Γάλα, δημητριακά, κρέατα, ζάχαρη, αποτελούν τη δυναμική τετράδα των αγροτικών προϊόντων, η ζήτηση των οποίων θα αυξηθεί την επόμενη δεκαετία και θα αποφέρουν υψηλό έσοδο στους παραγωγούς.
Ενώ οι Ελληνες παραγωγοί μπορούν να προσδοκούν κέρδη και από άλλα αγροτικά προϊόντα όπως είναι η ελιά και το λάδι, το κρασί, το μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αυτό επισημαίνεται μεταξύ των άλλων στην έρευνα για τη συμβολή και τις προοπτικές του αγροτροφικού τομέα στην Ελλάδα, της Τράπεζας Πειραιώς, και ακόμα οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για θετικούς ρυθμούς μεταβολής του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα για την περίοδο 2015-2024.
Ειδικότερα στη μελέτη αναφέρεται πως την επόμενη 10ετία:
- Το γάλα θα συνεχίσει να είναι ο λευκός χρυσός καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα αυξάνεται σταθερά, ενώ οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές γύρω στα 350 ευρώ/τόνο. Οι παραδόσεις σε γάλα και γαλακτοκομικά στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 12 εκατ. τόνους σε 10 χρόνια. Επίσης περισσότερο γάλα θα διοχετεύεται σε τυρί και σκόνες, ενώ το τυρί οικιακής χρήσης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.
- Δημητριακά και ελαιούχοι σπόροι: Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση θα οδηγήσει σε μεγάλες εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ. Η ζήτηση της ΕΕ οφείλεται στη χρήση ζωοτροφών και βιοκαυσίμων. Οι τιμές, αν και θα είναι κάτω του επιπέδου-ρεκόρ του 2012, θα είναι πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.
- Προϊόντα κρέατος: Καλές προοπτικές εξαγωγών για το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά λόγω της σταθερά αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης και αύξηση των τιμών στη διεθνή αγορά και στην ΕΕ. Η παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί με αργούς ρυθμούς έπειτα από βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, ενώ η παραγωγή χοιρινού κρέατος θα σταθεροποιηθεί. Αν και προβλέπεται μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης κρέατος στην ΕΕ, από την πτωτική τάση εξαιρούνται τα πουλερικά που επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές και την προτίμηση των καταναλωτών.
- Ζάχαρη και ισογλυκόζη: Η κατάργηση των ποσοστώσεων στο τέλος του 2017 θα οδηγήσει τις τιμές της ζάχαρης της ΕΕ στα επίπεδα της διεθνούς αγοράς. Η παραγωγή στην ΕΕ θα αυξηθεί και θα μειωθούν οι εισαγωγές, ενώ θα είναι υψηλότερο και το ποσοστό χρήσης ισογλυκόζης στην Ευρώπη.
Τη μελέτη -που βασίζεται σε αντίστοιχη έκθεση της ΕΕ- επιμελήθηκε ο επικεφαλής των οικονομικών αναλύσεων της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλίας Λεκκός, ο οποίος σημειώνει στο «Εθνος» πως η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στην αγροτική παραγωγή αλλά και στις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με τη βιομηχανία τροφίμων (που αντιπροσωπεύει το 33% της ελληνικής μεταποίησης).
Ακόμα ο κ. Λεκκός σημειώνει πως το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγροτικής παραγωγής είναι ότι υπολείπεται στον τομέα των επενδύσεων τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Συνεπώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, ενώ τα ελληνικά φρούτα, το μέλι, το λάδι, το κρασί, κατέχουν σημαντική θέση στις διεθνείς αγορές.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το 69% των εξαγωγών πάει σε χώρες ΕΕ
Σήμερα το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας παραμένει ελλειμματικό. Ωστόσο, την ίδια ώρα, τα προϊόντα του αγροτροφικού τομέα αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία εξαγόμενων προϊόντων (αξίας 5,2 δισ. ευρώ το 2014), με ποσοστό 19% του συνόλου των εξαγωγών. Σχεδόν το 69% των εξαγωγών κατευθύνεται προς χώρες της ΕΕ. Το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν τα φρούτα και λαχανικά με 34% επί του συνόλου των εξαγωγών και ακολουθούν τα ιχθυηρά με 10,8%, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 7,9%, τα φυτικά λίπη και έλαια με 7,8%, ο καπνός με 7,6% και το βαμβάκι με 7,1%. Αν και η Ελλάδα διαθέτει υψηλή ποιότητα προϊόντων -101 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ-, ωστόσο το μερίδιό της διαμορφώνεται μόλις στο 3% της συνολικής αξίας της ευρωπαϊκής αγοράς. Απαιτείται λοιπόν αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας:
– Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.
– Ενίσχυση μορφών συνεργασίας και δικτύωσης και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών.
– Αύξηση της προστιθέμενης αξίας με έμφαση στη μεταποίηση, τυποποίηση και πιστοποίηση.
– Χρήση νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας.
– Αξιοποίηση δημόσιας γης.
– Εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση επιχειρηματικότητας.
– Ενίσχυση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών.
– Παρεμβάσεις στην τεχνική υποδομή – έργα αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων σε 25 χώρες, με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους που ξεπερνούν το 80%. Είναι ο πρώτος προμηθευτής 43 αγροτικών προϊόντων σε 12 χώρες, ο δεύτερος προμηθευτής 19 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τρίτος προμηθευτής 23 προϊόντων σε 15 χώρες.
Εφη Καραγεώργου
Via : www.ethnos.gr