Με τη βοήθεια του Αιόλου και τους κατάλληλους αέρηδες, τα πτερύγια των ανεμογεννητριών στην Ελλάδα έφεραν την περασμένη Δευτέρα μια πρωτιά. Την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον ημερήσιο πίνακα με τη συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού. Το «χρυσό μετάλλιο» κατακτήθηκε τη Δευτέρα 29 Μαΐου, όταν η Ελλάδα κάλυψε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας εκείνης της ημέρας από ανεμογεννήτριες, οι οποίες συνεισέφεραν 23 Gwh. Είναι χαρακτηριστικό πως τη Δευτέρα η Ελλάδα βρέθηκε πάνω από τη Δανία, που ακολούθησε με 17% και 15 Gwh, τη Λιθουανία (13%, 4 Gwh), την Ισπανία (9%, 61 Gwh) και τη Βρετανία (9%, 55 Gwh). Η συγκεκριμένη επίδοση της Ελλάδας είναι προφανώς ένας συνδυασμός των καιρικών φαινομένων (ιδιαίτερα των ανέμων, που έπνεαν στη χώρα) και της ανάπτυξης των αιολικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας.
Η μεγάλη ανάπτυξη των ανεμογεννητριών στη χώρα έχει δημιουργήσει τους όρους, όταν πνέουν κατάλληλοι άνεμοι, να υπάρχει σημαντική συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στην παραγόμενη ηλεκτρική. Ετσι, την Κυριακή 28 Μαΐου η Ελλάδα ήταν στην 3η θέση πανευρωπαϊκά με 19% και 21 Gwh, στις 17 Μαΐου στη 2η θέση με 22% (26 Gwh), στις 18 Μαΐου στην 3η θέση με 24% (28 Gwh), ενώ προχθές ήταν στη 12η θέση πανευρωπαϊκά, έχοντας καλύψει το 4,8% της ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά. Βεβαίως, το τελικό αποτέλεσμα ηλεκτροπαραγωγής σχετίζεται και με τα αιολικά πεδία. Για παράδειγμα, η Δανία που έχει ένα τεράστιο δίκτυο ανεμογεννητριών (τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα) στις 28 Μαΐου είχε πάρει το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά, με παραγωγή 48 Gwh.
Στις αυξημένες επιδόσεις της Ελλάδας καταγράφεται η σημαντική διείσδυση της αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας. Το 2016 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος στην ανάπτυξη των αιολικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). «Η συνολική καθαρή αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε κατά το 2016 ήταν 238,55 MW. Αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη ετήσια επίδοση μετά το ρεκόρ του 2011 οπότε εγκαταστάθηκαν 313 MW. Το σύνολο της αιολικής ισχύος που κατά τα τέλη 2016 βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 2.374,3 MW, αυξημένη κατά 11,2% σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει περιθώριο για πανηγυρισμούς. Σήμερα από το σύνολο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική κ.λπ.) η Ελλάδα παίρνει το 25-26% περίπου του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέβει στο 40% μέχρι το 2020, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη μεγάλων εγκαταστάσεων παραγωγής αιολικής ενέργειας με δεκάδες ανεμογεννήτριες συναντά μεγάλες αντιδράσεις σε περιοχές της χώρας (Κυκλάδες, Κρήτη, Λακωνία, Νότια Εύβοια), γεγονός που δείχνει προβλήματα στον σχεδιασμό και στον διάλογο με τους κατοίκους, ο οποίος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.
Via : www.kathimerini.gr