Η Mosanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με το αίτημα της Ελλάδας και της Λετονίας να εξαιρεθούν από την εφαρμογή της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία κατηγορεί πάντως τις δυο χώρες ότι «αγνοούν την επιστήμη».
Σύμφωνα με νόμο που υπογράφηκε τον Μάρτιο τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από κάθε αίτημα έγκρισης για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Πάντως ενώ υπεύθυνη για την έγκριση της εξαίρεσης είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση πρέπει επίσης να υποβληθεί στην εταιρεία, δηλαδή την Mosanto.
Η Mosanto στην επίσημη απάντησή της αναφέρει ότι το αίτημα των χωρών «αντιφάσκει και υπονομεύει την επιστημονική συναίνεση» ως προς την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων σπόρων που χρησιμοποιεί. Επιπλέον επισημαίνει ότι η Ευρώπη αποτελεί μικρό μέρος στις δραστηριότητες της εταιρείες κι ότι οι εξαιρέσεις αυτών των χωρών δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην επιχείρηση.
«Παρ’ όλα αυτά, λυπούμαστε που ορισμένες χώρες αποκλίνουν από μια προσέγγιση βασισμένη στην επιστήμη της καινοτομίας στη γεωργία και απαγορεύουν την καλλιέργεια ενός επιτυχημένου τροποποιημένου γενετικού προϊόντος για αυθαίρετους πολιτικούς λόγους» προσθέτει η εταιρεία.
Ο νέος νόμος της ΕΕ έχει προκαλέσει την αντίδραση της Mosanto αλλά και των ΗΠΑ που θέλουν η Ευρώπη να ανοίξει πλήρως τις πόρτες της στις καλλιέργειες των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και μάλιστα αυτό να ενσωματωθεί στην Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων, την περιβόητη TTIP.
Στην Ευρώπη οι χώρες είναι διχασμένες αναφορικά με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Γαλλία και Γερμανία είναι αντίθετες, το ίδιο και η Σκωτία. Η Βρετανία έχει ταχθεί υπέρ. Σύμφωνα πάντως με την Κομισιόν μόνο η Λετονία και η Ελλάδα έχουν ζητήσει τη δυνατότητα εξαίρεσης από την Mosanto.
Ακτιβιστές ήδη καλούν και τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λετονίας και της Ελλάδας. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχετικά με το θέμα.
Πρόσφατα μάλιστα ανέφερε ότι «η μηδενική ανοχή απέναντι σε μη εγκεκριμένα μεταλλαγμένα προϊόντα παραμένει θέση της Κομισιόν η οποία απλώς αναζητά συμβουλές σχετικά με ένα επιστημονικό ερώτημα» που είναι «άσχετο με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ». Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αναμένεται να γνωμοδοτήσει σχετικά το 2017.
Via : http://tvxs.gr