Ο επικεφαλής της σύμπραξης «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά», Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr τόνισε πως το αποτέλεσμα της κάλπης δεν πρέπει να δώσει αυτοδυναμία σε ένα κόμμα. Εμφανίστηκε βέβαιος πως το κόμμα του θα μπει στη Βουλή, γιατί οι πολίτες δεν θέλουν μία φτωχή Βουλή.
ΔΗΜΑΡ και εκλογές: Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους σας λίγο πριν τις εκλογές;
Η συμπαράταξη «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» διεκδικεί την παρουσία της στην επόμενη Βουλή. Απευθύνεται στους πολίτες και ζητά, ειδικά από τους αναποφάσιστους, να αναλογισθούν αν οι εκπρόσωποι της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας πρέπει να παραμείνουν εκτός κοινοβουλίου. Εμείς λέμε στους πολίτες ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία για τον τόπο και την κοινωνία. Υπογραμμίζουμε, ωστόσο, ότι τη μετάβαση σε ένα νέο προοδευτικό πολιτικό περιβάλλον δεν πρέπει και δεν μπορεί να τη διαχειρισθεί μόνο του ένα κόμμα. Ο νικητής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι ήδη γνωστός. Το πραγματικό διακύβευμα της αναμέτρησης είναι με ποιον θα σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα κυβερνήσει μόνος του, με τους ΑΝΕΛ και τον Καμμένο ή με τους «Πράσινους – Δημοκρατική Αριστερά»; Εμείς ζητάμε τη στήριξη των πολιτών στη συμπαράταξη που συγκροτήσαμε, για να συμβάλουμε στην προοδευτική διακυβέρνηση. Για να γυρίσουμε σελίδα με ευθύνη, ρεαλισμό και αξιοπιστία, χωρίς μαξιμαλισμούς και καλλιέργεια ψευδαισθήσεων.
ΔΗΜΑΡ και Οικολόγοι: Είστε ικανοποιημένος από την συνεργασία σας με τους Πράσινους; Δεν έχετε μετανιώσει που δεν συνεργαστήκατε με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι;
Η συνεργασία με τους Πράσινους υπήρξε προϊόν μιας διαδικασίας προγραμματικών συζητήσεων που ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Στόχος μας ήταν η διαμόρφωση ενός σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης, το οποίο δεν μπορούσε να έχει σχέση με τις συντηρητικές πολιτικές που νομιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ και υιοθετεί το Ποτάμι. Δεν πρόκειται ούτε για συγκόλληση ούτε για ευκαιριακή εκλογική σύμπραξη. Δυο πολιτικοί χώροι, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Πράσινοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να συμβάλλουν στην αλλαγή των σημερινών αδιέξοδων πολιτικών, με τρόπο που θα δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόκειται για μια ισότιμη συνάντηση του χώρου της ανανεωτικής – μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Για μία ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε ενεργούς πολίτες, κοινωνικά κινήματα και ομάδες, που εκφράζουν κοινωνικά και οικολογικά καινοτόμες πρωτοβουλίες.
ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν ολοκληρώθηκε η συνεργασία σας με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Όπως προανέφερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ βρισκόμασταν από το καλοκαίρι σε συζητήσεις προγραμματικού χαρακτήρα. Σ’ αυτές, προσερχόμασταν έχοντας δυο κόκκινες γραμμές: η μία ήταν ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκλιση έπρεπε να υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Η δεύτερη ότι για μας ήταν αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά μας. Δεν ετέθη ποτέ θέμα ένταξης της ΔΗΜΑΡ σε άλλο κόμμα. Κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και, ενώ οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη, δήλωσε ξαφνικά ότι θέτει ως όρο την αποδοχή εκ μέρους μας του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Η απαίτηση αυτή ακύρωσε κάθε δυνατότητα προεκλογικής συνεργασίας.
Έχετε μετανιώσει που δεν ψηφίσατε Πρόεδρο Δημοκρατίας;
Δεν συνδέσαμε ποτέ την απόφασή μας για την προεδρική εκλογή με οτιδήποτε άλλο, πέραν της ανάγκης να μη συμβάλουμε στην παράταση πολιτικών που θεωρούσαμε ότι τραυμάτισαν την κοινωνική συνοχή και εγκλώβισαν σε τέλμα την οικονομία. Υπό αυτή την έννοια, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μετανιώσει. Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι νιώθω υπερήφανος για τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Συμβάλαμε στην πολιτική αλλαγή και κλείσαμε τα στόματα όσων συνέδεαν την απόφασή μας με μικροκομματικές ή άλλες ιδιοτέλειες.
Αν η ΔΗΜΑΡ δεν μπει στη Βουλή, ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας κ. Πρόεδρε;
Έχω τη βεβαιότητα ότι η συμπαράταξη «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» θα μπει στη Βουλή. Και θα μπει, γιατί οι πολίτες δεν θέλουν μία φτωχή Βουλή, όπως ήταν αυτή που διαλύθηκε, να τη φτωχύνουν με την ψήφο τους ακόμα περισσότερο. Η παρουσία των δυνάμεων της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας στο κοινοβούλιο είναι απαραίτητη όχι για την αυτοσυντήρηση των στελεχών τους, αλλά για την ίδια την ποιότητα και τις προοπτικές της πολιτικής μας ζωής.
Via : www.iefimerida.gr