Αμφισβητεί την «αποτελεσματικότητα» του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ
Και ενώ η Ευρώπη έχει χαράξει τον οδικό χάρτη που προβλέπει την δημοσιονομική προσαρμογή για την Ελλάδα (με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιώνει νέες θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και ελάφρυνση του χρέους.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου αναφέρθηκε στην Ελλάδα, αμφισβητώντας επί της ουσίας του στόχους του ελληνικού προγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Μαΐου.
Ο «σκληρός» του ΔΝΤ, επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που προβλέπει η συμφωνία για το 2018 και μετά. Αμφισβητώντας πως η Αθήνα μπορεί να πιάσει τους στόχους κατέθεσε στο τραπέζι και νέα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν στον δημόσιο τομέα, ανοίγοντας θέμα ασφαλιστικού και φορολογικού.
Ο Π. Τόμσεν, τόνισε ότι τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να μην αποδίδουν αφού συνεχίζουν να ισχύουν μεγάλες φοροαπαλλαγές οι οποίες οδηγούν στο απαλλάσσονται από τις φορολογικές του υποχρεώσεις περίπου το 60% των φορολογούμενων στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι το σύστημα συνεχίζει να παρουσιάζει πρόβλημα αφού όλο το βάρος έχει μεταφερθεί στις μελλοντικές συντάξεις, ενώ το σύστημα πληρωμής συντάξεων παρουσιάζει έλλειμμα 10% του ΑΕΠ.
Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται μέσω μεταρρυθμίσεων να κτίσει ένα πιο μοντέρνο κράτος, με καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους.
Σχετικά με το χρέος, επανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο γεγονός που εμποδίζει το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.
Ερωτηθείς αν απηύθυνε επιστολή προς την Κρ. Λαγκάρντ ζητώντας την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι η επικοινωνία των στελεχών του Ταμείου δεν γίνεται με επιστολές.
Κοκορομαχίες πιστωτών
Στο γνωστό μπαράζ δηλώσεων γύρω από το ελληνικό χρέος επιδόθηκαν χθες οι πιστωτές της χώρας καταθέτοντας για ακόμη μια φορά τις διαφορετικές τους απόψεις για τη βιωσιμότητά του.
Από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκονται για τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι Λαγκάρντ, Σόιμπλε, Λιου και Ντομπρόβσκις δεν άφησαν λέξη να πέσει κάτω.
Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ ερωτώμενη σχετικά στη συνέντευξη επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου επισήμανε ότι η καλύτερη απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωσή του.
Στο τέλος μίλησε και το «μεγάλο αφεντικό», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η συζήτηση για το χρέος αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό. Με άλλα λόγια, τα κεφάλια μέσα.
Η Ελληνική παρουσία
Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους Ε. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη να συμμετέχουν στις διεργασίας της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν σειρά επαφών με τους «κεντρικούς παίκτες» με το χρέος να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Οι κρίσιμες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου με τον Ευκλείδη Τσκακαλώτο να βλέπει τους Τζακ Λιου, Πιερ Μοσκοβισί, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μισέλ Σαπέν.
Παροτρύνσεις Στουρνάρα για ελάφρυνση του χρέους
H Ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει ρεαλιστική δράση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Αssociated Press.
Όπως ανάφερε ο κ. Στουρνάρας «είναι η ώρα στην Ευρωζώνη να δεσμευτούν ρεαλιστικά στην ελάφρυνση του χρέους, όπως η ίδια έχει δεσμευτεί από το Νοέμβριο του 2012», προσθέτοντας ότι η δέσμευση αυτή είναι δίκαιη με δεδομένη την «τεράστια αναδιάρθρωση» που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος προσδιόρισε ότι δεν αναζητείται μία δραστική λύση απομείωσης (διαγραφής) μέρους του δημόσιου χρέους, αλλά μάλλον μία «ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων καθώς και την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά την οποία η Ελλάδα θα αποπληρώνει μόνο τόκους».
Ο ρόλος της Γερμανίας και του Ταμείου
Την δεύτερη μέρα των εργασιών της συνόδου, κοινοτικός αξιωματούχος, υποστήριξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η γερμανική στάση βρίσκεται σε απόσταση από την απόφαση του ίδιου του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, δημιουργώντας προσκόμματα.
«Είχαμε μία συμφωνία και αυτή αναφέρει ότι η ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει το πρόγραμμα με την Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι για να μπορεί να αποφασίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, θέλει «σαφήνεια» σε σχέση με το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.
Επιπλέον, η ίδια πηγή υπενθύμιζε ότι στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλέπεται πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα» ανέφερε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνεδρίαση.
Έτερη καλά πληροφορημένη πηγή έλεγε, επίσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εάν υπάρξει σύντομα η συνειδητοποίηση πως υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα αυτήν τη στιγμή για να ανησυχεί η ΕΕ και να υποχωρήσει, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωζώνη, το Ταμείο θα μπορούσε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση.
Σε αυτό το ζήτημα, κοινοτική πηγή εκτιμούσε πως θα υπάρχει σημαντική επιτάχυνση, επισημαίνοντας πως το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρές και είναι λογικό να πήρε τόσο χρόνο η πρώτη αξιολόγηση. «Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί. Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν ως επίκεντρο τον έλεγχο της εφαρμογής τους» ανέφερε, προσθέτοντας πως «από δω και πέρα θα είναι πιο εύκολο» το κλείσιμο των αξιολογήσεων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ., οι Βρυξέλλες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, την Παρασκευή, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και των διορθωτικών αλλαγών, καθώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να γίνει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.
Η ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι της αναλογεί για να στηρίξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, συνεχίζοντας την πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των αγορών ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.
«Θα διατηρήσουμε το πολύ σημαντικό επίπεδο νομισματικής στήριξης που είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα που είναι κάτω, αλλά κοντά στο 2% χωρίς άσκοπη καθυστέρηση», δήλωσε ο Ντράγκι σε επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
«Εάν υπάρξει ανάγκη, θα δράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο της εντολής μας», πρόσθεσε ο Ντράγκι.
«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της φέροντας εις πέρας την εντολή της», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Via : www.efsyn.gr