Αυξημένη πίεση ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ιταλία και στην καινούργια κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, ώστε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι χωρίς «ισχυρή βούληση» η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και πρόστιμα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν. Ο Φινλανδός επίτροπος παρουσίασε τα ετήσια συμπεράσματα που προκύπτουν από τις ανισορροπίες στις οικονομίες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την αξιολόγηση της προόδου της δημοσιονομικής τους εξυγίανσης, τόνισε δε ότι στο σύνολο των «28» τα 14 κράτη-μέλη παρουσιάζουν ανισορροπίες, ενώ άλλες τρεις, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Κροατία (η οποία μόλις έγινε μέλος της Ε.Ε.), παρουσιάζουν υπερβολικές ανισορροπίες.
Ομως εκτός από την «κόκκινη κάρτα» στην Ιταλία ο επίτροπος Ολι Ρεν φαίνεται να δίνει «κίτρινη» και σε άλλες μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. όπως της Γαλλίας και της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρεν αναφερόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε «ότι κινδυνεύει να βγει εκτός των κανόνων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Στη Γαλλία έχει επιδεινωθεί το εμπορικό ισοζύγιο, και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επίσης διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξαιτίας του δημόσιου χρέους, εκτός βέβαια των προβλημάτων του προϋπολογισμού της. «Παρά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση από το 2010, το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται» αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το έλλειμμα της χώρας για τον επόμενο χρόνο θα βρίσκεται στο 3,9% αντί του 3%.
Πιο συγκεκριμένα, για το «μαύρο πρόβατο» αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη (εκτός από τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα) ο Ρεν τόνισε ότι «η Ιταλία πρέπει να αντιμετωπίσει το πολύ μεγάλο χρέος και την ασθενική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, που βασίζονται και τα δύο στην υποτονική ανάπτυξη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική που θα ακολουθηθεί». Για την Ιταλία, τη Σλοβενία αλλά και τη νεοαφιχθείσα στην Ενωση, Κροατία, θα υπάρξει ειδική επιτήρηση από τις Βρυξέλλες, καθώς αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες στην οικονομία τους. Η ειδική επιτήρηση όμως σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, δεν γίνεται για πρώτη φορά, καθώς πέρυσι σε αντίστοιχη επιτήρηση βρισκόταν η Ισπανία. Η Ισπανία όμως, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Ρεν, «έχει κάνει αρκετά για να μη βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ειδικής επιτήρησης». Παρόλο που οι ανισορροπίες στην οικονομία της Ισπανίας δεν είναι πλέον υπερβολικές, ο κ. Ρεν τονίζει ότι οι κίνδυνοι είναι ακόμη παρόντες ειδικά στους τομείς του εξωτερικού και εσωτερικού χρέους.
Για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη γερμανική, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πολύ υψηλό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ο επίτροπος τόνισε ότι η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, προκειμένου να βοηθήσει και τις άλλες χώρες στην Ευρώπη να προωθήσουν τις εξαγωγές τους. «Θα ήθελα πολύ να δω κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. να είναι τόσο ανταγωνιστικό όσο η Γερμανία, καθώς το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης βρίσκεται στο εντυπωσιακό 6%».
Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής βρίσκεται στα χέρια των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των οποίων ενέχουν τον κίνδυνο να εκτροχιάσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, η οποία, όπως είπε ο Ολι Ρεν, προβλέπεται στο 1,5% για το 2014 και πάνω από 2% για το 2015.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός, τόνισε ο Ολι Ρεν, πρέπει να μείνουμε στον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται στα ετήσια συμπεράσματα για τις ανισορροπίες στην Ευρώπη.
Via : www.kathimerini.gr