Με «λουκέτο» κινδυνεύουν σχεδόν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, με 65.000 επιχειρήσεις να βρίσκονται στο «κόκκινο», λόγω μείωσης τζίρου και συσσώρευσης χρεών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν, με κίνδυνο απώλειας 47.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης.
Τα ανωτέρω στοιχεία καταγράφονται στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για το οικονομικό κλίμα στις μικρές επιχειρήσεις (Φεβρουάριος 2014), που παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Καββαθάς, «η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε βαθύ επενδυτικό λήθαργο: τα αποτελέσματα της έρευνας δεν επιβεβαιώνουν το ‘success story’ και οι πολυδιαφημιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι προοπτικές ανάκαμψης φαντάζουν εξαιρετικά αμφίβολες».
Σύμφωνα με την έρευνα, 47,1% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο διάστημα, ενώ 40% αυτών τοποθετούν τη διακοπή λειτουργίας εντός του εξαμήνου, όταν ήδη υπάρχει σωρευτική μείωση 200.000 επιχειρήσεων από το 2009. Σε απόλυτα μεγέθη, 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο». Η καθαρή μείωση για το επόμενο έτος υπολογίζεται σε 27.000-30.000, ενώ δύο στις τρεις πολύ μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.
Καταγράφεται κίνδυνος απώλειας 47.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) στο επόμενο εξάμηνο, ενώ οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας το πρώτο εξάμηνο 2014 θα πλησιάσουν τις 30.000 (όταν το β’ εξάμηνο 2013 η αντίστοιχη απώλεια ξεπέρασε τις 50.000 άτομα).
Παράλληλα, παγιώνεται και διευρύνεται το καθεστώς εφαρμογής ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αφού 60,5% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει το πρώτο εξάμηνο 2013 σε μείωση ωρών εργασίας ή/και μείωση αποδοχών, το 43,5% σε μείωση αποδοχών, το 47,7% σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή μέρες εργασίας. Επίσης, μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών.
Πάνω από 2 στις 3 επιχειρήσεις κατέγραψαν πέρσι επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, ενώ και για το πρώτο εξάμηνο 2014 51,1% έχουν αρνητικές επιχειρηματικές προσδοκίες προβλέποντας οικονομική επιδείνωση. Υπολογίζεται ότι από την αρχή της κρίσης η συνολική μείωση στον τζίρο ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 65%.
Βασικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι μικρομεσαίοι βρίσκονται «πολιορκημένοι από τα χρέη», αφού περίπου τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν το 2014 στις φορολογικές υποχρεώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών αφορά τις ασφαλιστικές οφειλές προς ΟΑΕΕ (περίπου 40%), αφού πάνω από 370.000 επιχειρήσεις έχουν χρέη επί συνόλου 700.000, οπότε έχουν οδηγηθεί σε αδράνεια ή έχουν ήδη κλείσει. Ακολουθούν τα χρέη στις ΔΕΚΟ (34,9%), στην εφορία (32,7%), στους προμηθευτές (28,7%) και στο ΙΚΑ (25,9%), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα-καθυστερούμενα δάνεια στις τράπεζες ανέρχονται στο 28,1%. Συγχρόνως, τρεις στους δέκα μικρομεσαίους δεν έχει δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη λόγω συσσωρευμένων οφειλών.
Εξάλλου, περίπου οι μισοί μικρομεσαίοι θεωρούν ότι οι προτάσεις ΟΟΣΑ δεν θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών ούτε θα βοηθήσουν την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα πενιχρά, με μόλις 4,2% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ενίσχυση τζίρου, ενώ το 45,3% διαφωνούν με την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων.
Α.Ζ.
Via : www.avgi.gr