Με τη γνωστή μέθοδο, την τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο-σκούπα και παραμονές Πάσχα, η κυβέρνηση αύξησε τις αποδοχές και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο ύψος των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου, δηλαδή γύρω στα 100.000 ετησίως (στα 8.314,56 ευρώ μηνιαίως).
Αρχικώς, οι αποδοχές του Τζιλιβάκη, ο οποίος είναι ο πρώτος διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, είχαν οριστεί στο ύψος των αποδοχών του γενικού γραμματέα, δηλαδή στις 55.572,00 ενώ πρόσφατα του χορηγήθηκε και μπόνους ύψους 45.000 ευρώ για το… 2022.
Βεβαίως, η θέση του επικεφαλής σε μια τέτοια Αρχή, εφόσον εκτελεί άψογα το κοινωνικό της έργο σε μια χώρα όπου ανθεί η παραοικονομία και τα εργατικά ατυχήματα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, είναι πολύ υπεύθυνη και πρέπει να είναι καλά αμειβόμενη.
Ομως το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και τους επιθεωρητές που είναι στην πρώτη γραμμή και απειλούνται ακόμη και από… βόμβες μολότοφ, όπως πρόσφατα στα Λιόσια. Επομένως, αφού εξασφαλίστηκαν ταχύτατα τα κονδύλια για την κάλυψη των αποδοχών του διοικητή, γιατί είναι τόσο δύσκολο να πληρωθούν οι υπερωρίες που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές Εργασίας από τον Δεκέμβριου του 2020;
Κι εδώ δεν μιλάμε για εικονικές υπερωρίες, όπως συμβαίνει κατά κανόνα σε ένα μεγάλο τμήμα της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ. Πρόκειται για πραγματικά υπερωριακό εργάσιμο χρόνο. Διότι εάν δεν βγει ο επιθεωρητής για ελέγχους τα Σαββατοκύριακα και τις νύχτες, απλώς δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. Ας αφήσουμε δε το ύψος των ετήσιων αποδοχών τους που δεν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ τον χρόνο.
Θα αναμένουμε την Υπουργική Απόφαση για να δούμε πόσες είναι τελικώς οι πραγματικές αποδοχές του διοικητή. Οσον αφορά το πρόσθετο μπόνους των 55,572 ευρώ, υπενθυμίζουμε ότι βάσει του νόμου σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής, ο διοικητής με την ανάληψη των καθηκόντων του υπογράφει συμβόλαιο απόδοσης με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο καθορίζει τις υποχρεώσεις του και τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως επίσης και σε ετήσια βάση.
Στο συμβόλαιο μπορεί να προβλέπεται ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) του διοικητή σε περίπτωση υπέρβασης ή επίτευξης, κατά περίπτωση, των ετήσιων στόχων που τίθενται στο συμβόλαιο απόδοσής του.
«Θεωρητικά η διάταξη κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συμπληρωθεί η ισχύουσα διάταξη και να αποσαφηνιστεί ο τρόπος καταβολής των αποδοχών του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Αυτόνομη Ριζοσπαστική συν-Εργασία υπαλλήλων.
«Ολα τα άλλα είναι ξεκάθαρα στο πώς θα λειτουργήσει η νέα ανεξάρτητη αρχή και το μόνο πρόβλημα που επείγει να αποσαφηνιστεί είναι το ύψος της αμοιβής του Διοικητή» αναφέρει δηκτικά και υπενθυμίσει ότι το ανώτατο όριο στις αμοιβές του διοικητή φτάνει στο ύψος των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου. «Είναι οι μισθοί που θα έχουν τα γαλάζια παιδιά που τοποθέτησε ως μάναντζερ στον e-ΕΦΚΑ ο υπ. Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης καθώς για τον ορισμό τους γίνεται αναφορά στο ίδιο άρθρο του ίδιου νόμου».
Πηγή : https://www.efsyn.gr