Για τρεις ημέρες, από την 1η έως την 3η Νοεμβρίου, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε χώρο ανάδειξης αυτής της «άλλης οικονομίας», η οποία θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, τις δημοκρατικές και ισότιμες σχέσεις και τη συνεργασία, προσβλέποντας στη συλλογική και κοινωνική ωφέλεια.

Η 1η Εκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ΚΑΛΟ-Athens Expo ‘17, στην οποία συμμετέχει η «Εφ.Συν.», διοργανώνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αποτελεί απτό δείγμα της σημασίας που προσδίδει η κυβέρνηση στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ως μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Από τον πρωθυπουργό τα εγκαινία

Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι ότι την Εκθεση θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, αύριο στις 19.00, στο αμφιθέατρο του ραδιοσταθμού «9,84».

Λίγο νωρίτερα (16.00-17.30), στην ίδια αίθουσα, ο ειδικός γραμματέας ΚΑΛΟ, Αντώνης Βορλόου, θα παρουσιάσει την πρώτη ετήσια έκθεση για την ΚΑΛΟ, η οποία καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα και παράλληλα παρουσιάζει το όραμα του υπουργείου Εργασίας για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ και το σχέδιο δράσης για την επίτευξή του.

Στην ΚΑΛΟ-Athens Expo ‘17, εκτός από μια πρώτη γνωριμία με τα οράματα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες 150 κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών εργαζομένων, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και συζητήσεις σχετικά με τη φιλοσοφία και τις προοπτικές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

► Τετάρτη 1/11

12:00 – 14:00: 

● Εργαστήριο 1: «Χτίζοντας συνεργατικές ομάδες: Το κλειδί της βιωσιμότητας»
Θα μελετηθούν δυνατότητες και απαιτήσεις που έχει το συνεργατικό μοντέλο προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα, εμβαθύνοντας σε κάποιες από τις πιο νευραλγικές πλευρές του. Μοντέλα διοίκησης, τρόποι λήψης αποφάσεων και διαχείριση των διαφωνιών εντός της ομάδας είναι κάποιες από αυτές.

Εισηγητές:
Γιώργος Τσιτσιρίγκος, Πιστοποποιημένος εκπαιδευτής Μη Βίαιης Επικοινωνίας
Γεωργία Μπεκριδάκη, Κοινωνιολόγος, DOCK – Συνεργατικός χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

● Εργαστήριο 2: «Εργαστήριο Ψηφιακών εργαλείων ανοικτού κώδικα για την οργάνωση και την εσωτερική επικοινωνία ομάδων»
Θα γίνει παρουσίαση εργαλείων που έχουν δημιουργηθεί από την παγκόσμια κοινότητα του λογισμικού ανοικτού κώδικα και αποτελούν βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν συνεργατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο για την οργάνωση και την εσωτερική τους επικοινωνία. Ενδεικτικά θα παρουσιαστούν εργαλεία για λήψη αποφάσεων (loomio), συνεργατική καταγραφή γνώσης (mediawiki), ταυτόχρονη συγγραφή κειμένων (pad), αποθήκευση και διαμοιρασμός αρχείων (owncloud), εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (thunbird), εφαρμογές office (libre office).

Εισηγητές: 
Δημήτρης Κουκουλάκης, ΚΟΙΝΣΕΠ commonslab
Βασίλης Βλαχοκυριάκος, Open lab Athens

► Πέμπτη 2/11

12:00 – 14:00:

● Εργαστήριο 1: «Παράγουμε και… εξάγουμε: Συνεταιριστικά προϊόντα και υπηρεσίες πέρα από τα σύνορα»
Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ενδυνάμωση των φορέων ΚΑΛΟ που θέλουν να δραστηριοποιηθούν εξαγωγικά, σε επίπεδο υπηρεσιών και προϊόντων. Παρουσιάζονται πρακτικά βήματα αλλά και καλές πρακτικές από φορείς ΚΑΛΟ στην Ελλάδα που έχουν αναπτύξει σχετική δραστηριότητα.

Εισηγητές:
Σπύρος Ιγνατιάδης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)
Γιώργος Πλουμπίδης, Καρποί
Μαρία Ρούτσια, ΦΥΛΩ Κοιν.Σ.Επ.
Μαρία Ξηρογιάννη, Greenland cooperative farming

● Εργαστήριο 2: «Κοινωνικός Αντίκτυπος: Ένα εργαλείο στην υπηρεσία της ΚΑΛΟ»
Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας της μέτρησης και αποτύπωσης του κοινωνικού αντίκτυπου για τους φορείς ΚΑΛΟ. Το εργαστήριο θα ξεκινήσει με εισηγήσεις εκπροσώπων ενώσεων φορέων ΚΑΛΟ, κατά τις οποίες θα διατυπωθούν απόψεις ως προς την προσέγγιση, την αναγκαιότητα και την εφαρμογή της μέτρησης κοινωνικού αντίκτυπου. Θα ακολουθήσει διαδραστική παρουσίαση του υπό διαμόρφωση εργαλείου μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου της Ειδικής Γραμματείας ΚΑΛΟ.

