BLOOMBERG, REUTERS

Σενάρια για μείωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο άμεσο μέλλον πυροδοτήθηκαν χθες στις αγορές όταν ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, είπε πως ενισχύεται η άνοδος των τιμών στην πραγματική οικονομία και παραμερίζονται οι αντιπληθωριστικές τάσεις.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε όλη την Ευρωζώνη αναρριχήθηκαν χθες μαζί με το ευρώ που έφθασε το 1,1264 δολ., με άνοδο 0,6%. Οι επενδυτές εξέλαβαν τις δηλώσεις Ντράγκι, ο οποίος έκανε ομιλία σε συνέδριο της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ως πρόλογο για αναδίπλωση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτές της αγοράς, εντούτοις, τονίζουν πως οι αγορές παρερμήνευσαν την τοποθέτηση του κ. Ντράγκι. Ο ίδιος είπε πως μια αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ, η οποία περιλαμβάνει αρνητικά επιτόκια και μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης 2,3 τρισ. ευρώ, θα είναι «βαθμιαία», διότι είναι ακόμη αναγκαία η νομισματική στήριξη. Παράλληλα τόνισε ότι μια ανάκαμψη του πληθωρισμού εξαρτάται και από τη βελτίωση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Το μήνυμα

Από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης επανέλαβε πως το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να είναι υπομονετικό μέχρι να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη και πολύ προσεκτικό στην απομάκρυνση των μέτρων στήριξης.

Οπως παρατήρησε η Κάθαλ Κένεντι, οικονομολόγος της RBC για την Ευρώπη, «μιλούσε περισσότερο για το μεσοπρόθεσμο μέλλον και για το ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι βέβαιη πως ο πληθωρισμός προσεγγίζει τον στόχο της. Δεν νομίζω πως το μήνυμα που έστειλε χθες διέφερε από τις δηλώσεις που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ. Οι αγορές, κατά πάσα πιθανότητα, υπερέβαλαν».

Τον Μάιο, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,4% από το 1,9% τον Απρίλιο, διευρύνοντας την απόσταση από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι «κοντά στο 2%». Η Ευρωτράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων για τις εμπορικές τράπεζες στο -0,40% και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της τάξεως των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα. Δέχεται, εντούτοις, μεγάλες πιέσεις από τον ευρωπαϊκό Βορρά και ειδικότερα από τη Γερμανία για να περιορίσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξήσει τα επιτόκια με το επιχείρημα ότι θίγονται οι αποταμιεύσεις των καταθετών. Στο επίμαχο συνέδριο της Πορτογαλίας, ο κ. Ντράγκι είπε τα εξής: «Οσο ανακάμπτει η οικονομία, η κεντρική τράπεζα μπορεί να συνοδεύσει την ανάκαμψη αυτή με την προσαρμογή των παραμέτρων στα εργαλεία νομισματικής πολιτικής – όχι για να υιοθετήσει μια πιο συντηρητική στάση, αλλά για να παραμείνει σχετικά αμετάβλητη». Πρόσθεσε πως ο χαμηλός πληθωρισμός αποδίδεται, επίσης, στην υποχώρηση των τιμών ενέργειας. Ετσι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν την πολυτέλεια να αναμένουν μια αλλαγή των πληθωριστικών τάσεων σε αυτή τη φάση και να μη βιαστούν να λάβουν αποφάσεις.

Η φράση που μάλλον πυροδότησε τα σενάρια για άμεση μείωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ήταν πως δεν υφίσταται κίνδυνος αποπληθωρισμού. Κατά συνέπεια, το ευρώ οδηγήθηκε στο υψηλό των τελευταίων δύο εβδομάδων. Στο υψηλότερο επίπεδο οκταμήνου έφθασαν οι αποδόσεις στα διετή γερμανικά ομόλογα, φθάνοντας το -0,58%. Ανοδικά κινήθηκαν, επίσης, οι αποδόσεις των ιταλικών, πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων. Κατά τον οικονομολόγο της UniCredit στο Μιλάνο, Μάρκο Βάλι, «ο κ. Ντράγκι έκανε ένα πρώτο βήμα για να υποδείξει ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα είναι λιγότερο επεκτατική το 2018». Ο κ. Βάλι συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της αγοράς και αναμένει μια επίσημη ανακοίνωση για τον περιορισμό της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη στις 7 Σεπτεμβρίου.

Via : www.kathimerini.gr