Πρόταση προς την Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ

Το παρακάτω κείμενο διαμορφώθηκε από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και το εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή ο Θράσος Φωτεινός.

________________________

Η πολιτική αλλαγή είναι γεγονός.

Η νίκη των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ιστορική, αλλά ταυτόχρονα ενδεικτική του κλίματος και των συναισθημάτων των πολιτών για αλλαγή.

Οι αλλαγές που γίνονται – και θα συνεχίσουν – στην κοινωνία προσδιορίζουν το μέλλον της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από την κοινωνία και το μεταρρυθμιστικό της έργο κι όχι από τη ρητορική και επικοινωνιακή της πολιτική.

Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης στηρίζουμε κάθε θετική για τη χώρα πρωτοβουλία αλλά θα είμαστε κριτικοί σε ότι ξεφεύγει από το παραπάνω πλαίσιο.

Θα προτείνουμε και θα διεκδικήσουμε τις δικές μας πολιτικές θέσεις

Η Αριστερά βλέπει στον ορίζοντα την δυνατότητα να διαδραματίσει τον Ιστορικό της ρόλο για βαθιές κοινωνικές αλλαγές ώστε  να αλλάξει η χώρα.

Αλλά ποια Αριστερά και βασισμένη σε ποιο σχέδιο;

Η εφαρμογή του πολιτικού σχεδίου της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν λάθος, διότι:

  • Απουσίαζε το κοινωνικό στίγμα των προτάσεων και των πράξεών της.
  • Μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε κόμμα γνώμης που δεν είχε επαφή με τα προβλήματα του πολίτη και της κοινωνίας
  • Έδωσε την εικόνα ενός κόμματος μεταβατικού με αναζήτηση συμπληρωματικού ρόλου. Μετατοπίστηκε για μεγάλο διάστημα από τον χώρο της Αριστεράς στο χώρο του Κέντρου και η επάνοδός της στην Αριστερά δεν αιτιολογήθηκε με επαρκείς πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους.

Συνολικά κρίθηκε από τους πολίτες με τρόπο εκκωφαντικό.

Σήμερα βρίσκεται στην πολιτική ανυποληψία και περιβάλλεται από τη πλήρη αναξιοπιστία και καχυποψία των Αριστερών και προοδευτικών πολιτών.

Η ηγετική της ομάδα δεν κατάφερε, στο ελάχιστο, να αποκρούσει τις πιο ακραίες συντηρητικές πολιτικές, ούτε φυσικά να πείσει τους πολίτες ότι μπορούσε να διεκδικήσει κάτι ουσιαστικό για την κοινωνία. Περιορίστηκε στην λογική μιας άχρωμης διαχείρισης, χωρίς αναφορές σε προτάσεις συνολικής μεταβολής της κοινωνίας.

Οι ευθύνες της δε, για τις κάθε λογής παροδικές και ανούσιες συνεργασίες, ήταν έξω από κάθε Αριστερή αντίληψη περί συνεργασιών και εξέπεμπαν διαρκώς το μήνυμα ότι ο πραγματικός λόγος αυτών ήταν η εκλογική συνέχεια και όχι η συνέπεια στο πολιτικό της σχέδιο.

Παράλληλα οι αντιδράσεις της σε αντίπαλα σχέδια όπως αυτά εκφράστηκαν, τόσο εκτός όσο και εντός του κόμματος, είχαν απόλυτη χρονική υστέρηση από τα γεγονότα.

Στο εσωτερικό πεδίο υπήρξε μηδενική αντίδραση για την αντιμετώπιση τόσο της εσωτερικής φθοράς στην ίδια τη λειτουργία του κόμματος όσο και στη δημόσια εικόνα που διαμορφωνόταν από την αυτοαποκαλούμενη μεταρρυθμιστική τάση.

Επιπλέον η ηγετική ομάδα δεν κατανόησε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν συντριπτικό και αντί ν’ αντιδράσει άμεσα καθυστέρησε, χάνοντας πολύτιμο χρόνο έτσι ώστε η όποια στοιχειώδης επαναφορά δεν ήταν εφικτή.

Τα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών, δεν χρειάζεται να αναλυθούν διότι είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θέλησε και δεν μπόρεσε ποτέ να εκφράσει τις ιδέες και την πολιτική της Ανανεωτικής Αριστεράς. Οι ιδέες του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς φθείρονται από τέτοιου είδους πολιτικές πρακτικές. Έχουν όμως την δυναμική να ανακάμψουν και να αποτελέσουν και πάλι εφαλτήριο κοινωνικών εξελίξεων.

