Πάνω 8.000 δημόσιοι υπάλληλοι αποπέμπονται ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με τρία νέα κυβερνητικά διατάγματα. Πρόσβαση των αρχών σε προσωπικά δεδομένα χρηστών στο διαδίκτυο.
Τρία νέα κυβερνητικά διατάγματα εκδόθηκαν αργά χθες στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με αυτά, πάνω 8.000 δημόσιοι υπάλληλοι απομακρύνονται από τις θέσεις τους ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η απομάκρυνση 2.687 αστυνομικών, 1699 υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και 631 πανεπιστημιακών. Επίσης μια νέα διαταγή, που επικαλείται εννιά άρθρα του τουρκικού ποινικού κώδικα, ζητά από κάθε τούρκο πολίτη που βρίσκεται στο εξωτερικό να επιστρέψει στην πατρίδα του. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, θα του αφαιρείται η τουρκική ιθαγένεια εντός τριών μηνών. Επιπλέον, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, η τουρκική αστυνομία θα μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χρηστών στο διαδίκτυο.
Επέκταση των διώξεων
Οι αρχικές διώξεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 είχαν ως στόχο τους συνεργούς του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος. Ωστόσο, η επίσημη γραμμή θεωρεί πλέον ότι το κίνημα του Γκιουλέν συνεργάζεται με το PKK και τον ISIS κατά του τουρκικού κράτους, επομένως οι διώξεις έχουν επεκταθεί και σε υπόπτους για συνεργασία με το PKK, τον ISIS και άλλες οργανώσεις. Στις τελευταίες αποφάσεις περιλαμβάνεται και η διάλυση 83 ενώσεων, συνδέσμων και συλλόγων -μεταξύ των οποίων και αθλητικών συλλόγων. Ωστόσο, αυτή τη φορά επετράπη η εκ νέου λειτουργία 11 τοπικών εφημερίδων που είχαν απαγορευθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Στο μεταξύ, παρά τις αρχικές κυβερνητικές επαγγελίες ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα κρατήσει πολύ, η κυβέρνηση στις αρχές της εβδομάδα υπέβαλε πρόταση στη Βουλή για άλλη μια τρίμηνη παράταση που θα ισχύσει από την 20ή Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν η χώρα να κληθεί να ψηφίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης να βρίσκεται σε ισχύ.
Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη
Via : www.dw.com