«Εντός του 2018 πρέπει όλοι οι δήμοι να ετοιμάσουν ρεύματα χωριστής συλλογής για το οργανικό και διαλογή στην πηγή σε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά», επισήμανε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.
Στους δήμους «πετά το μπαλάκι» το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δίνει προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους για την ανάπτυξη συστημάτων χωριστής συλλογής των οργανικών αποβλήτων και διαλογής στην πηγή για τα ανακυκλώσιμα, με στόχο τη μείωση κατά 50% των προς διαχείριση απορριμμάτων. Ελάχιστοι, όμως, είναι οι δήμοι σε όλη τη χώρα που έχουν, έστω πιλοτικά, ξεκινήσει προγράμματα κομποστοποίησης, με αποτέλεσμα ο στόχος να είναι ανέφικτος.
Μιλώντας στη 12η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ (φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα συλλογικά όργανα των δήμων για τα σκουπίδια) στη Θεσσαλονίκη, ο αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Εντός του 2018 πρέπει όλοι οι δήμοι να ετοιμάσουν ρεύματα χωριστής συλλογής για το οργανικό και διαλογή στην πηγή σε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ολοι μας έχουμε την υποχρέωση ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή σε επίπεδο δήμου για το 50% των απορριμμάτων. Οι μονάδες που σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται διαδημοτικά ή περιφερειακά αφορούν το υπόλοιπο 50%», ανέφερε.
Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσον είναι εφικτό σε έξι μήνες οι δήμοι να προδιαλέγουν τα οργανικά απόβλητα. Μόλις ένας δήμος σε όλη την Αττική, ο Δήμος Βριλησσίων, έχει μέχρι στιγμής αναπτύξει πλήρες σύστημα «καφέ κάδων» και η εμπειρία του δείχνει ότι δεν πρόκειται για απλή υπόθεση. «Ξεκινήσαμε πιλοτικά πριν από δύο χρόνια, σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ και εδώ και ένα έτος έχουμε καθολική εφαρμογή σε όλη την πόλη», εξηγεί ο δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης. «Εχει πολλές δυσκολίες. Χρειάζεται επανασχεδιασμό των δρομολογίων, αναδιανομή του προσωπικού, σωστό πλύσιμο των κάδων για να μη μυρίζουν, συλλογή 2-3 φορές την εβδομάδα. Στείλαμε ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες μέσα από τους λογαριασμούς του νερού, μετά μοιάσαμε φυλλάδια πόρτα-πόρτα. Κάναμε καμπάνια σε ό,τι εκδήλωση γίνονταν στον δήμο, πολιτιστική, αθλητική ή άλλη». Ωστόσο, οι ποσότητες που συγκεντρώνει ο δήμος είναι ακόμα μικρές, 1.000-1.500 τόνοι ετησίως (λιγότερο από το 10% των απορριμμάτων στον δήμο), τα οποία αποστέλλονται στο εργοστάσιο κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) στη Φυλή.
«Πετύχαμε όμως εξοικονόμηση 250.000 ευρώ ετησίως και μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 5%», καταλήγει ο κ. Μανιατογιάννης.
Δήμος Χαλανδρίου
Διαφορετικό δρόμο ακολούθησε ο Δήμος Χαλανδρίου. Στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος («Waste4think») ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 με 100 κάδους, οι οποίοι ανοίγουν μόνο με κλειδί. Το υλικό μεταφέρεται σε μονάδα του Δήμου Χαλανδρίου για ξήρανση και τεμαχισμό, ενώ το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ αναζητεί τρόπους βέλτιστης αξιοποίησής του. «Οσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα μείωσαν κατά 90% τα απορρίμματα που παράγουν», λέει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος. «Σύντομα θα επεκταθούμε, καλύπτοντας το 10% του πληθυσμού του δήμου. Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορείς απλά να τοποθετήσεις καφέ κάδους, γιατί θα γεμίσουν σκουπίδια. Οπως οι μπλε κάδοι έχουν 40% σκουπίδι και 60% ανακυκλώσιμα και οι κοινοί κάδοι το αντίθετο. Αυτού του είδους οι αλλαγές θέλουν τον χρόνο τους, ειδάλλως θα αποτύχεις».
Via : www.kathimerini.gr