Ποιά είναι τα μέτρα του «ιστορικού συμβιβασμού» της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, πού κλειδώνουν στο Βrussels Group και μπορούν να φέρουν την «ανάσα».

aurio-sto-trapezi-tou-ewg-i-lista-twn-metrwn-tis-athinas

Ένα άγριο παζάρι, μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, θα παιχθεί τις επόμενες 72 και μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, με «έπαθλο» μία πολιτική δήλωση που θα ξεκλειδώσει τις βαριές πόρτες της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και θα δώσει λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Επί του παρόντος η κυβέρνηση πατά τις «κόκκινες γραμμές» της προκειμένου να φτάσει στον στόχο της, ενώ καμία πλευρά δεν αναμένει τη Δευτέρα να υπάρξει τελική συμφωνία – δεν είναι εφικτή είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Απλά  όλες εργάζονται ώστε να υπάρξει μια σαφής «δήλωση- συμφωνίας» επί συγκεκριμένων «μεταρρυθμίσεων – μέτρων» ενώ χθες το βράδυ υπήρξε και νέα επικοινωνία Τσίπρα- Γιουνκέρ.

Ποια είναι τα 14 μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί -με τις όποιες πιθανές αλλαγές- στο παρά πέντε της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής οι διαπραγματευτικές ομάδες συγκλίνουν στα εξής:

  • Επιβολή ειδικού φόρου στους 500 πλουσιότερους φορολογούμενους με βάση το περιουσιολόγιο.
  • Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015.
  • Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποφέρει έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.
  • Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18%  με εξαιρέσεις που απομένει να αποσαφηνιστούν.
  • Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.
  • Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
  • Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).
  • Ειδικός φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης).
  • Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
  • Αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
  • Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις, με πολλούς ασφαλισμένους να χάνουν το θεμελιωμένο δικαίωμα που είχαν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ενσήμων. Θίγονται άμεσα ασφαλισμένοι πριν από το 1993, μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία και ανήλικο τέκνο, άνδρες σε ειδικά ταμεία που βγαίνουν σε σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία και γυναίκες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ασφάλιση πριν από το 1983 για τις οποίες προβλέπεται έξοδος στα 52 έτη.
  • Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.
  • Παγώνει το θέμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό.
  • Συλλογικές συμβάσεις σε ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα, στα πρότυπα άλλων κρατών της Ε.Ε., όπου προβλέπεται ένα ανώτατο όργανο το οποίο καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων.

Ζητούμενο και η ανάπτυξη

Παράλληλα με τα φορολογικά- εισπρακτικά μέτρα η κυβέρνηση θέλει να «τρέξουν» και τα μέτρα του λεγόμενου «αναπτυξιακού συμβολαίου» της Ελλάδας το οποίο θα περιλαμβάνει κατά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τα εξής:

α. Ένα επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  (EIB)  – σε συνδυασμό με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με εχέγγυα τις μετοχές που θα κρατήσει το κράτος από τις ιδιωτικοποιήσεις.

β. Ανταλλαγή των ομολόγων SMP της ΕΚΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

γ. Αναδιάρθρωση αρχικού διακρατικού δανείου

δ. Εξομάλυνση και επέκταση στο μέλλον των πρώτων αποπληρωμών  του EFSF δανείου, ώστε να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στις αρχές της δεκαετίας του ‘20

ε. Ευρεία, διαχρονική χρηματοδότηση του προγράμματοςκαταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πακέτο παρεμβάσεων προαναγγέλλει ο Γιάνης Βαρουφάκης και για την αγορά προϊόντων μεταξύ των οποίων και την αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να:

  • Απελευθερώσει την αγορά φυσικού αερίου.
  • Εξετάσει το μοντέλο των γαλλικών διμερών συμβολαίων στη ρύθμιση του κλάδου παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς ωστόσο να ιδιωτικοποιεί την υπάρχουσα εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού).
  • Απελευθερώσει τις προδιαγραφές προϊόντων (π.χ. γαλακτοκομικών προϊόντων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων).
  • Απλοποιήσει την αδειοδότηση επιχειρήσεων (σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα).
  • Να νομοθετήσει την συμπερίληψη όλων των εκπτώσεων  στα τιμολόγια του λιανικού εμπορίου (έτσι ώστε να περιορίσει την ολιγοπωλιακή δύναμη των σούπερ μάρκετ έναντι των τοπικών προμηθευτών).
  • Να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να την εξοπλίσει με δικό της προϋπολογισμό και δυνατότητα άντλησης εσόδων.

Via : www.thetoc.gr