Γράφει : Τόλης Χριστοφοράκης
Η επίσημη ανακοίνωση του Σταύρου Κοντονή μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για την «επ’ αόριστο αναβολή», ήταν διαφορετική από την επιθυμία για πράξεις που μετέφερε στη συνάντηση που είχε με τις διοργανώτριες αρχές των Εθνικών πρωταθλημάτων. Ο λόγος είναι απλός και το iefimerida σας εξηγεί, σε ποιον «τοίχο» πέφτει μια ακόμη ελληνική Κυβέρνηση.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο σε διοικητικό επίπεδο δεν είναι κρατικό, όπως δεν είναι και κανένα πρωτάθλημα ευρωπαϊκής χώρας, η οποία είναι μέλος της UEFA. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλα τα πρωταθλήματα παγκοσμίως, για χώρες, οι οποίες είναι μέλη της FIFA. Όπως φυσικά και η Ελλάδα. Η Κυβέρνηση δεν έχει κάποιο νόμο στα χέρια της, με τον οποίο θα μπορούσε να αναβάλει μια κι έξω κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα εντός των συνόρων. Αυτό παραδέχθηκε άλλωστε και ο κ.Κοντονής με τις πρωινές του δηλώσεις στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο «τοίχος» πάνω στον οποίο πέφτει μια ακόμη ελληνική Κυβέρνηση, δεν είναι άλλος από το αυτοδιοίκητο κάτω από την προστασία του οποίου λειτουργεί η ΕΠΟ και το οποίο έχει φυσικά την ακόμη μεγαλύτερη προστασία της UEFA.
Η προσπάθεια του Γιάννη Ανδριανού για το νέο αθλητικό νόμο δεν πρόλαβε καν να φτάσει στη Βουλή λόγω των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου αλλά από την ημέρα που είχε βγει για διαβούλευση είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Η ΕΠΟ ενημέρωσε άμεσα τον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος σε συνέντευξή του ήταν κατηγορηματικός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι μια και καλή: Δεν είναι καν στο χέρι της ΕΠΟ και καμιάς ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που είναι μέλος της FIFA και της UEFA να παρεκκλίνει έστω και στο ελάχιστο από τον εξής δρόμο: Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Άρα η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να λειτουργεί (σε διοικητικό επίπεδο) πλήρως εναρμονισμένη με το καταστατικό της FIFA και της UEFA. Θέλω να είμαι σαφέστατος. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης για καμία Ομοσπονδία! Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα ή τη Γαλλία. Ισχύει για όλες τις Ομοσπονδίες χωρίς καμία εξαίρεση. Οποιαδήποτε μορφή καταστρατήγησης των κανονισμών και των διατάξεων της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σημαίνει αυτομάτως τιμωρία της Ομοσπονδίας.
Αυτό -επαναλαμβάνω- είναι αδιαπραγμάτευτο. Και συνιστά άμεσο μήνυμα όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς όλους όσοι διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη σε όλον τον κόσμο. Λόγου χάριν, οι εκλογικές διαδικασίες για το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας είναι μέχρι σήμερα και οφείλουν να συνεχίσουν να είναι πλήρως εναρμονισμένες με το καταστατικό και τις διατάξεις μας. Με δυο λόγια: σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας και η ΕΠΟ (όπως συμβαίνει με τις ομοσπονδίες σε όλον τον κόσμο) οφείλει να αυτορυθμίζεται με βάση όσα ισχύουν για τα μέλη της FIFA και της UEFA. Αυτό δεν αλλάζει και δεν αυτοκαθορίζεται από κάθε μέλος μας».
Από την στιγμή που ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί ξεκαθάρισε στον απόλυτο βαθμό ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει παύση του αυτοδιοίκητου, γίνεται σαφές ότι ξεκινά ο δύσκολος δρόμος της Κυβέρνησης να βρει τη λύση.
