Κατά της πρότασης για έγκριση της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού Pioneer 1507 των εταιρειών DuPont και Dow Chemical ψήφισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί εξωτερικών και 18 ακόμα ευρωπαϊκών χωρών επί συνόλου 27.
Κατά της πρότασης ψήφισαν οι Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
Υπέρ της πρότασης οι Αγγλία, Εσθονία, Ισπανία, Σουηδία, Φιλανδία, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Τσεχία.
Παρότι οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ καταψήφισαν την έγκριση για το καλαμπόκι η πλειοψηφία τους δεν επαρκούσε για να απορριφθεί η νέα ποικιλία, σύμφωνα όμως με τους κανόνες αυξημένης πλειοψηφίας της ΕΕ.
Έτσι, η αδυναμία λήψης απόφασης σημαίνει ότι η νέα ποικιλία πρέπει να εγκριθεί αυτόματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το εν λόγω γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι είναι εφοδιασμένο με πρόσθετα γονίδια ώστε να παράγει μια εντομοκτόνο ουσία, υποτίθεται ακίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά και να παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο.
Ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Τόνιο Μποργκ, ανέφερε στο Reuters ότι η Κομισιόν είναι τώρα νομικά υποχρεωμένη να εγκρίνει το Pioneer 1507. Δεν διευκρίνισε το πότε, σύμφωνα όμως με τους κανόνες της ΕΕ η Επιτροπή πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή της «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση».
Ο Μποργκ δήλωσε επίσης ότι οι εκτεταμένες έρευνες για το θέμα δείχνουν ότι το Pioneer 1507, για το οποίο η πρώτη αίτηση κατατέθηκε το 2001, είναι ασφαλές.
Πρόσθεσε όμως ότι, προκειμένου να μείνουν ικανοποιημένες όλες οι πλευρές, η Κομισιόν θα επαναφέρει πρόταση που θα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να απαγορεύουν μονομερώς όσες «μεταλλαγμένες» ποικιλίες επιθυμούν.
Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει εγκρίνει την καλλιέργεια μόνο δύο γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών: του καλαμποκιού MON810 της Monsanto, το οποίο καλλιεργείται σε μικρές μόνο εκτάσεις, κυρίως στην Ισπανία, και την πατάτα Amflora της BASF, η οποία προορίζεται για βιομηχανική χρήση. Την έγκριση της Amflora μπλόκαρε όμως με πρόσφατη απόφασή του το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για παρατυπίες στην προβλεπόμενη διαδικασία.
—Η δράση της Greenpeace στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η Greenpeace είχε ξεκινήσει δράση συλλογής υπογραφών από τις 4 Φεβρουαρίου. Έως την ημέρα της ψηφοφορίας είχαν συγκεντρωθεί 7.500 υπογραφές, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα και υποστηρίζουν ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας να ξεπερνά τους 42.000.
Όπως αναφέρει η Greenpeace, “o Έλληνας υπουργός εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καταψήφισε μεν την πρόταση, αλλά –με την ιδιότητά του ως προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων- δεν ζήτησε την απόσυρση της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή“.
«Η πίεση των χιλιάδων καταναλωτών που επί χρόνια αναλαμβάνουν δράση κατά των μεταλλαγμένων οδήγησε την πλειοψηφία των κρατών μελών να καταψηφίσουν σήμερα την πρόταση για καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ευρώπη. Αφού όμως η πρόταση δεν αποσύρθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να την τροποποιήσει και να μη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του περιβάλλοντος, της γεωργίας και της τροφής μας», δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.
Via : www.econews.gr