Ενώ η διαπραγμάτευση μπαίνει πλέον στη διαδικασία συγκομιδής στοιχείων, πιστοποίησης στόχων και αναγνώρισης προβλημάτων, τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται στο επίκεντρο και οι πολιτικοί επιστρέφουν στα παρασκήνια. Όπως όμως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, το πρόβλημα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της προηγούμενης είναι η διαρροή στοιχείων και πληροφοριών από υπηρεσιακούς και μη παράγοντες, που έχει σαν αποτέλεσμα την ποδηγέτηση των διαπραγματεύσεων.
Του Χρήστου Φράγκου
Παράλληλα δίκτυα, λομπίστες, τραπεζίτες, θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα λήψης αποφάσεων επιχειρούν μεμονωμένες αλλά στοχευμένες και μεθοδευμένες παρεμβάσεις να αλλάξουν την ατζέντα των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Μεγάλα προβλήματα δημιουργούν και τα παράλληλα δίκτυα πληροφοριών που έχουν οικοδομήσει άνθρωποι της πρώην τρόικας και τα οποία απαρτίζονται από «καλοθελητές» της Δημόσιας διοίκησης και στελέχη οργανισμών που επιθυμούν να προωθήσουν δικά τους συμφέροντα ή ποντάρουν σε άτυπες συμφωνίες ανταλλαγής.
Το κυβερνητικό επιτελείο κατάλαβε, με μια καθυστέρηση, ότι ο έλεγχος του δικτύου αυτού και η αποσύνθεσή είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Κοινοτικοι αξιωματούχοι παραδέχονται πλέον –ανοιχτά- ότι ζητήματα αξιοπιστίας που εγείρονται απέναντι στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση εδράζονται στις πληροφορίες και τις μεθοδεύσεις εξωθεσμικών –ως προς τις διαπραγματεύσεις- παραγόντων.
Την κατάσταση αυτή πιστοποίησε χθες η υπόθεση της αποδέσμευσης των 555 εκατ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τα media να αποδίδουν την απόφαση στον ESM, ενώ το sofokleousin.gr από το πρωί ανέφερε ότι στο ζήτημα δεν εμπλέκονται ευρωπαϊκοί θεσμοί καθώς τα κεφάλαια αυτά αποτελούν προϊόν προγενέστερου του Μνημονίου νόμου και δεν εντάσσονται στις δανειακές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ.
Διαβάστε επίσης: Το EFSF επιβεβαιώνει Sofokleousin.gr για τα 555 εκατ. του ΤΧΣ
Το ζήτημα ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του ο EFSF αργά το απόγευμα της Τρίτης, επιβεβαιώνοντας το αυτονόητο, το οποίο όμως είχε πλήρως διαστρεβλωθεί από κινήσεις και διαρροές υπηρεσιακών παραγόντων του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος, επιμένοντας σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας των διαδικασιών με στόχο να συντηρήσουν την ισχύ τους.
Διαβάστε επίσης: Το παρασκήνιο με τα 555 εκατ. του ΤΧΣ
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και δυο εβδομάδες νωρίτερα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αποκόψει τις ελληνικές τράπεζες από το Ευρωσύστημα, δίνοντας όμως περιθώριο 15 ημερών. Σε αυτή την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες κλήθηκαν να υποβάλλουν τα επιλέξιμα collaterals για χρηματοδότηση κατά ίδιο κριτήριο, ενώ ένας παράλληλος μηχανισμός δρώντας χωρίς πολιτική έγκριση ζητούσε με επιστολές προέγκριση της SSM και της ΕΚΤ για το είδος των collaterals.
Το πλέγμα αυτών των καταστάσεων είναι αρκετό για να περιγράψει το παρασύστημα που έχει χτιστεί εσωτερικά στη δημόσια διοίκηση και το οποίο προσπαθεί να ελέγξει η κυβέρνηση, ενώ βρίσκεται ανοιχτή σε διαρκείς διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα με τους εταίρους.
Via : www.sofokleousin.gr