Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση ψήφισε «όχι» στον ΟΗΕ στην προσπάθεια να ξεκινήσουν μέσα στο 2017 οι συνομιλίες για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι, παρ’ όλο που το κυβερνών κόμμα έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά των πυρηνικών όπλων, είναι η δεύτερη φορά που η σημερινή κυβέρνηση συντάσσεται στον ΟΗΕ με τη μειοψηφία των πυρηνικοκατόχων χωρών με αρνητική ψήφο.

Αλλά και στο παρελθόν, παρ’ ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διατράνωναν την αταλάντευτη θέση τους κατά των πυρηνικών, σε όλες τις σχετικές ψηφοφορίες στον ΟΗΕ ψήφιζαν αποχή, λευκό ή και υπέρ των συμφερόντων των πυρηνικοκατόχων χωρών.

Στις 27 Οκτωβρίου, στην Πρώτη Επιτροπή της Ολομέλειας του ΟΗΕ η οποία ασχολείται με τον αφοπλισμό και με θέματα διεθνούς ασφάλειας, εγκρίθηκε ένα ψήφισμα -που από το διεθνές ειρηνιστικό κίνημα θεωρήθηκε ορόσημο- για να ξεκινήσουν μέσα στο 2017 οι συνομιλίες για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με ψήφους 123 «ναι», 38 «όχι» και 16 αποχές.

Το ψήφισμα δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη μιας συνδιάσκεψης του ΟΗΕ τον ερχόμενο Μάρτιο η οποία θα διαπραγματευτεί ένα «νομικά δεσμευτικό έγγραφο για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που θα οδηγεί προς την πλήρη εξάλειψή τους».

Το αντεπιχείρημα

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που ψήφισαν «όχι» στο συγκεκριμένο ψήφισμα, όπως έπραξαν και όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, πλην της Ολλανδίας που απείχε.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και το Ευρωκοινοβούλιο λίγο πριν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ εξέδωσε δικό του ψήφισμα, με 415 υπέρ, 124 κατά και 74 αποχές, προτρέποντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «στηρίξουν τη σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης» και να «συμμετάσχουν εποικοδομητικά» στις διαπραγματεύσεις του επόμενου έτους.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν εισακούστηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν μόνον η Κύπρος, η Μάλτα, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Σουηδία.

Το επιχείρημα των χωρών που ψήφισαν «όχι» ήταν ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα θα έπρεπε να έχει την υποστήριξη των χωρών με πυρηνικά όπλα για να πετύχει τον στόχο του και ότι είναι αναποτελεσματικό για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αρνητική ψήφος της ελληνικής κυβέρνησης στην έναρξη συνομιλιών για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήρθε περίπου ενάμιση μήνα ύστερα από χαιρετιστήριο μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο εκδηλώσεων στην Αθήνα και στον Πειραιά για την υποδοχή στην Ελλάδα του «Πλοίου της Ειρήνης», στο οποίο επέβαιναν επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (16/9).

«Ταυτιζόμαστε με το μήνυμα που μεταφέρετε σε όλο τον κόσμο για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την απαλλαγή της ανθρωπότητας διά παντός από την πυρηνική απειλή» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, έναν μήνα πριν από αυτή τη δήλωση του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της τελικής συνάντησης της συνόδου εργασίας στη Γενεύη για τον πυρηνικό αφοπλισμό τον περασμένο Αύγουστο, η ελληνική κυβέρνηση είχε καταψηφίσει και πάλι πρόταση 107 κρατών που υποστήριξαν τη σύγκληση συνέλευσης το 2017 για να διαπραγματευτεί τα νομικώς δεσμευτικά εργαλεία για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών η οποία υιοθετήθηκε στις 19 Αυγούστου.

Δικαιολογίες

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ψήφος των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στον ΟΗΕ σε ζητήματα που αφορούν την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων δεν εξαρτάται από τη συμμετοχή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Κι αυτό διότι, ενώ η Στρατηγική Συνθήκη του ΝΑΤΟ από το 2010 αναφέρει ότι για όσο τα πυρηνικά όπλα υπάρχουν το ΝΑΤΟ θα παραμένει μια πυρηνική συμμαχία, η ίδια Συνθήκη διακηρύττει ότι η συμμαχία πρέπει να εργαστεί για να δημιουργήσει συνθήκες για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά.

Επιπλέον ο πυρηνικός αφοπλισμός είναι μια υποχρέωση που απορρέει από τη «Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων» (NPT) την οποία έχουν υπογράψει όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» πως το «όχι» της ελληνικής κυβέρνησης στο ψήφισμα του ΟΗΕ συνδέεται με το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για κάποια δεσμευτική απόφαση.

«Δεν το περιμέναμε από τη σημερινή κυβέρνηση»

Μαρία Σωτηροπούλου

Μαρία Σωτηροπούλου: πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής

Συνέντευξη στον Τάσο Σαραντή

Για το θέμα (της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα) μίλησε στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, που αποτελεί τον ελληνικό κλάδο της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης (1985) International Physicians for the Prevention of Nuclear War (ΙPPNW).

