Του Βασίλη Γεώργα
Ηλεκτροσόκ με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, που μεσοσταθμικά φτάνουν το 25%, επιφυλάσσει η ΔΕΗ σε 7 εκατομμύρια νοικοκυριά για το 2013.
Η διοίκηση της ΔΕΗ έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το απόγευμα τα κοστολογικά της στοιχεία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει και να προωθήσει μέσα στην εβδομάδα την εισήγησή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα έχει και τον τελικό λόγο για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά.
Οι αυξήσεις 25% είναι ο μέσος όρος που ζητά η ΔΕΗ να επιβαρυνθούν για το 2013 οι οικιακοί καταναλωτές, κάτι που σημαίνει πως για εκατομμύρια νοικοκυριά που ανήκουν στις λεγόμενες χαμηλές και μεσαίες κατηγορίες κατανάλωσης, η επιβάρυνση μπορεί να ξεπερνά και το 30-40%.
Αντίθετα, για τους πιο εύπορους καταναλωτές, που εντάσσονται στις υψηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης, ενδεχομένως να προκύπτει μείωση. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να ψαλιδίσει τις απαιτήσεις της ΔΕΗ, προϊδεάζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν σοβαρά περιθώρια.
Οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές σε τρεις δόσεις μέσα στο 2013 και συγκεκριμένα, την 1η Ιανουαρίου 2013, την 1η Μαΐου 2013 και την 1η Ιουλίου 2013, οπότε και τα οικιακά τιμολόγια απελευθερώνονται πλήρως και το Δημόσιο δεν θα έχει κανένα λόγο στη διαμόρφωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι μετά το καλοκαίρι η ΔΕΗ, που βαίνει προς πλήρη ιδιωτικοποίηση, ή οποιοσδήποτε εναλλακτικός προμηθευτής θα μπορεί να αυξάνει τις τιμές της κιλοβατώρας χωρίς να περνά από την κρησάρα του εκάστοτε υπουργού Ενέργειας.
Δεδομένου ότι η μεγάλη αύξηση στις τιμές του ρεύματος θα πλήξει κυρίως φτωχά νοικοκυριά σε μια περίοδο που οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ενώ γίνονται περίπου 30.000 διακοπές ρεύματος τον μήνα, μοναδικό όπλο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης θα είναι η διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ώστε από τους περίπου 250.000 σήμερα δικαιούχους (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, άτομα με αναπηρία) να «χωρέσουν» περίπου 500.000-600.000 καταναλωτές.
Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι αναπόφευκτες από τη στιγμή που η Ελλάδα υπέγραψε το Μνημόνιο, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας η χώρα ανέλαβε την υποχρέωση να καταργήσει τις έμμεσες επιδοτήσεις των «φτηνών» οικιακών τιμολογίων από τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών (μέση και υψηλή τάση), ώστε από την 1η Ιουλίου και μετά όλα τα τιμολόγια της χαμηλής τάσης να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και εμπορίας της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αναθέσει σε ξένη ελεγκτική εταιρεία να πραγματοποιήσει ενδελεχή μελέτη των κοστολογικών στοιχείων της ΔΕΗ (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά) αλλά και του σκέλους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (δίκτυο μεταφοράς και διανομής, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τέλος ΑΠΕ), προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμη πιο δραστική αύξηση τιμολογίων στο μέλλον, μετά την απελευθέρωση, ενώ στην παρούσα φάση η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει την άποψη ότι η Επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να περιορίσει περισσότερο τα λειτουργικά της έξοδα ώστε να μη μετακυλίσει πρόσθετα κόστη στους καταναλωτές.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι έχει ήδη κόψει το μεγαλύτερο μέρος από τις ελεγχόμενες δαπάνες (λ.χ. το κόστος μισθοδοσίας μειώθηκε κατά 650 εκατ. ευρώ ή 36% ανά εργαζόμενο), ενώ οι υπόλοιπες ελεγχόμενες δαπάνες αντιστοιχούν μόλις στο 10% του λειτουργικού κόστους, το οποίο επηρεάζεται κυρίως από τις δαπάνες για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) κ.ά.
Via : http://www.efsyn.gr