ΒΟΥΛΗ ΧΡΕΟΣ

του Πάνου Παναγιώτου

panagiotou_medium-750x400Δεν αρκεί η ελάφρυνση του χρέους που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, αλλά χρειάζεται «σοβαρή αναδιάρθρωσή» του όπως ζητεί το ΔΝΤ, υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Πάνος Καζάκος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ο επικεφαλής του Γραφείου καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας ενημέρωσε την Επιτροπή για τις εκθέσεις του Γραφείου για την οικονομική πολιτική του 2015.

Ο κ. Καζάκος επεσήμανε ότι «έχουμε το μεγαλύτερο χρέος της Ευρώπης, σχεδόν διπλάσιο. Είναι ο δείκτης της αποτυχίας της ελληνικής πολιτικής». Και αναφερόμενος στις δύο σχολές σκέψεις για το χρέος, την ευρωπαϊκή (που αφορά ελάφρυνση) και του ΔΝΤ (που περιλαμβάνει ονομαστική μείωση), ο κ. Καζάκος τόνισε: «Αισθάνομαι να είμαι πιο κοντά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πάμε πιο κοντά σε αυτό που λέμε οι Θεσμοί για ελάφρυνση χρέους, επιμήκυνση και μορατόριουμ πληρωμών, ρύθμιση επιτοκίων κ.λπ. Δεν είναι λίγο, είναι σημαντικό. Το ερώτημα είναι αν αρκεί αυτό το πράγμα. Κατά την γνώμη του Γραφείου δεν αρκεί η ελάφρυνση, γιατί θα παραμείνει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Είναι βέβαιο ότι ένα τέτοιο χρέος αποθαρρύνει επενδυτές. Θέλω να πω δηλαδή ότι έχουμε ένα επιχείρημα να ζητήσουμε κάτι παραπάνω από την ελάφρυνση». «Έχει επιχειρήματα η Ελλάδα για να διεκδικήσει ορισμένα πράγματα, αρκεί να τα ξεχωρίζει. Και σ’ αυτό είμαι πιο κοντά στο ΔΝΤ που μιλά για σοβαρή αναδιάρθρωση και όχι απλώς επιμήκυνση», πρόσθεσε ο κ. Καζάκος.

Από την πλευρά του ο κ. Λιαργκόβας ανέφερε τους επτά παράγοντες που απέτυχαν τα μνημόνια και χρειάσθηκε η κυβέρνηση να υπογράψει και τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015.

1) είχαμε «πολύ πιο έντονο το αρχικό αμάρτημα» σε σχέση με Ιρλανδούς, Πορτογάλους και Κύπριους.

2) το μέγεθος της λιτότητας που μας ζητήθηκε: «Φέρει ευθύνη και η Ευρώπη. Μας ζητήθηκε δημοσιονομικός άθλος που μας υπερέβαινε και μάλιστα με λάθος πολλαπλασιαστές», υπενθύμισε.

3) το μείγμα της λιτότητες: Ρίξαμε το βάρος στην αύξηση των φόρων και την μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Λιαργκόβας ανάφερε ότι η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνει πως όσο περισσότερο βασίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή στην αύξηση φορολογίας τόσο πιο πενιχρά είναι τα αποτελέσματα.

4) έλλειψη εξαγωγών. Οι εξαγωγές σε Ιρλανδία και Πορτογαλία πήγαν καλύτερα. Εμείς είχαμε μικρή εξαγωγική βάση και παρά την εσωτερική υποτίμηση οι εξαγωγές δεν αυξήθηκαν.

5) κοινωνική δικαιοσύνη μέτρων και στα τρία μνημόνια. «Η δέκατη εντολή για να πετύχει πρόγραμμα είναι να είναι κοινωνικά δίκαιο και αποδεκτό», είπε και συμπλήρωσε πως «και για τα τρία μνημόνια ερώτημα είναι αν προωθούσαν μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης».

6) μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού βγάζει την Ελλάδα τελευταία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με Πορτογαλία, Κύπρο και Ιρλανδία. Αν και όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, δεν φθάνει να περνούν από την Βουλή, πρέπει και να εφαρμόζονται, σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας.

7) απουσία θεσμών: «όπου υπάρχουν αδύναμοι θεσμοί πριν από κρίση είναι δύσκολο να έχεις αποτελεσματικότητα στο πρόγραμμα. Εμείς δεν έχουμε ισχυρούς θεσμούς εκτός από το ΑΣΕΠ. Δεν φθάνει να αλλάξουν μόνο τα δημοσιονομικά αλλά και οι θεσμοί», επεσήμανε και ζήτησε «να ενισχυθούν οι τυπικοί θεσμοί και να καταπολεμηθούν οι άτυποι όπως το πελατειακό κράτος».

Via : http://analitis.gr