ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Την επιβολή προστίμου στη χώρα μας, γιατί 12 χρόνια μετά την πρώτη της καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο δεν έχει ακόμα λύσει το αποχετευτικό πρόβλημα στο Θριάσιο Πεδίο ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση προστίμου ανέρχεται σε 16,76 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε ημέρα που περνά μέχρι την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας.

Η προσφυγή, που κατατέθηκε τον Ιούνιο εισήχθη χθες στο Ευρωδικαστήριο. Η Ελλάδα καταδικάστηκε για πρώτη φορά από το Ευρωδικαστήριο στις 24 Ιουνίου 2004, καθώς βάσει κοινοτικής Οδηγίας στις πόλεις του κόλπου της Ελευσίνας έπρεπε το αργότερο στο τέλος του 1998 να γίνει δευτεροβάθμια επεξεργασία των αστικών λυμάτων (ο κόλπος της Ελευσίνας έχει χαρακτηριστεί ευαίσθητη περιοχή από το 1999).

Μετά την πρώτη καταδίκη, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι ο απαραίτητος βιολογικός καθαρισμός, και τοι μεγαλύτερο μέρος των δικτύων θα ήταν έτοιμα έως το τέλος του 2010. Πράγματι ο βιολογικός καθαρισμός λειτούργησε στις 27 Ιουλίου 2012, ωστόσο η κατασκευή του δικτύου (δευτερεύον, ευθύνης της Περιφέρειας και τριτεύον, ευθύνης των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας) καθυστέρησε περαιτέρω (οι κεντρικοί αγωγοί, ευθύνης της ΕΥΔΑΠ, είχαν κατασκευαστεί).

Παρά την προσπάθεια των ελληνικών αρχών να αποδείξουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται υπό επίλυση, η Επιτροπή δεν πείστηκε. Όπως  εκτιμά, παρά την πάροδο δώδεκα ετών από την πρώτη καταδικαστική απόφαση, η Ελλάδα δεν έχιε λύσει το πρόβλημα στο θριάσιο. Οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων έχουν μεν ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία από το 2012, έχοντας τη δυνατότητα να προβούν σε αφαίρεση του αζώτου, ωστόσο μόνο ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό (28%) των αστικών λυμάτων της περιοχής του Θριασίου Πεδίου υπόκειται έως τώρα σε συλλογή και επεξεργασία.

Επιπλέον, η Επιτροπή δε έλαβε κανένα χρονοδιάγραμμα με αξιόπιστα στοιχεία ούτε άλλα στατιστικά στοιχεία ώστε να επαληθεύσει εάν τα αστικά λύματα υπόκεινται εν τέλει σε τριτοβάθμια επεξεργασία, ενώ οι διάφορες καταληκτικές ημερομηνίες που κατά καιρούς είχαν ανακοινωθεί από τις ελληνικές αρχές ουδέποτε τηρήθηκαν. Πέραν του τριτοβάθμιου δικτύου, που συνδέει διάφορες οικίες και βιομηχανίες της περιοχής, το δευτεροβάθμιο δίκτυο (κατασκευή μεγάλων αγωγών) επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς λείπει το τμήμα Κάτω Ελευσίνα του Δήμου Ελευσίνας.

Με την προσφυγή η Επιτροπή ζητά από το Ευρωδικαστήριο να επιβάλλει στην Ελλάδα 3.828 ευρώ για κάθε ημέρα από την πρώτη καταδίκη (14 Απριλίου 2004) έως τη νέα καταδίκη (δηλαδή περίπου 1,4 εκατ. ευρώ/ έτος). Και επιπλέον 34.974 ευρώ για κάθε ημέρα από τη νέα καταδίκη μέχρι τη συμμόρφωση της χώρας μας.

Via : www.kathimerini.gr