Ο Βόλος θα φιλοξενήσει και πάλι το
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Βόλος, 1,2 & 3 Δεκεμβρίου 2017

Διοργανωτές:

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα

της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου
και της Α.Θ. του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου.

Όλα είναι έτοιμα για το  2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2017 (2nd Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-EuroMed 2017) που διοργανώνεται στο Βόλο , από 1-3 Δεκεμβρίου 2017 , από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου-ΤΕΠΑΚ, το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  και το Δίκτυο «Περραιβία» – Δευτεροβάθμιος Οργανισμός   Πολιτισμού και Επιστημών και συνδυάζεται με τα παγκόσμια Συνέδρια EuroMed που διοργανώνει το ΤΕ.ΠΑ.Κ. στην Κύπρο κάθε δύο χρόνια.

Όλες οι πληροφορίες και εγγραφές για το Συνέδριο, στο οποίο έχουν ,ήδη, δηλώσει συμμετοχή εκατοντάδες επιστήμονες και θα παρουσιαστούν πάνω από 100 εργασίες, στο www.euromed2017.eu.

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Θ. του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου, ενώ έχει την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα του Υπουργείου Παιδείας και πολιτισμού της Κύπρου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν πάνω από εκατό επιστημονικές εργασίες σε έξι (6) θεματικές ενότητες στο χώρο του πολιτισμού, του τουρισμού και της ψηφιοποίησης μετά από αξιολόγηση της επιστημονικής επιτροπής ενώ θα εκδοθούν ηλεκτρονικά πρακτικά (e-book). Αναλυτικότερα κατά την διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιασθούν οι τελευταίες  εξελίξεις στο θέμα των τεχνολογιών αιχμής και έξυπνων συστημάτων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων και διακρατικών συνεργασιών, ενώ έχουν κληθεί ως Keynote Speakers αναγνωρισμένοι επιστήμονες που πρωτοπορούν στο μεγάλο θέμα της ψηφιοποίησης και της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης και μέσω ζωντανής μετάδοσης (live).

Σκοπός:

Σκοπός του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι να αναδεχθεί ως ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων, που σαν στόχο έχουν την κατάθεση προτάσεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελλαδικού χώρου.

Θεματικοί άξονες:

Οι ενδεικτικοί θεματικοί άξονες προβληματισμού του Συνεδρίου είναι:

  • Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
  • Η ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και τον τουρισμό
  • Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείριση της
  • Συντήρηση, Προστασία  και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση, Τουρισμό, κτλ)
  • Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα)
  • Εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Συμμετοχές:

Στο συνέδριο συμμετέχουν εκατοντάδες  έγκριτοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, που προέρχονται εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο  από τις χώρες: ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αίγυπτο, Κατάρ ,Τουρκία κ.ά. Στις εργασίες θα συμμετέχει και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Κων. Καδής  όπως επίσης  και ο Digital Champion της Κύπρου κ. Στ. Χειμώνας και πολλά άλλα υψηλόβαθμα στελέχη πολλών πανεπιστημίων, αλλά  και της Ελληνικής και Κυπριακής Δημόσιας Διοίκησης .

Προσδοκώμενα οφέλη:

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου πιστεύει  ότι και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα είναι εξαιρετικά επιτυχημένο, όπως συνέβη με το  1ο Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 400 σύνεδροι όλων των ειδικοτήτων και των Επιστημών, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους σημαντικότατοι  επιστήμονες  της Ψηφιοποίησης, να ανταλλάξουν απόψεις και να σχεδιάσουν το μέλλον τους μέσα στην έρευνα και στην επιστήμη. Τα αποτελέσματα του 1ου Συνεδρίου στον τομέα των συνεργασιών ήταν εντυπωσιακά, αφού μέσα από αυτές αξιοποιούνται πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν τον Πολιτισμό, ιδιαίτερα εν όψει του έτους 2018, που θεσμοθετήθηκε ως έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Ευρώπη. Ευελπιστούμε ότι τον  ίδιο σημαντικό ρόλο θα επιτελέσει και το 2ο Συνέδριο, που έχει καθιερωθεί, πλέον, ως  θεσμός για την Ελλάδα και θα αποτελεί κάθε δύο (2) χρόνια το μεγάλο ραντεβού όλων των Ελλήνων και Κυπρίων  επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, με σκοπό την μελέτη, έρευνα, διάσωση, προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Πληροφορίες – Εγγραφές:

Πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να αντλήσετε από την επίσημη ιστοσελίδα: http://euromed2017.eu, ενώ για συνεννοήσεις που αφορούν οργανωτικά θέματα με τον κ. Κων. Σκριάπα, τηλ. 6974-881944 , euromed-greece@gmail.com  και ΤΕΠΑΚ, Dr Μαρίνος Ιωαννίδης, τηλ. 00357-25002020, E-Mail:  marinos.ioannides@cut.ac.cy

Συνδιοργανωτές φορείς:

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως – Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»  της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe  Direct  Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Ψηφιακός Πρωταθλητής Κύπρου – Digital Champion, CIPA Heritage Documentation, ICOMOS Ελλάδος, ICOMOS  Κύπρου, Ακαδημία Θεσμών και Πολιτισμών,Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων  Θεσσαλίας, Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας, Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου ​- Άνω Γατζέα​, Κέντρο Πολιτισμού και Επιστημών «Ιωλκός».

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -Καθηγητής Πανεπιστήμιου ΤΕΠΑΚ-Κύπρος
ΘΕΟΔ. ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ- Καθηγητής  ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.,
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ – Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ  – τ. Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών,
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης -Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» – Ελλάδα

Via : euromed2017.eu