Έχει χαρακτηριστεί ως η χώρα πρότυπο που κατάφερε να εφαρμόσει απόλυτα τα μνημόνια και πλέον διαφημίζεται ως το «ιρλανδικό θαύμα», όμως, η καθημερινότητα στην Ιρλανδία είναι… ελαφρώς διαφορετική.
Η Deutsche Welle, σε σημερινό της δημοσίευμα, φιλοξενεί ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και καταγράφει την ραγδαία άνοδο των εξώσεων στον… βωμό της δημιουργίας του «Κέλτικου Τίγρη».
Ανίκανος για εργασία και άστεγος
Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται η ιστορία του Άντριου Μπράντσο, ο οποίος εκδιώχθηκε από το σπίτι του.
Ένα ατύχημα τον κατέστησε ανίκανο για εργασία και δεν μπορούσε να εξοφλήσει την υποθήκη του. Αρχικά άφησε την κατοικία του στο Δουβλίνο για να μετακομίσει στο σπίτι του στην μικρή πόλη Μάλινγκαρ, ωστόσο, η τράπεζα δεν του επέτρεψε να μείνει στο σπίτι του.
«Δύο δικαστικοί επιμελητές ήρθαν δίπλα μου, με έσυραν έξω απ’ το σπίτι και έφραξαν την είσοδο και τα παράθυρα» δηλώνει ο 40χρονος Ιρλανδός.
Ο Μπράντσο βρήκε, τουλάχιστον, συμπαράσταση από την σύντροφό του και πλέον μένει μαζί της για να μην παραμείνει άστεγος.
Έως και 50 εξώσεις την ημέρα
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην Ιρλανδία εκκεώνονται έως και 50 κατοικίες την ημέρα, γεγονός που «αγνοείται» όταν γίνεται λόγος για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Στην Deutsche Welle μίλησε η Τρις Μπέρνερ η οποία το 2011 συνίδρυσε μία οργάνωση που δραστηριοποιείται κατά των εξώσεων σε εθνικό επίπεδο. Παρ’ όλες τις καλές οικονομικές ειδήσεις ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους.
«Μπορεί φαινομενικά τα πράγματα να είναι καλύτερα, αλλά αν μιλήσεις με τους ανθρώπους αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι έτσι. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να χάνουν τα σπίτια τους. Απλά προσπαθούν να δείχνουν γενναιότητα» δηλώνει η Μπέρνερ.
Πίσω από τους επαίνους και τις δηλώσεις του Σόιμπλε πως «ζηλεύει» την ιρλανδική επιτυχία, πολλοί Ιρλανδοί καλούνται να εξοφλήσουν τα υπερτιμημένα ακίνητα που αγόρασαν με πολύ υψηλές υποθήκες, εξαιτίας της γενικευμένης υπερτίμησης στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με τον Κόνσταντιν Γκάρτζιεφ, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Ιρλανδικής Ένωσης Ενυπόθηκων Δανειστών, «τα οικονομικά στοιχεία της Ιρλανδίας είναι εξαιρετικά αυτό το διάστημα. Όμως, τα τρία τέταρτα της ανάπτυξης προέρχονται αποκλειστικά από πολυεθνικές επιχειρήσεις και φορολογική βελτιστοποίηση».
Ο αριθμός των εξώσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2015 σημείωσε αύξηση, παρατήρησε ο Κόνσταντιν Γκάρτζιεφ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το προσεχές διάστημα για πολλούς Ιρλανδούς.
Via : www.efsyn.gr