untitled

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ:

20.000 ΑΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 480 ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ,

ΜΕ ΤΟ 7,5% ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Περισσότεροι από 20.000 άποροι στηρίζονται από κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων, τουλάχιστον 480 άστεγοι διαβιούν στους δρόμους της πόλης, ενώ στα συσσίτια συνωστίζονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχοντας χάσει δουλειά κι ελπίδα μέσα στα τελευταία χρόνια της βαθιάς κρίσης.

Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα συγκλονιστικά στοιχεία έρευνας που διενήργησε για τις ευπαθείς ομάδες ο Δήμος Αθηναίων και η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και δημοσιοποιείται εν όψει της σημερινής Διεθνούς Ημέρας κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

Ο κ. Γ. Καμίνης παρουσιάζοντας τα στοιχεία επισήμανε ότι παρά την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα, στην Αθήνα η δημοτική Αρχή κατάφερε να κρατήσει το δήμο όρθιο και αυτό έγινε εφικτό με την άσκηση μιας νέας πολιτικής διευρυμένων συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Καμίνης: Υπέρβαση

«Με αυτήν την πολιτική, και ξεπερνώντας τα αυστηρά πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου, αφήσαμε πίσω μας τις παρωχημένες αντιλήψεις περί φιλανθρωπίας, στοχεύοντας στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια», σημείωσε.

Ο Κώστας Μπιτζάνης, μέλος του διοικητικού συμβούλιου του ΚΥΑΔΑ, σημείωσε ότι «το Κέντρο αποτελεί την πιο ευαίσθητη αντένα του Δήμου Αθηναίων, καθώς καταγράφει τα προβλήματα των πολιτών, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την πολύπλευρη κρίση, σχεδιάζει και προτείνει πολιτικές και τέλος υλοποιεί τις πρωτοβουλίες του δήμου».

Από τον Ιούνιο ’12, η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων βγαίνει συστηματικά κάθε μέρα και προσεγγίζει ενεργά τους αστέγους που διαβιούν στους δρόμους της πόλης, με στόχο την υποστήριξη και ενδεχομένως την επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Μέσα στο διάστημα αυτό κατεγράφη το προφίλ 480 αστέγων που διαβιούν στο δρόμο.

Απ’ αυτούς το 77% είναι άντρες, το 54% Ελληνες και το 46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια και σχεδόν το 60% είναι ουσιοεξαρτώμενοι (αλκοόλ ή και ναρκωτικά). Το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών και παρά τη σκληρή ζωή που επιφυλάσσει ο δρόμος η υγεία των περισσότερων χαρακτηρίζεται από μέτρια έως καλή.

Ως αιτιολογικό παράγοντα διαβίωσης στους δρόμους περισσότεροι από τους μισούς κατέδειξαν την έλλειψη χρημάτων, ένα 21% την έλλειψη οικογένειας, ενώ 29 άτομα ανέφεραν ότι αποτελεί «ελεύθερη επιλογή» τους. Αν και οι μισοί άστεγοι επαιτούν, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν εντάσσουν την ανάγκη στέγασης στις προτεραιότητές τους, όπως συμβαίνει με τη σίτιση και την ανάγκη για καθαριότητα.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια, όπου προσφέρεται ασφαλής διαμονή για τη νύχτα, μπάνιο, πρωινό και στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες, σημειώνοντας ότι οι πρώτοι άστεγοι, ένα ποσοστό 22%, εξέφρασαν τη διάθεση να στεγαστούν και εγκατέλειψαν τους δρόμους και ήδη φιλοξενήθηκαν στις διαθέσιμες κλίνες του ΚΥΑΔΑ, ενώ σε σταθερή βάση, δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων παρέχουν μονιμότερη φιλοξενία σε 130 άστεγους και άπορους.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα συσσίτια που προσφέρει το ΚΥΑΔΑ, σε ένα σύνολο 1.667 συμμετεχόντων στην έρευνα, το 66% είναι Ελληνες, κυρίως άντρες (70%), με το 41% να προσέρχεται στο συσσίτιο για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες.

Το 73% από τους Ελληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια, ένα μεγαλύτερο ποσοστό (76%) δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ενώ 11% έχει ένα ελάχιστο εισόδημα μέχρι 320 ευρώ.

Το 44% των νέων εισερχομένων στα συσσίτια έχει μορφωτικό επίπεδο άνω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μεταξύ των Ελλήνων ένα 7,5% κατέχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό. Το 74% φαίνεται να μην έχει υποστηρικτικό περιβάλλον καθώς είναι άγαμοι, διαζευγμένοι, έχουν χάσει το σύντροφό τους ή βρίσκονται σε διάσταση, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών.

Οι κοινωνικές δομές στήριξης

Σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές δομές στήριξης οικογενειών ή πολιτών που πλήττονται από την κρίση, επισημαίνουμε τις παρακάτω:

* Το Κοινωνικό Παντοπωλείο υποστηρίζει 400 νοικοκυριά το χρόνο. Το 76% των αιτούντων είναι άνεργοι, ενώ εξ αυτών το 77% είναι χωρίς επίδομα.

* Το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια», το οποίο σε συνεργασία με χορηγούς παρέχει υλική στήριξη από τον Μάιο 2012 σε 200 οικογένειες το χρόνο (100/εξάμηνο).

* Τον «Κόμβο αλληλοβοήθειας των πολιτών» στο παλιό Φρουραρχείο του σταθμού Λαρίσης που προσφέρει στήριξη και βοήθεια σε περισσότερα από 13.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 3.000 είναι παιδιά.

* Το Δημοτικό Βρεφοκομείο ανταποκρίθηκε στα αιτήματα σίτισης που δέχθηκε από σχολεία, ενώ σιτίζει όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του: από 250 πέρυσι, σε 1.100 φέτος!

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε τη βούληση να συνεχιστεί η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των ασθενέστερων, αλλά και η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, με τη συμβολή νέων δομών και δράσεων, με στόχο «να κάνουμε πράξη», όπως είπε, το «Μαζί θα κάνουμε την αλληλοβοήθεια κίνημα!».

Via : www.enet.gr