Τα δημοσιονομικά στοιχεία της Πορτογαλίας είναι θετικά. Ωστόσο, παρά την απομάκρυνση της χώρας από τη διακεκαυμένη ζώνη της κρίσης, δεν έχουν ξεπεραστεί οι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομική σταθερότητα.

Η πορτογαλική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι. Στο περασμένο τρίμηνο μάλιστα η μεγέθυνση έφτασε το 0,8% σε σχέση με το τρίμηνο που είχε προηγηθεί, μια επίδοση που ξεπέρασε το ίδιο διάστημα στην ΕΕ μόνο η Σλοβενία. Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας και φέρνει επαίνους εκ μέρους της Κομισιόν.

Το καλοκαίρι που πέρασε δημιουργήθηκαν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο πρόκειται κυρίως για εποχικού χαρακτήρα εργασία στον τουριστικό κλάδο. Μία τέτοια προσωρινή απασχόληση είχε το καλοκαίρι ο Φρανσίσκο Αλφόνσο, ως σερβιτόρος στο παραθαλάσσιο θέρετρο Πενίς. Όπως λέει ο ίδιος, «πολλοί από εμάς απασχολούνται μόνο το καλοκαίρι, για τρεις μήνες και τα περισσότερα καταστήματα δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Όμως δεν έχουμε εναλλακτική αν θέλουμε να δουλέψουμε».

Ο Φρανσίσκο Αλφόνσο ψάχνει για τους χειμερινούς μήνες δουλειά σε κάποιο εργοστάσιο, όπως συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια. Ο βιομηχανικός τομέας της Πορτογαλίας δεν προσφέρει όμως πολλές ευκαιρίες απασχόλησης. Ως εκ τούτου, η Ορόρα Τεσέιρα, καθηγήτρια Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο, προειδοποιεί ότι η Πορτογαλία δεν μπορεί να επαναπαυθεί στα έσοδα του τουρισμού, αλλά θα πρέπει να εστιάσει στην παραγωγή και εξαγωγή περισσότερων προϊόντων.

Σε δύσκολη θέση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

19464427_404

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να αυξήσει τη ρευστότητα για επενδύσεις

Όπως επισημαίνει, «η οικονομική πολιτική δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Νοικοκυριά και κράτη χρεώνονται ολοένα περισσότερο. Και οι τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν για να αγοράσουν τα χρέη, παρότι αυτό απαγορεύεται. Έτσι οι τράπεζες έχουν τώρα τοξικά αξιόγραφα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο πραγματικό τους καθήκον, τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις».

Κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται εξαιρετικά να λάβουν δάνεια. Πάντως, η εποπτεία και ο έλεγχος του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα γίνονται με ακόμη αυστηρότερο τρόπο σε σχέση με το αποκορύφωμα της κρίσης και πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες για ενδεχόμενες δυσχέρειες.

Σαφώς προβληματικό παραμένει ωστόσο το υψηλό δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας, που αγγίζει πλέον το 130% του ΑΕΠ. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι αυτό πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα και η χώρα να είναι και πάλι σε θέση να κάνει επενδύσεις.

Όλιβερ Νόιροτ (ARD)

Via : www.dw.com