• Από τι εξαρτάται η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στις σχετικές ψηφοφορίες στον ΟΗΕ, ποια είναι η εξήγηση που δίνεται από αυτές και πώς σχολιάζετε την αρνητική ψήφο της σημερινής κυβέρνησης;

H ανεπίσημη εξήγηση που δίνεται μόνο προφορικά είναι για λόγους εθνικούς, δηλαδή ότι για να ψηφίσουν οι άλλοι για κάποιο δικό μας εθνικό θέμα και να μας υποστηρίξουν θα πρέπει και εμείς να ψηφίσουμε κάποιο δικό τους υπέρ των πυρηνικών.

Για εμάς είναι εντελώς υποκριτική στάση και, βεβαίως, ειδικά από τη σημερινή κυβέρνηση δεν το περιμέναμε καθόλου.

Το μεγάλο μας παράπονο είναι για τη σημερινή κυβέρνηση που δεν επέλεξε καν να απέχει στη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Διότι δεν μπορεί τον Σεπτέμβριο να μας δέχεται με τυμπανοκρουσίες μαζί με εκπροσώπους από μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Ειρήνης, το Πλοίο της Ειρήνης και οι Χιμπακούσα, με συγκεκριμένο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

Ο πρωθυπουργός, όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, μας είχε καλέσει στο γραφείο του μαζί με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις και είχε πει ότι υποστηρίζει το αίτημά μας για κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Ετσι, περιμέναμε μια εντελώς διαφορετική στάση από τησυγκεκριμένη κυβέρνηση.

Αυτή είναι η μεγάλη μας απογοήτευση. Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο που επισκεφθήκαμε το ΥΠΕΞ μας δέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μας είχε επισημάνει ότι εμείς δεν έχουμε πυρηνικά στο έδαφός μας, κάτι που είναι εν μέρει αλήθεια, αφού ως χώρα δεν έχουμε πυρηνικά αλλά από τη Σούδα περνούν όλα τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ…

• Θα θέλαμε το σχόλιό σας για το επιχείρημα των χωρών που ψήφισαν «όχι» για την έναρξη των συνομιλιών στον ΟΗΕ.

Με τη λογική που ακολούθησαν δεν θα έπρεπε να κάνουμε τίποτα. Εμείς γνωρίζουμε ότι ακόμη κι αν απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα, αυτοί που τα κατέχουν θα συνεχίσουν να τα κατέχουν, όπως έγινε με τα χημικά και τα βιολογικά. Αλλά θα ξέρουν τουλάχιστον ότι είναι απαγορευμένα.

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα νομικό λάθος. Δεν μπορεί να έχεις απαγορεύσει τα βιολογικά, τα χημικά και τα όπλα διασποράς και να λες ότι τα πυρηνικά είναι όπλα τα οποία θέλεις να τα έχεις.

Ούτε και μπορείς να πεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν πως δεν θα έχει πυρηνικά όπλα -που λέει πως τα έχει για την ασφάλειά του- τηστιγμή που το ΝΑΤΟ και οι άλλοι λένε ότι κι εγώ για λόγους ασφάλειας θέλω να κρατήσω και να εκσυγχρονίσω αυτά που έχω. Δεν υπάρχουν δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Πιστεύουμε ότι με αυτή τη νέα πρωτοβουλία στον ΟΗΕ, όπως έγινε με τα υπόλοιπα όπλα μαζικής καταστροφής, θα πρέπει επιτέλους να απαγορευτούν. Ξέρουμε ότι αυτό θα γίνει βήμα βήμα.

Αυτό που συζητάμε τώρα είναι το πρώτο στάδιο μέσα στο 2017 να ξεκινήσει η συζήτηση, αλλά για την πλήρη πια απαγόρευση. Και φαίνεται ότι κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

• Από τη στιγμή που ισχύουν απαγορεύσεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά σε κάποιες συγκρούσεις χρησιμοποιούνται, πώς θα διασφαλιστεί μια απόφαση από τον ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων;

Πιστεύουμε ότι είναι διαφορετικό το καθεστώς να είναι ένα όπλο απαγορευμένο. Είδατε στην περίπτωση των χημικών της Συρίας που κατέστρεψε ο ΟΗΕ.

Αυτό ήταν ένα πολύ θετικό βήμα. Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι αν υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση λόγω της απαγόρευσης κάτι θα αλλάξει.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το σοβαρό αδίκημα στα χέρια κάποιων ανθρώπων, διότι αυτή τη στιγμή οι δηλώσεις της Τερέζα Μέι, που λέει ευχαρίστως θα πατήσω το κουμπί, ή του Ντόναλντ Τραμπ, που λέει ευχαρίστως θα ρίξω εναντίον του ISIS πυρηνικά όπλα, δεν νομίζω ότι είναι λογικότερες από αυτές του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Via : www.efsyn.gr