ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ*
Τη συνέντευξη πήρε ο Στάθης Κουτρουβίδης
Πώς σχολιάζετε την αποχώρηση των 24 στελεχών της Μεταρρυθμιστικής Τάσης;
Δεν ήταν κεραυνός «εν αιθρία». Τα πρώτα σημάδια είχαν προαναγγελθεί από το 2οσυνέδριο και από πιο πριν, ιδιαίτερα από τη στιγμή της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στάθηκε απλά η αφορμή. Τα στελέχη αυτά επιχείρησαν να χρεώσουν την ήττα στην αντίθετη άποψη σε μια πολιτική δηλαδή, που ασκούσε κριτική στις τότε επιλογές της κυβέρνησης. Την πολιτική όμως αυτή οι ίδιοι την είχαν στηρίξει. Φαίνεται ότι ορισμένα στελέχη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης δεν πίστεψαν επί της ουσίας στο εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ, σε ένα αυτοτελές υπαρκτό ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς. Είδαν τη ΔΗΜΑΡ ως ένα μεταβατικό πολιτικό φορέα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει στην ελληνική κοινωνία ένα πεντακάθαρο σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση. Το ρεύμα αυτό έχει ρίζες, ήταν χρήσιμο είναι και θα είναι.
Αυτό προσδοκά το Αριστερό Δίκτυο από το 3ο Συνέδριο;
Όπως αποδείχθηκε η κυβερνητική λύση που δόθηκε τον Ιούνιο του 2012, μπορεί να έγινε κάτω από έκτακτες συνθήκες και να απομάκρυνε το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ωστόσο καθημερινά αποδεικνύεται πώς η πολιτική που σταθερά ακολουθείται είναι οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά ανάλγητη και άδικη. Οι δύο στόχοι που έθεσε αρχικά η ΔΗΜΑΡ, να κρατήσει την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια, δεν επιτεύχθηκαν και ούτε φαίνεται να επιτυγχάνονται. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική η οποία έχει νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά, με έναν ιδιότυπο προτεσταντισμό, θα έλεγα, ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Σε αυτήν την πολιτική που ακολουθείται σταθερά και υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η οποία να σημειωθεί μετά την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση απέκτησε χαρακτηριστικά λαίλαπας, η ΔΗΜΑΡ στέκεται πεντακάθαρα απέναντι.
Ποιο το σχέδιο σας τώρα;
Η ΔΗΜΑΡ οφείλει να εργαστεί με συνέπεια, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις -σήμερα δεν υπάρχουν – για προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας με αριστερό κοινωνικό πρόσημο. Για παράδειγμα, ο Α. Μανιτάκης – όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- αναγνωρίζοντας την ανάγκη μεταρρύθμισης στο δημόσιο επιχείρησε να εισάγει το στοιχείο της κινητικότητας, της αξιολόγησης και της επανατοποθέτησης των δημοσίων υπαλλήλων στη λογική της αποδοτικότερης λειτουργίας της δημόσιας μηχανής. Επί παραδείγματι, η όποια μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τα υποκείμενα αυτής να είναι συμμέτοχοι και κοινωνοί. Αυτό με βάση τη ρήση του Λεωνίδα Κύρκου «από το λαό, με το λαό, για το λαό», φράση η οποία εκτός των άλλων, περιέκλειε ένα βαθύτερο νόημα, ότι για την οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται να υπάρχουν εκτός από πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Ο κάθε υπάλληλος πρέπει να νιώθει ότι κάνει καλά τη δουλειά του, και δεν πρέπει να φοβάται. Αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, που οι εργαζόμενοι είναι τρομοκρατημένοι και θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα μιας λαίλαπας που έρχεται. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΔΗΜΑΡ χρειάζεται να εγκαινιάσει μια νέα πολιτική συμμαχιών που θα εδράζεται σε προγραμματική βάση. Δεν θέλουμε μια ΔΗΜΑΡ, ΑΕΚΑ, «νούμερο 2». Έχει τον αριστερό ευρωπαϊκό μεταρρυθμισμό, τον οικολογικό προσανατολισμό της οικονομίας που προέρχονται από τις παραδόσεις της ανανεωτικής αριστεράς. Δεν θέλουμε να μονοπωλήσουμε αυτές τις ιδέες, ωστόσο είμαστε κομμάτι αυτού του ρεύματος και αναφερόμαστε σε αυτή.
Το τελευταίο διάστημα, εμπλέκεται το πρόσωπο του Φ. Κουβέλη σε σενάρια εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Πώς τοποθετείστε ως προς αυτό;
Η εκλογή του ΠτΔ δεν είναι ουδέτερη και δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με τις ασκούμενες πολιτικές. Είναι βέβαια τιμητικό που συζητείται το πρόσωπο του Φ. Κουβέλη λόγω της αξιοσύνης του, αλλά η εισαγωγή του ονόματός του στη δημόσια συζήτηση δεν είναι καθόλου τυχαία και αθώα από αυτούς που το διακινούν, διότι έχουν μια συγκεκριμένα πολιτική στόχευση. Έχουν στόχο να χρησιμοποιήσουν τη ΔΗΜΑΡ στη διαιώνιση της παρούσας κυβέρνησης. Άρα, κατά τη γνώμη μου η ΔΗΜΑΡ οφείλει άμεσα ή έμμεσα, να αποκλείσει οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, διότι το μείζον πολιτικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο Συνέδριο;
Το συνέδριο γίνεται με αφορμή τις παραιτήσεις μελών και στελεχών της ηγεσίας. Εφόσον το συνέδριο εκλέγει τον πρόεδρο, μόνο αυτό μπορεί να δώσει και την όποια λύση. Όλες οι εξουσίες ανήκουν στο συνέδριο, είναι ό,τι δημοκρατικότερο διαθέτουμε, και η προσφυγή στο σώμα των μελών δίνει και την απάντηση σε όσους αποχώρησαν από τη στιγμή που είχαμε ένα οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα. Το συνέδριο μπορεί να ελέγξει και να επαναθεωρήσει τη συνολική πορεία της ΔΗΜΑΡ, με όλες τις έως τώρα πράξεις και παραλείψεις, θετικές και αρνητικές. Εάν θα τεθεί θέμα και άλλων υποψηφιοτήτων, δεν το ξέρω. Το μόνο αρμόδιο όργανο παραμένει το συνέδριο.
*Ο Χρήστος Σταυρόπουλος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Αριστερού Δικτύου.
Via : epohi.gr