Στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της σπατάλης τροφίμων, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα να απαγορευτεί στα μεγάλα σουπερμάρκετ να καταστρέφουν ασφαλή τρόφιμα, και τα υποχρεώνει να δωρίζουν το περίσσευμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή να το στέλνουν σε παραγωγούς ζωοτροφών.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Γαλλία κατάργησε τις ημερομηνίες «κατά προτίμηση έως» σε φρέσκα τρόφιμα, καθώς πολλοί καταναλωτές συγχέουν τη σήμανση αυτή με τις ημερομηνίες λήξεις.
Τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βουλευτές πρότειναν ακόμα 39 μέτρα κατά της σπατάλης τροφίμων, ανάμεσά τους η προώθηση της σακούλας για τους σκύλους («le doggy bag») για τα περισσεύματα στα εστιατόρια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ένα τρίτο έως το ένα δεύτερο της παραγωγής τροφίμων καταλήγει σε χωματερές, μια σπατάλη ύψους 570 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε την Πέμπτη απαγορεύει την καταστροφή τροφίμων στα σουπερμάρκετ με επιφάνεια άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι τον Ιούλιο του 2015, τα σουπερμάρκετ αυτά πρέπει να έχουν υπογράψει συμβόλαια για τη διάθεση του περισσεύματος σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε παραγωγούς ζωοτροφών και οργανικού κομπόστ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται με πρόστιμα έως 75.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης ς μέχρι δύο ετών.
«Είναι σκανδαλώδες να βλέπει κανείς να ρίχνουν χλωρίνη σε κάδους των σουπερμάρκετ με πεταμένο φαγητό» σχολίασε ο Σοσιαλιστής βουλευτής Γκιγιόμ Γκαρό, εισηγητής της νέας νομοθεσίας. Αναφερόταν στην πρακτική ορισμένων καταστημάτων να καταστρέφουν εσκεμμένα τα τρόφιμα ώστε να μην συλλέγονται από τους κάδους σκουπιδιών.
Το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για μείωση τη σπατάλης τροφίμων στη Γαλλία κατά το ήμισυ έως το 2025. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, ο μέσος Γάλλος πετά 20-30 κιλά τροφίμων το χρόνο, με συνολική ζημία έως και 20 δισ. ευρώ το χρόνο.
Η Γαλλική Ομοσπονδία Εμπορίου και Διανομής επέκρινε πάντως το νέο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι τα μεγάλα καταστήματα αντιστοιχούν μόλις στο 5% της σπατάλης τροφίμων.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Via : news.in.gr