Περισσότεροι από 1.500 κορυφαίοι παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και 40 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων έχουν δώσει ραντεβού στο καθιερωμένο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται το Σάββατο.
Στόχος τους δεν θα είναι, βεβαίως, να προβλέψουν τα μεγάλα γεγονότα του 2015 -όπως και πέρυσι δεν είχαν καταφέρει να προβλέψουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου και την εμφάνιση στο προσκήνιο του Ισλαμικού Κράτους. Στην ατζέντα τους θα βρεθούν, ωστόσο, σχεδόν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη και τους ίδιους -εξαιρουμένης, πιθανότατα, της ολοένα διευρυνόμενης ανισότητας στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, την οποία οι ίδιοι μάλλον δεν αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα…
Η τελευταία έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, που βασίζεται σε στοιχεία της Credit Suisse και της λίστας του Forbes, είναι εξόχως αποκαλυπτική: Σύμφωνα με αυτήν, το 2016 θα είναι η χρονιά κατά την οποία το 1% του πληθυσμού του πλανήτη που βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής πυραμίδας, θα φτάσει να κατέχει πλούτο ίσο ή μεγαλύτερο από ό,τι το υπόλοιπο 99%. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το αντίστοιχο μερίδιο των μεγιστάνων του πλούτου ήταν «μόλις» 44% το 2009 και 48% το 2014, αποδεικνύεται ότι αυτοί είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από τη μεγάλη κρίση που ξέσπασε το 2008, με ορόσημο την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι 80 πλουσιότεροι έχουν περιουσία μεγαλύτερη από ό,τι το φτωχότερο 50% του πλανήτη, δηλαδή πάνω από 3,5 δισ. άνθρωποι -με τη συγκέντρωση να αυξάνεται, καθώς πέρυσι ο ίδιος πλούτος αναλογούσε σε 85 μεγιστάνες. «Το 2014, τα μέλη αυτής της παγκόσμιας ελίτ είχαν κατά μέσο όρο περιουσία 2,7 εκατ. δολαρίων ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιότερων κατείχε το 46% του παγκόσμιου πλούτου, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% του πλούτου που απομένει, με μέση περιουσία 3.851 δολαρίων ανά ενήλικα», σημειώνει η Oxfam.
«Θέλουμε πραγματικά να ζούμε σε ένα κόσμο όπου το 1% κατέχει περισσότερα από όλους εμάς τους υπόλοιπους;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η γενική διευθύντρια της οργάνωσης. Απάντηση, φυσικά, δεν πήρε…
Via : www.imerisia.gr