Η Δημοκρατική Αριστερά σήμερα έχει απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί πια να αναζητήσει καμία εκ νέου ευκαιρία από τους πολίτες. Το μόνο που μένει είναι με  συντεταγμένο τρόπο να μετεξελιχθεί συμμετέχοντας στην νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από Πολιτικούς Οργανισμούς που να κατανοούν σε βάθος τα κοινωνικά προβλήματα και να αναφέρονται σε αυτήν.

Τα κόμματα-κάστρα εξυπηρέτησης αναγκών του πολιτικού τους προσωπικού, έχουν ως αποτέλεσμα να ετερο-προσδιορίζονται διαρκώς και να εκπέμπουν ασαφές πολιτικό στίγμα.

Επιβάλλεται να τοποθετηθούν οι άξονες της πολιτικής αντίληψης του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς στην αρχική τους βάση και να διατυπωθούν με τρόπο πειστικό, ειλικρινή και ξεκάθαρο.

Ο προσανατολισμός των αξόνων βρίσκεται στο τετράπτυχο:

  1. Μεταρρυθμίσεις και Διαρθρωτικές Αλλαγές για ένα Κράτος της Κοινωνίας σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό, προς όφελος των πολιτών και των ανθρώπινων αναγκών που αυτό θα εξυπηρετεί.
  2. Παραγωγική Ανασυγκρότηση με βάση ένα νέο μοντέλο που να στηρίζεται στην Κοινωνική Οικονομία, με νέες μορφές και πρότυπα οργάνωσης, σε αντιδιαστολή με τον καταναλωτισμό και την εμπορευματοποίηση των πάντων, για μια βιώσιμη και οικολογική ανάπτυξη.
  3. Αποκέντρωση του Κράτους και της εξουσίας, ώστε να ξεπεραστεί η τριτοκοσμική “ολιγαρχική Δημοκρατία” που αποτρέπει τη Συμμετοχική Κοινωνία, η οποία αποτελεί πρόταγμα για την Ανανεωτική Αριστερά.
  4. Τομές στο πολιτικό σύστημα που να ενδυναμώνουν το αίσθημα της συμμετοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εκδημοκρατισμός των κομμάτων, του ρόλου και της λειτουργίας τους, αναπτύσσοντας θέσεις και προτάσεις απέναντι στην διαφθορά, την διαπλοκή, την πελατο-κρατεία, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία, την ταύτιση κόμματος και κράτους.

Η επανασύσταση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς και των ιδεών της, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη επιλογή.

Τα μέλη της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ καλούνται να αποφασίσουν ανάμεσα:

  • σε ένα άνευρο και απογυμνωμένο πολιτικό κόμμα,
  • σε μια διάχυση και ρευστοποίηση σε άλλους πολιτικούς χώρους

ή

να δεσμευθούν για μια ειλικρινή πορεία ώστε να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς και να επαναφέρουν τις αντιλήψεις της στο προσκήνιο.

Καλούμε τους συντρόφους που αισθάνονται δυνατοί και ικανοί να ξαναμιλήσουν ανιδιοτελώς με την κοινωνία, να συνταχθούν με την πρότασή μας για ένα νέο ξεκίνημα.

Προϋπόθεση για να έχει επιτυχία το νέο εγχείρημα είναι ότι δεν πρέπει να ετεροπροσδιορίζεται και να διαχέεται σε άλλους χώρους, είτε της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι – Κίνημα) είτε της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Απαραίτητα βήματα σε αυτή την νέα πορεία είναι:

  1. Συνδιάσκεψη έως τα τέλη Απριλίου, η οποία θα έχει ως μοναδικά θέματα:
    • την Ανασυγκρότηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς και
    • τον επαναπροσδιορισμό της δράσης της.

Ως τούτου προτείνουμε:

  1. την παραίτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Προέδρου, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής και πολιτικής ευθύνης για την πορεία από το 3ο Συνέδριο έως σήμερα και
  2. την ψήφιση από την Κ.Ε. στις 28/2/15, 5μελούς Διοικούσας Επιτροπής, που θα έχει μοναδική υποχρέωση την διαμόρφωση νέου πολιτικού σχεδίου και την διοργάνωση και τον συντονισμό ενεργειών προς όλα τα μέλη και τους φίλους του Ανανεωτικού χώρου, προκειμένου να διοργανωθεί η Συνδιάσκεψη.

Αλλάζουμε τους εαυτούς μας για να αλλάξουμε την κοινωνία,

αλλάζουμε την κοινωνία για να αλλάξουμε τη χώρα

Via : www.badiera.gr