Δεν τράβηξε τελικά την κουρτίνα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που ο ίδιος προκάλεσε στη Βουλή, επιτρέποντας τη συνέχισή τους. Αντ αυτού προσπάθησε να θέσει τις κόκκινες γραμμές σε εθνική μετάδοση, σκηνικό όμως που είχαν δημιουργήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από την άλλη πλευρά ερωτηματικά εγείρει η σκοπιμότητα της σφοδρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Το ύφος, η ένταση και η ουσία των παρεμβάσεων του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν πως –κατά πάσα πιθανότητα- ο πρωθυπουργός άλλαξε ατζέντα και κείμενα λίγο πριν τη συζήτηση στη Βουλή, όταν δηλαδή δόθηκε άλλη τροπή στις διαπραγματεύσεις και δόθηκε η αίσθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Brussels Group και σύγκλιση του EWG άμεσα.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Υπ αυτό το πρίσμα η πολιτική σκοπιμότητα της σύγκλισης της Βουλής φαίνεται ότι επιτεύχθηκε καθώς αποτέλεσε επιταχυντή εξελίξεων στις Βρυξέλλες, ώστε να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο. Σε αυτό το επίπεδο το «ρόλο» του φαίνεται να έπαιξε έστω και ακουσίως ο Αντώνης Σαμαρά αναφερόμενος σε ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός στις 8 Απριλίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Από την άλλη πλευρά όμως η πρόθεση της Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα,ανεβάζοντας τους τόνους και θέτοντας ολόκληρο το πολιτικό σύστημα σε περιδίνηση είναι –ακόμη- αβέβαιο αν επιλέχθηκε για να κατευθύνει Media και πολιτικό προσωπικό σε ασκήσεις επί χάρτου ή αν στόχο είχε να προετοιμάσει το έδαφος για μια νέα στρατηγική με άλλους πολιτικούς στόχους από την κυβέρνηση.

Ξεκάθαρο είναι ότι τα μηνύματα που έλαβαν οι δανειστές από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι λιγότερα απ αυτά που περίμεναν και από όσα τους έχει συνηθίσει να στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας σε τέτοιες περιστάσεις. Εκτός εάν η χθεσινή συζήτηση αποτελεί τη θρυαλλίδα αλλαγής της κυβερνητικής πορείας, σε βαθμό μάλιστα που θα προκαλέσει νέο γύρο πολιτικών αναταραχών.

Το Μαξίμου, άλλωστε, δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρεται στα εγχώρια και διεθνή κέντρα που απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της χώρας και προσπαθούν να ποδηγετήσουν τη νέα κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ανεβάσει τους τόνους, κρατώντας όμως στο παρασκήνιο την ουσία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπορεί να θεωρηθεί ως απάντηση και υπόκωφη απειλή προς τα κέντρα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Σύγκρουση χωρίς κόστος

Ενδεικτικό της ακραίας πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό ότι η συζήτηση η οποία διεξήχθη στη Βουλή, σημαδεύτηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις, οι οποίες μάλιστα προσέλαβαν και ειδικά μεταξύ των κ. Αλ. Τσίπρα και Α. Σαμαρά προσωπικό χαρακτήρα. Μάλιστα, η κοινοβουλευτική διαδικασία που πολλές φορές κινήθηκε εκτός των πλαισίων που θέτει ο Κανονισμός της βουλής για τέτοιες περιστάσεις, δεν ολοκληρώθηκε «ομαλά», καθώς επικαλούμενη θέματα διαδικασίας η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα.

Οπως ήταν φυσικό, εν μέσω τέτοιου κλίματος, οι δυνατότητες αναζήτησης περιθωρίων για συναίνεση στη βάση ενός ελάχιστου σχεδίου για την έξοδο από τη συνεχιζόμενη κρίση φάνηκε να εκμηδενίζονται.

Οι εκατέρωθεν διαθέσεις έκαναν σαφή την ύπαρξή τους από την αρχή, με τον πρωθυπουργό να καλεί την αντιπολίτευση σε «συστράτευση» κατά των μνημονιακών πολιτικών και τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης να απαντούν ότι δεν είναι σαφές και συγκεκριμένο το πλαίσιο των μέτρων επί των οποίων τους ζητείται η στήριξη και συστράτευση. Απαντες, με πρώτο τον κ. Σαμαρά μίλησαν για «κενό ενημέρωσης».

Υπό την πίεση αυτή, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να ανοίγει κάπως τα χαρτιά τουστην τρίτη και τελευταία παρέμβασή του. Μίλησε για «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις ― όχι σε περικοπή μισθών και συντάξεων, σε ομαδικές απολύσεις, σε αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα, στο «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είπε πως «όποιος έρχεται να επενδύσει με αναπτυξιακή προοπτική, και επιθυμεί κοινοπραξία με συμμετοχή και έλεγχο του Δημοσίου, είναι καλοδεχούμενος». Μίλησε για επανεξέταση και του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια και πρόσθεσε ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και την ανάπτυξη.

Via : www.sofokleousin.gr