Εισηγητές:
Κωνσταντίνος Γεώρμας, Προϊστάμενος του Τμήματος Διακρατικών Συνεργασιών & Δικτύωσης της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
Στυλιανός Κατωμέρης, Πρόεδρος του Περιφερειακού Μηχανισμού Κοιν.Σ.Επ. Αττικής, Υποψήφιος Διδάκτωρ Παντείου – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
Ελένη Μουνιάκου, Ένωση φορέων ΚΑΛΟ Αττικής
Πόπη Σουρμαΐδου, Δίκτυο Κοιν.Σ.Επ. Κεντρικής Μακεδονίας
Δημήτρης Μιχαρικόπουλος, Διευθυντής Signosis Research & Consultancy

18:00 – 20:00:

● Συζήτηση: «10 λεπτά κήρυγμα… Οι φορείς ΚΑΛΟ αυτοπαρουσιάζονται»
Έχοντας στη διάθεσή τους 10’ λεπτά, δέκα φορείς ΚΑΛΟ μάς παρουσιάζουν την επιλογή τους να δραστηριοποιηθούν εντός της ΚΑΛΟ, περιγράφοντας το διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, τον κοινωνικό αντίκτυπο που δημιουργεί η εργασία τους και άλλες πτυχές του συνεταιριστικού μοντέλου.

Εισηγητές:

  • Μοδούσα (Λέσβος): Παναγιώτης Καραβατάκης
  • Bioscoop (Θεσσαλονίκη): Ιωάννα Μητρούση
  • Εφημερίδα των Συντακτών (Αθήνα): Χριστίνα Πάντζου
  • Συνεταιρισμός γονέων Χαλανδρίου (Αθήνα): Χριστίνα Χρηστίδου
  • Commons Lab (Ηράκλειο): Μανώλης Μπριτζολάκης
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία ΚΟΙΣΠΕ: Σωτήρης Κουπίδης
  • La petite cantine (Βόλος): Διονύσης Δαλούκας
  • Cinergies (Αθήνα): Κώστας Μαυριάς
  • Οξυγόνο / Ο2 Κοιν.Σ.Επ (Ξάνθη): Θεοδώρα Αυγουλίδου
  • Sociality – Κοοπερατίβα Ψηφιακής Επικοινωνίας (Αθήνα): Σπύρος Τζώρτζης

► Παρασκευή 3/11

12:00 – 14:00: 

● Εργαστήριο 1: «Ψηφιακή Επικοινωνία 1.0»
Αρκετοί φορείς ΚΑΛΟ χρειάζονται υποστήριξη σχετικά με την παρουσία τους στο Διαδίκτυο αλλά και τη συνολικότερη επικοινωνία του φορέα τους και των δραστηριοτήτων τους. Στόχος του εργαστηρίου είναι η βελτίωση τόσο της παρουσίας των ίδιων των φορέων, όσο και της απήχησης της ΚΑΛΟ στο ευρύ κοινό. Θα παρουσιαστεί μία μέθοδος πρώτης προσέγγισης της επικοινωνιακής τους στρατηγικής, ξεκινώντας από βασικά βήματα και φτάνοντας μέχρι το σημείο που η παρουσία γίνεται πια συγκροτημένη παρέμβαση.

Εισηγητές:
Δημήτρης Μουζάκης, Digital Communications Adviser, DOCK – Συνεργατικός χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
Σπύρος Τζώρτζης, Digital Marketing, Sociality – Κοοπερατίβα Ψηφιακής Επικοινωνίας

● Εργαστήριο 2: «Business Plan και Οικονομικά για μη ειδικούς»
Στόχος του εργαστηρίου, που είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του συνεταιριστικού μοντέλου οργάνωσης, είναι η εισαγωγή σε βασικές έννοιες οικονομικής διαχείρισης μιας επιχείρησης, όπως η διαχείριση των ταμειακών ροών, το νεκρό σημείο, η κοστολόγηση κ.λπ.

Εισηγητής:
Άρης Παπαθεοδωρόπουλος, Οικονομολόγος, Κοινωνικός Επιχειρηματίας, DOCK – Συνεργατικός χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

 Πληροφορίες

ΚΑΛΟ – ATHENS EXPO ’17- 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

1-3 Νοεμβρίου | Ώρες έκθεσης: 11:00 – 23:00 | FB event

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Πειραιώς 100, Γκάζι

Via : www.efsyn.gr