«Καίει» τον Μπλερ η έκθεση για τον πόλεμο στο Ιράκ
Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, χωρίς να έχει εξαντλήσει προηγουμένως όλες τις ειρηνικές επιλογές.
Επίσης τα στοιχεία για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς Σαντάμ παρουσιάστηκαν με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα», ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον πόλεμο αλλά και για την επόμενη ημέρα στη χώρα ήταν «απολύτως ακατάλληλος».
Αυτά αναφέρει η έκθεση του σερ Τζον Σίλκοτ για τον πόλεμο του Ιράκ που αποτελεί καταπέλτη για πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.
Η πολυαναμενόμενη έκθεση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα – μετά από επτά χρόνια – και αριθμεί 2,6 εκατομμύρια λέξεις. Η επιτροπή άκουσε τις καταθέσεις 150 μαρτύρων και ανέλυσε 150.000 έγγραφα για να βγάλει τα συμπεράσματά της.
Η σύνταξη της έκθεσης ζητήθηκε το 2009 και επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους. Οι συνεχείς αναβολές οδήγησαν τις οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ να απειλήσουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό. Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», δήλωσε κατά την παρουσίαση ο επικεφαλής της έρευνας σερ Τζον Σίλκοτ.
Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.
Ο σερ Τζον Σίλκοτ δήλωσε επίσης ότι «ο λαός του Ιράκ υπέφερε πάρα πολύ» εξαιτίας της στρατιωτικής επέμβασης, η οποία «εξελίχθηκε πολύ άσχημα».
Πάντως στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στο εάν η επέμβαση του 2003 ήταν νόμιμη ή μη και η επιτροπή δεν αποφαίνεται ότι ο Τόνι Μπλερ και η κυβέρνησή του παραπλάνησαν εσκεμμένα τη Βουλή των Κοινοτήτων και τον βρετανικό λαό, όπως είχαν κατηγορηθεί.
Via : www.4news.gr