Η μεγάλη κομπίνα με τα… βουλγαρικά POS και την «έξυπνη» λύση που βρήκαν διάφοροι επιτήδειοι επιχειρηματίες για να φοροδιαφεύγουν, κινητοποιεί τις επίσημες αρχές που θα βάλουν φραγμούς στο κόλπο αυτό. Η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρά σε σειρά από ενέργειες προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο αυτό. Υπενθυμίζεται ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν βρει τρόπο για να παρακάμψουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στην Ελλάδα αλλά και «παράθυρο» φοροδιαφυγής. μέσω της χρήσης των POS.
Αρκετοί επιχειρηματίες, κυρίως σε τουριστικές περιοχές με πολλούς ξένους, χρησιμοποιούν δύο μηχανάκια POS, ένα ελληνικό κι ένα εξωτερικού, για να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας.
Σύμφωνα με πηγές, η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε σημαντικές ενέργειες και ανέλαβε καίριες πρωτοβουλίες για την εξάλειψη ενός φαινομένου που διογκωνόταν επικίνδυνα μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Ειδικότερα:
1. Η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος διαβίβασε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ειδική έκθεση ελέγχου συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το οκτάμηνο του 2015, με χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών έκδοσης ελληνικών τραπεζών, σε τερματικά αποδοχής καρτών (POS), τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε εμπόρους στην Ελλάδα από αλλοδαπούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές αυτές στο εξωτερικό. Ο έλεγχος επικεντρώθηκε σε POS ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος του Λουξεμβούργου, τα οποία “φωτογραφίζονταν” σε σχετικά δημοσιεύματα του τύπου. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι oι συναλλαγές μέσω των εν λόγω POS εκκαθαρίζονταν τελικά από Βουλγάρικο ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος και αποτελούσαν το 80% των συνολικών συναλλαγών με φυσική παρουσία (χρήση) κάρτας σε POS ελλήνων εμπόρων που εκκαθαρίζονταν στο εξωτερικό, κατά το διάστημα 29/6 (έναρξη τραπεζικής αργίας) έως 31/8/2015. Οι συναλλαγές με χρήση ελληνικών καρτών πληρωμής στα εν λόγω POS που εκκαθαρίζονταν στη Βουλγαρία, διακόπηκαν άμεσα, προφανώς υπό την πίεση του σχετικού ελέγχου της Τραπέζης Ελλάδος.
2. Επιπρόσθετα η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε με επιστολή της το ανωτέρω μείζον θέμα στην Κεντρική Τράπεζα Βουλγαρίας (αρμόδια εποπτική αρχή), ζητώντας τη διακοπή της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα από το Βουλγάρικο ίδρυμα.
3. Τέλος, για τις συναλλαγές σε POS εμπόρων Ελλάδος που εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό, η Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, αποφάσισε στις 27/11/2015, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος τα εξής: α) την καθολική απαγόρευση διενέργειας συναλλαγών καρτών πληρωμής σε φυσικό κατάστημα εμπόρου (συναλλαγές με φυσική παρουσία/χρήση κάρτας), β) την απαγόρευση διενέργειας σε ηλεκτρονικό κατάστημα/ιστοσελίδα εμπόρου (συναλλαγές χωρίς φυσική παρουσία/χρήση κάρτας) δώδεκα κατηγοριών συναλλαγών, κατ’ αντιστοιχία με τα ισχύοντα για τις συναλλαγές ελληνικών καρτών πληρωμής σε ηλεκτρονικά καταστήματα εξωτερικού (η απαγόρευση αίρεται εφόσον προκύπτει ότι οι εν λόγω συναλλαγές εκκαθαρίζονται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται στην Ελλάδα).
Πώς στήθηκε το κόλπο
Το κόλπο έχει ως εξής: Ο επιχειρηματίας συστήνει μια εταιρεία, με την ίδια επωνυμία με την ελληνική, σε μία χώρα του εξωτερικού (π.χ. Βουλγαρία), μέσω της οποίας συνδέει το δεύτερο POS με έναν τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού.
Έτσι, όταν γίνεται η πληρωμή από τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (στο POS του εξωτερικού) τα χρήματα μεταφέρονται αυτόματα εκτός Ελλάδος, χωρίς καμία καταγραφή τους στην χώρα μας, άρα χωρίς την καταβολή ΦΠΑ προς το ελληνικό κράτος και παρακάμπτοντας τα capital controls.
Από εκεί κι ύστερα ο επιχειρηματίας μπορεί είτε να εισπράξει τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα μέσω ξένης πιστωτικής κάρτας ή να τα διοχετεύσει σε άλλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Το φαινόμενο, λένε από την Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρείται πιο συχνά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να φοροδιαφύγουν, αλλά και να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό παρακάμπτοντας τα capital controls.
Το κόλπο έχει γίνει αντιληπτό, αλλά προς το παρόν δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες εντοπισμού των επιχειρήσεων που διαπράττουν φοροδιαφυγή με το σύστημα των POS.
Via : www.imerisia.gr