Την απόφαση να μην εκδώσει τους κανέναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς έλαβε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το μεσημέρι της Πέμπτης. Αποφασίστηκε και άρση της κράτησης τους. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους.Για «μεγάλη νίκη» κάνουν λόγο οι δύο συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του πρώτου συμβουλίου για τους πρώτους τέσσερις, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής τους, το γεγονός ότι κινδυνεύει η ζωή τους σε περίπτωση έκδοσης στην Τουρκία, ήταν ο λόγος για να μην εκδoθούν.

Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης και την άρση της κράτησης για τους οκτώ Τούρκους. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

«Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως Εφετείο του Αρείου Πάγου, για να σοβαρευτούμε, επειδή λένε κάποιοι διάφορα. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση. Αν αποφασιστεί έκδοση, αυτά είναι λεπτά ζητήματα διακρατικών σχέσεων» δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα  για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις.

Άλλωστε, οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής είχαν εκ των προτέρων ταχθεί κατά της έκδοσης των στρατιωτικών στην Τουρκία, εκτιμώντας πως τίθεται θέμα κινδύνου της ζωής τους.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η ζωή των 8 σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, καθώς επίσης και ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.

Συνήγοροι Τούρκων στρατιωτικών: Μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη

Ο Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο Όμηρος Ζέλιος, συνήγοροι των 8 Τούρκων αξιωματικών, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις.

Από πλευράς του ο Χρίστος Μυλωνόπουλος έκανε λόγο για μια μεγάλη νίκη «για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Ενώ ο Όμηρος Ζέλιος ανέφερε ότι η απόφαση «δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη»

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει προ ημερών ο αντιεισαγγελέας Νίκος Παντελής, δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Ερντογάν αποδεικνύει τον ισχυρισμό αυτό.

«Προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο»

Via : www.thepressproject.gr