geniko logistirio
του Θάνου Παναγόπουλου

Στα 9,35 δισ. ευρώ έχει διαμορφώσει η στάση πληρωμών του κράτους τα «φέσια» του προς τους ιδιώτες (ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και εκκρεμείς επιστροφές φόρων) στο τέλος του Νοεμβρίου και χάρη σε αυτά (αλλά και στις δραστικές περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που επιτείνει την ύφεση και κατ΄επέκταση και τις δημοσιονομικές αστοχίες) η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για… πρωτογενές πλεόνασμα 2.314,1 ευρώ! Και μάλιστα όταν μόνο τα «φέσια» του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνουν το λογιστικό αυτό πλεόνασμα. Ωστόσο, οι δαπάνες πληρωμών μετά την αποδέσμευση του πρώτου τμήματος της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήλθαν στο δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου στα 5,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να μεταβάλουν άρδην το σκηνικό.

Όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (δηλαδή οι υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους, που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής τους) υποχώρησαν ελαφρώς στα 8.566 εκατ. ευρώ στο τέλος του Νοεμβρίου, από 8.685 εκατ. ευρώ στις 31 Οκτωβρίου. Το ποσό αυτό, αθροιζόμενο στις εκκρεμείς επιστροφές φόρου (787,2 εκατ. ευρώ), διαμορφώνει τα “φέσια” του Δημοσίου στο 11μηνο σε 9.353,2 εκατ. ευρώ από 9.440,9 εκατ. ευρώ στο 10μηνο.

«Πρωταθλητής» των κακοπληρωτών του κράτους αναδεικνύεται ο ΕΟΠΥΥ με 2.443 εκατ. Ευρώ.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, τις μεγαλύτερες οφειλές τις διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς αυτές υπερβαίνουν το μισό του συνόλου και φθάνουν τα 4.433 εκατ. ευρώ (από 4.610 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν στο 1.888 εκατ. ευρώ (από 1.875 εκατ. ευρώ). Στα 900 εκατ. ευρώ (ήτοι οριακά μειωμένες από τα 915 εκατ. ευρώ του Οκτωβρίου) διαμορφώθηκαν οι οφειλές των υπουργείων, ενώ στα 958 εκατ. ευρώ υποχώρησαν οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 903 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, οι επιστροφές φόρων που παρέμεναν σε εκκρεμότητα στο τέλος Νοεμβρίου ανήλθαν στα 787 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι οφειλές από τους άμεσους φόρους ανήλθαν στα 251 εκατ. ευρώ και από έμμεσους φόρους στα 528 εκατ. ευρώ.

Η στάση πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου, που μεταφράζεται σε “φέσια” 9,35 δισ. ευρώ, “κατάφερε” να δημιουργήσει μια “μαγική εικόνα” στα δημόσια οικονομικά, όπως είναι η διαμόρφωση στην ίδια περίοδο ενός πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2.314,1 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο (δηλαδή αυτό χωρίς τις δαπάνες για τόκους) της γενικής κυβέρνησης, σε μη ενοποιημένη βάση, εμφάνιζαν πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ το εντεκάμηνο του 2012, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011 (ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «θετικές εξελίξεις» και «προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας που αποδίδει καρπούς»).

Σημειώνεται ότι, στο 11μηνο, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα 1.419 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως οι φορείς της γενικής κυβέρνησης με τα ελέω στάσης πληρωμών «πλεονάσματά» τους συνέβαλαν στο πρωτογενές πλεόνασμα των 2,3 δισ. ευρώ.

Via : www.avgi.gr