timthumb

Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια ούτε δώρα. Παγκόσμια ημέρα ζώων σήμερα και οι φιλοζωικές προειδοποιούν «μην αναλαμβάνετε την ευθύνη ενός ζώου χωρίς να έχετε ενημερωθεί για τις ανάγκες του και μην κάνετε δώρο ζώα αν δεν είστε σίγουροι ότι οι αποδέκτες τα θέλουν πραγματικά και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους».

Τα ζώα, δεν είναι σκουπίδια για να πετιούνται στους κάδους και να θάβονται ζωντανά. Δεν είναι άνθρωποι για να ελέγχουν τις ορμές και τα ένστικτά τους.

Στην Ελλάδα της κρίσης, οι φιλοζωικές εταιρείες επισημαίνουν ότι όλο και συχνότερα κακοποιούνται, ζουν σε άθλιες συνθήκες, πετιούνται στα σκουπίδια, θάβονται ζωντανά ή πεθαίνουν με αργό και βασανιστικό θάνατο από φόλες.

Εκδηλώσεις στην Αθήνα

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων», οργανώνονται δράσεις ευαισθητοποίησης στην Αθήνα.

Στην Αθήνα, με το σύνθημα «αγαπήστε τα ζώα, όσο τους αξίζει», ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Άγγελος Αντωνόπουλος, καλούν τους δημότες σε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου.

Οι δράσεις ευαισθητοποίησης οργανώνονται στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. πλατεία Κοτζιά), στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας, ο Σύλλογος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής, φιλοζωικά Σωματεία / Ενώσεις και φιλόζωοι πολίτες. Από τις 09.00 έως τις 20.00 θα λειτουργήσουν περίπτερα ενημέρωσης, καθώς και περίπτερο υιοθεσιών.

lefkitigris

Λευκή τίγρης στο Μουσείο Γουλανδρή

Με μια σημαντική δωρεά από την Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, μια εντυπωσιακή λευκή τίγρη που είναι το μεγαλύτερο αιλουροειδές του κόσμου, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτωβρίου.

Η λευκή τίγρης, η οποία είναι μια σπάνια χρωματική μορφή της κοινής τίγρεως, θα υποδέχεται καθημερινά τους επισκέπτες από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στην είσοδο του Μουσείου, κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας του.

Καλωσορίζοντας το καινούργιο απόκτημα της λευκής τίγρεως το Μουσείο Γουλανδρή διοργανώνει τις Κυριακές 6 και 20 Οκτωβρίου και 10 και 24 Νοεμβρίου επιστημονικές ξεναγήσεις από την υπεύθυνη του τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας δρ Μαρία Δημάκη με θέμα: «Από το μεγαλύτερο στο μικρότερο αιλουροειδές του κόσμου».Οι λευκές τίγρεις έχουν εξαφανιστεί ή όχι; Που οφείλεται το λευκό χρώμα τους; Ποια αιλουροειδή ζουν σήμερα; Ποιο είναι το μεγαλύτερο και το μικρότερο αιλουροειδές; Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να μάθουν ποια από αυτά μοιάζουν μεταξύ τους και ποια έχουν μεγάλες διαφορές.

Εν τω μεταξύ στα εκθέματα του Μουσείου έχουν προστεθεί σπάνια απολιθώματα. Ο Ιχθυόσαυρος, ο Στενεόσαυρος και το Κρινοειδές είναι απολιθώματα εξαιρετικής σπανιότητας λόγω της άριστης κατάστασης διατήρησής τους. Μαζί με τους Αμμωνίτες, τους Βελεμνίτες και τα άλλα θαλάσσια ζώα, αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία για την αφθονία της ζωής στον παλαιό ωκεανό της Τηθύος, που εξελίχθηκε με το πέρασμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών στη σημερινή Μεσόγειο. Τα απολιθώματα αυτά που είναι 180 εκατ. ετών βρέθηκαν στην περιοχή Holzmaden ανατολικά της Στουτγάρδης και είναι δωρεά του δρος Ερχαρτ Ehrhart και της Σοφίας Ζίγκλερ.