Ποια τα δεδομένα
Σε περίπτωση που ο Υφυπουργός Αθλητισμού αποφασίσει να πάει κόντρα σε όλα και όλους και περάσει ένα νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα «αδειάζει» την ΕΠΟ, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει αντίδραση από την UEFA. Τα αποτελέσματα αυτής, θα είναι φυσικά ο αποκλεισμός των ελληνικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Αυτός ο αποκλεισμός δεν θα δοθεί με εντολή της ελληνικής Κυβέρνησης αλλά με εντολή της UEFA. Ο κ.Κοντονής έχει δηλώσει τις τελευταίες ημέρες θετικός στο να συναντήσει ο ίδιος αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ίσως και τον ίδιο τον Μισέλ Πλατινί. Η κίνησή του αποσκοπεί στο να μεταφέρει στα ανώτατα όργανα το πρόβλημα της Ελλάδας και ουσιαστικά να ζητήσει από την UEFA μια μικρή διαφοροποίηση των θέσεών της αλλά και βοήθεια στο να αλλάξει την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Υφυπουργός θεωρεί ότι αν μεταφέρει το πρόβλημα της Ελλάδας στο «αρχηγείο» των αποφάσεων θα βρει τον τρόπο να περάσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική Κυβέρνηση να επεμβαίνει όποτε κρίνει ότι οι διοργανώτριες αρχές του ποδοσφαίρου στη χώρα μας, δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση
Ποια η διαφορά με τη Θάτσερ και την Αγγλία
Αρκετός λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για την Μάργκαρετ Θάτσερ και τα μέτρα που έλαβε μετά την τραγωδία του Χέιζελ το 1985. Ωστόσο κάθε σύγκριση είναι τουλάχιστον άστοχη. Λίγες ημέρες μετά την 29η Μαϊου στο γήπεδο των Βρυξελλών, η πρωθυπουργός της Αγγλίας πρόλαβε ουσιαστικά την UEFA τιμωρώντας η ίδια τις αγγλικές ομάδες από κάθε ευρωπαϊκή συμμετοχή. Δεν ήταν κίνηση εντυπωσιασμού. Το αντίθετο. Η Θάτσερ εκμεταλλεύτηκε ουσιαστικά το γεγονός ώστε να προβεί σε τομές που θα άλλαζαν μια για πάντα την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Για να τις πετύχει βέβαια πέρασαν τέσσερα χρόνια και χρειάστηκε μια ακόμη τραγωδία, αυτή τη φορά εντός συνόρων, στο «Χίλσμπορο» όπου έχασαν τη ζωή τους 96 άνθρωποι. Στο Χέιζελ υπήρξαν 39 νεκροί σε αγώνα, ο οποίος διεξαγόταν υπό την αιγίδα της UEFA και ήταν δεδομένο ότι η τελευταία θα έριχνε βαριά τιμωρία στους αγγλικούς συλλόγους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ενώ όλες οι αγγλικές ομάδες τιμωρήθηκαν με πενταετή αποκλεισμό, η Λίβερπουλ, της οποίας οι οπαδοί προκάλεσαν το θάνατο των 39 ανθρώπων, τιμωρήθηκε με έναν έξτρα χρόνο. Στο συγκεκριμένο θέμα, η UEFA έδειξε διάθεση συνεργασίας με την Αγγλία και επέτρεψε ουσιαστικά στη Θάτσερ (δίχως να αντιδράσει) να περάσει ένα νέο νομοσχέδιο με το όνομα Πράξη για τους «Θεατές του Ποδοσφαίρου» («Football Spectators Act»), το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 1989 και προέβλεπε:
– την κατάργηση των θέσεων για όρθιους θεατές
– την υποχρεωτική χρήση των καμερών στα γήπεδα
– την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα
– την υποχρεωτική έκδοση κάρτας φιλάθλου από τους συλλόγους
– την πλήρη ενημέρωση των συλλόγων για την ταυτότητα των μελών κάθε λέσχη τους.
Η Θάτσερ μετά το Χέιζελ το 1985 επέβαλε τιμωρία προλαβαίνοντας ουσιαστικά την UEFA. Ο νόμος στην Αγγλία όμως άλλαξε το 1989, ελάχιστους μήνες πριν η ίδια παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 1990. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Live Sport» ο Σταύρος Κοντονής φέρεται να είπε στον Γιώργο Μποροβήλο χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ότι «Αν συνεχίσουμε το πρωτάθλημα μετά τα όσα συνέβησαν την Κυριακή, θα έχουμε νεκρούς. Φέρε μου χαρτί να στο υπογράψω». Ισως αυτή τη θέση να θέλει να μεταφέρει και ο ίδιος στον Μισέλ Πλατινί, προκειμένου να τον πείσει ότι κάτι στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει.
Via : www.iefimerida.gr