Με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε., με την ατζέντα να περιλαμβάνει θέματα οικονομίας, ασφάλειας και μετανάστευσης.
Οι εργασίες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης θα ξεκινήσουν στη μία το μεσημέρι στο Ζάππειο, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, ενώ θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές της κυκλοφορίας στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας από το μεσημέρι έως την αναχώρηση των Ευρωπαίων ηγετών.
Ποιοι συμμετέχουν
Στη σύνοδο θα δώσουν το «παρών»:
• ο Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρος της Γαλλίας
• ο Ματέο Ρέντσι, πρωθυπουργός της Ιταλίας
• ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
• ο Τζόζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργόςτης Μάλτας
• ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
• ο Φερνάντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.
Το πρόγραμμα της Συνόδου
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:
12:45 – 13:00
Άφιξη ηγετών και αντιπροσωπειών στο Ζάππειο Μέγαρο
Υποδοχή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
13:00 – 14:45
1η συνεδρία εργασιών
15:00 – 15:15
Οικογενειακή φωτογραφία
15:15 – 16:30
Γεύμα εργασίας
16:45 – 17:15
Κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ
17:30 – 18:30
Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
Τι επιδιώκουν Τσίπρας, Ολάντ, Ρέντσι
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της συνόδου είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.
Έτερο στόχο για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η συνεργασία των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των χωρών του Νότου ώστε να συμμετέχουν με κοινή φωνή στη συνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα.
Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, απώτερος στόχος του Φρανσουά Ολάντ είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.
Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπι» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφερθεί σε σχόλια.
«Δεν είναι αυτό το πνεύμα» εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξιδιού του προέδρου. «Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Ματέο Ρέντσι απάντησε σε σχετική ερώτηση ως εξής: «Τι θα κάνουμε στην Αθήνα; Πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια νέα εκκίνηση, με σημείο αναφοράς το πνεύμα του Βεντοτένε, το νησί που επισκεφθήκαμε πριν σχεδόν έναν μήνα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, και στο οποίο εξόριστοι του φασισμού, έγραψαν το πρώτο μανιφέστο για μια ενωμένη και ομόσπονδη Ευρώπη, με επικεφαλής τον Αλτιέρο Σπινέλι».
«Η Ιταλία κατά την πιο σκοτεινή ιστορική φάση της, την περίοδο του φασισμού, οικοδόμησε το μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο. Με ετούτο το πνεύμα, στην Αθήνα, θα πρέπει να εργασθούμε και να ζητήσουμε ακριβώς αυτό: μια Ευρώπη η οποία να εκφράζεται λιγότερο από τις τράπεζες και την δραστηριότητα των χρηματιστών και περισσότερο από τα προγράμματα Erasmus και τις οικογένειες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όσο για την οικονομία, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αιωνίως με τη λιτότητα, υπογράμμισε, τέλος, ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε βασιζόμενοι μόνον στις αναμνήσεις, αλλά χρειάζεται και μια στρατηγική για το μέλλον».
Via : www.efsyn.gr