Τις Κυριακές 13 Οκτωβρίου, 3 και 17 Νοεμβρίου, η διδάκτωρ Θαλάσσιας Βιολογίας Εύη Βαρδαλά-Θεοδώρου θα κάνει επιστημονικές ξεναγήσεις με θέμα : «Ταξίδι στις θάλασσες του απώτερου παρελθόντος, από τα κρίνα της θάλασσας στα λιβάδια της Ποσειδωνίας». Με οδηγό τους Ιχθυόσαυρους, τον Στενεόσαυρο και το Κρινοειδές, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο. Θα γνωρίσουν ζώα από τις αρχέγονες θάλασσες, αλλά και τα ζώα και φυτά του σημερινού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Αναλυτικό πρόγραμμα επιστημονικών ξεναγήσεων και πληροφορίες :

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Κυριακή 6 :«Από το μεγαλύτερο στο μικρότερο αιλουροειδές του κόσμου»

Κυριακή 13 : «Ταξίδι στις θάλασσες του απώτερου παρελθόντος»

Κυριακή 20 : «Από το μεγαλύτερο στο μικρότερο αιλουροειδές του κόσμου»

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Κυριακή 3: «Ταξίδι στις θάλασσες του απώτερου παρελθόντος»

Κυριακή 10: «Από το μεγαλύτερο στο μικρότερο αιλουροειδές του κόσμου»

Κυριακή 17: «Ταξίδι στις θάλασσες του απώτερου παρελθόντος»

Κυριακή 24: «Από το μεγαλύτερο στο μικρότερο αιλουροειδές του κόσμου»

Ώρες ξεναγήσεων : 11.00 – 12.00 και 12.30 – 13.30

Συμμετοχή : οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και συμπεριλαμβάνονται στο εισιτήριο εισόδου. Δεν απαιτείται κράτηση θέσεων.

Εισιτήριο Μουσείου: ενήλικες 6€ , παιδιά 5 με 18 ετών : 4€, κάτω των 5 ετών: δωρεάν

(το εισιτήριο είναι και για τις δύο εκθέσεις του Μουσείου: του Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου ΓΑΙΑ)

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Λεβίδου 13, 145 62 Κηφισιά

Τα Σαββατοκύριακα η είσοδος είναι από το Κέντρο ΓΑΙΑ: Οθωνος 100, 145 62 Κηφισιά

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη με Παρασκευή: 9.00 – 14.30, Σάββατο: 9.00 – 16.00, Κυριακή: 10.00 – 16.00

Τηλέφωνο: 210 8015870

Εκδηλώσεις σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη

Με κοινό στόχο, μια πόλη χωρίς αδέσποτα ζώα, το Σαββατοκύριακο, στις Σέρρες, οι φιλόζωοι θα τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, με διάφορες δράσεις στο χώρο του καλοκαιρινού θεάτρου, από τις 11 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ.

Παράλληλα, ο Φιλοζωικός Όμιλος θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ μπουγάτσας και παραδοσιακών προϊόντων, στηρίζοντας το θεσμοθετημένο αυτό δρώμενο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, η Φιλοζωική «Νοιάζομαι», καλεί τους κατοίκους στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, από τις 18.00 έως τις 21.00, προκειμένου να ενημερωθούν για τις δράσεις του. Παράλληλα, τα παιδιά του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Ονειρούπολη» θα περάσουν το δικό τους μήνυμα για τα ζώα και τους ανθρώπους, τη φροντίδα και την εγκατάλειψη, μέσα από μία ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας.

Στον Λαγκαδά, ο Δήμος οργανώνει δράση ευαισθητοποίησης με εμβολιασμούς αδέσποτων ζώων αύριο, από τις 10:00 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ., σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Λαγκαδά «Αγκαλιά-Ζω».

Στον χώρο της πλατείας Λαγκαδά, θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης και υιοθεσίας ζώων του Φιλοζωικού Σωματείου, όπου ειδικοί θα παράσχουν στο κοινό πληροφορίες με ενημερωτικό υλικό, σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων.

Από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης στην ημέρα ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1

Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2

1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.

2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.

3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3

1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.

2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4

1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,

2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5

1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6

1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.

2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7

Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8

1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.

2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9

Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10

1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11

Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12

1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.

2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13

1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.

2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14

1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.

2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Via : www.matrix24.gr