Με κινήσεις αμφισβήτησης σημαντικών διεθνών συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου και με συναντήσεις του με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και των εργαζομένων, όπου κυριάρχησε το θέμα της απασχόλησης, άρχισε την πρώτη πλήρη εβδομάδα του στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη NAFTA», προανήγγειλε την Κυριακή, αναφερόμενος στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 1994, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. «Θα αρχίσουμε την επαναδιαπραγμάτευση για τους όρους της NAFTA, τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων μας», προσέθεσε ο Τραμπ.
Εκπληρώνοντας μία προεκλογική του δέσμευση, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου υπέγραψε χθες προεδρικό διάταγμα που προβλέπει την απόσυρση των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις 12 χωρών του Ειρηνικού για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελευθέρου εμπορίου στον πλανήτη (ΤΡΡ). Εκ των κορυφαίων στόχων της προεδρίας Ομπάμα, η εν λόγω συμφωνία δεν προχώρησε λόγω αντιρρήσεων της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας του Κογκρέσου. Η απόσυρση από την ΤΡΡ προβάλλεται από τη νέα κυβέρνηση ως μέτρο προάσπισης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Με άλλο προεδρικό διάταγμα, ο Τραμπ επέβαλε το «πάγωμα» προσλήψεων από τις ομοσπονδιακές αρχές.
Η πρώτη «κανονική» εβδομάδα του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο ξεκίνησε χθες το πρωί με συνάντησή του με στελέχη βιομηχανικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, Lockheed Martin, Ford, Dow Chemicals και Dell. Στο πνεύμα της προεκλογικής ρητορικής του, προειδοποίησε τις βιομηχανίες που θα μεταφέρουν τη παραγωγή τους εκτός συνόρων ότι θα επιβαρυνθούν με σημαντικό φόρο, ενώ υποσχέθηκε κίνητρα για επενδύσεις στις ΗΠΑ, πρωτίστως με κατάργηση σειράς ρυθμιστικών νόμων. Επιπλέον, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να μειωθεί ο φόρος στα επιχειρηματικά κέρδη από 35% σε 15% έως 20%. Αργότερα, την ίδια ημέρα, είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με ηγέτες εργατικών συνδικάτων.
Είχε προηγηθεί ένα επεισοδιακό Σαββατοκύριακο, που σημαδεύτηκε από την κήρυξη πολέμου εναντίον των μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση Τραμπ, στον απόηχο της τελετής ορκωμοσίας την περασμένη Παρασκευή. Τη διαμάχη πυροδότησε η πρακτικά ομόφωνη εκτίμηση των αμερικανικών μίντια ότι το πλήθος που συγκέντρωσε ο Τραμπ στην τελετή της ορκωμοσίας του ήταν αισθητά μικρότερο από το αντίστοιχο που είχε κατακλύσει την Ουάσιγκτον οκτώ χρόνια νωρίτερα, στην εναρκτήρια τελετή της προεδρίας Ομπάμα. Παρά τις αδιάψευστες αεροφωτογραφίες από τις δύο τελετές, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους επέμεινε, με συνέντευξή του στο Fox News, στους πολεμικούς τόνους του επιτελείου Τραμπ εναντίον του Τύπου. «Το ζήτημα δεν είναι το μέγεθος του πλήθους. Το ζήτημα είναι οι επιθέσεις και η προσπάθεια απονομιμοποίησης του προέδρου από την πρώτη κιόλας ημέρα», δήλωσε ο Πρίμπους, για να προσθέσει: «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα απαντάμε σε αυτές τις επιθέσεις με νύχια και με δόντια». Από την πλευρά τους, η κορυφαία σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κεϊλάν Κονγουέι, δήλωσε ότι το επιτελείο του νέου προέδρου αισθάνεται υποχρεωμένο να δημοσιοποιεί «εναλλακτικά γεγονότα» – νεολογισμός, ο οποίος προκάλεσε σαρκαστικά σχόλια στον διεθνή Τύπο.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του Τραμπ να αφιερώσει στην προσωπική του βεντέτα με τους δημοσιογράφους (τους χαρακτήρισε συλλήβδην «από τους πιο ανέντιμους ανθρώπους στον κόσμο») μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο αρχηγείο της CIA, μπροστά από τον περίφημο τοίχο με τα αστέρια, που συμβολίζουν τους πράκτορες της υπηρεσίας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. «Ο Τραμπ θα έπρεπε να ντρέπεται», σχολίασε ο απερχόμενος διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν.
Στο μεταξύ, το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον νέο Αμερικανό ηγέτη «να κατανοήσει πλήρως τη μεγάλη ευαισθησία που έχει το ζήτημα της Ταϊβάν και να συνεχίσει να στηρίζει την πολιτική της μιας Κίνας». Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η απάντηση Κινέζου αξιωματούχου σε ερώτηση ξένων ανταποκριτών σχετικά με την «ηγετική» ομιλία του προέδρου της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Δεν είναι ότι η Κίνα τρέχει προς την πρώτη γραμμή, είναι που εκείνοι που προπορεύονταν οπισθοχωρούν και παραχωρούν τη θέση τους στην Κίνα», δήλωσε ο Ζανγκ Γιουν, διευθυντής του τμήματος διεθνών οικονομικών στο ΥΠΕΞ, για να προσθέσει: «Αν χρειαστεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, η Κίνα θα αναλάβει τις ευθύνες της».
Via : www.kathimerini.gr