Ποιο το «αγκάθι» της συμφωνίας – Αντιδράσεις για «sportswashing» από τη Διεθνή Αμνηστία
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πρόταση δισεκατομμυρίων ετοιμάζει το Κατάρ – Ποιος ο ρόλος της UEFA στην πιθανότητα εξαγοράς και γιατί αντιδρά η Διεθνής Αμνηστία.
Νέο κεφάλαιο διαγράφεται στην ολοένα αυξανόμενη επιρροή των χωρών του Κόλπου στο παγκοσμίως δημοφιλέστατο αγγλικό ποδόσφαιρο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
O επίδοξος αγοραστής εκτιμά τον σύλλογο κάτω από την τιμή των 6 δισεκατομμυρίων λιρών που ζητά η οικογένεια Γκλέιζερ, ενώ προϋπόθεση της συμφωνίας είναι η UEFA συναινέσει σε αλλαγή των κανονισμών της, καθώς ο κυβερνήτης της χώρας κατέχει ήδη την Παρί Σεν Ζερμέν.
Ενώ διερευνάται η αγορά της Γιουνάιτεντ, γίνεται κατανοητό ότι όσοι κινούν τις διαδικασίες για λογαριασμό του Κατάρ έχουν επίγνωση των κανόνων της UEFA και αναζητούν λύση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προσπάθεια να πειστεί η UEFA να εξετάσει τη δυνατότητα προσαρμογής ή αλλαγής των κανονισμών της.
Η οικογένεια Γκλέιζερ έθεσε προς πώληση τη Γιουνάιτεντ τον Νοέμβριο, ανακοινώνοντας ότι «ξεκινά μια διαδικασία για την εξερεύνηση στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων», θέτοντας πιθανώς ένα τέλος στη 17χρονη ιδιοκτησία του συλλόγου. Ο όμιλος Raine, ο οποίος επέβλεπε την πώληση της Τσέλσι, διορίστηκε ως αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος και πίστευε ότι ζητούνται 6 δισεκατομμύρια λίρες για τους 20 φορές πρωταθλητές Αγγλίας. Ωστόσο, ο εμίρης πιστεύει ότι τα 4,5 δισεκατομμύρια λίρες είναι μια πιο ρεαλιστική τιμή.
Ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ, o δισεκατομμυριούχος που θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του, Ineos, κατέβαλε προσπάθειες να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον περασμένο μήνα. Ο 70χρονος Ράντκλιφ γεννήθηκε στο Φάιλσγουορθ, το οποίο ανήκει στο ευρύτερο Μάντσεστερ και είναι ισόβιος υποστηρικτής του συλλόγου.
Η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας για το επιχειρούμενο sportswashing μέσω της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Η Διεθνής Αμνηστία περιέγραψε το ενδιαφέρον του Κατάρ για τη Γιουνάιτεντ ως «άλλη μια κλήση αφύπνισης» στην Πρέμιερ Λιγκ, όσον αφορά την ενίσχυση των κανόνων ιδιοκτησίας της.
«Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο και τις έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης του Κατάρ να δημιουργήσει μια λαμπερή νέα εικόνα για τη χώρα, φαίνεται πολύ πιθανό ότι οποιαδήποτε προσφορά του Κατάρ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ήταν συνέχεια αυτού του σχεδίου αθλητικού ξεπλύματος που υποστηρίζεται από το κράτος».
Αυτά δήλωσε ο Πίτερ Φράνκενταλ, διευθυντής οικονομικών υποθέσεων της Amnesty UK. «Είδαμε μόνο περιορισμένες μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου και δεν υπήρξε καμία κίνηση για τον τερματισμό της επαίσχυντης ποινικοποίησης των LGBTQ+ ατόμων ή των θεσμικών διακρίσεων κατά των γυναικών.
»Έχουν περάσει σχεδόν 18 μήνες από την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη εξαγορά της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ από τη Σαουδική Αραβία και η προσφορά του Κατάρ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ήταν ακόμη μια κλήση αφύπνισης στην Πρέμιερ Λιγκ για την ανάγκη μεταρρύθμισης των κανόνων ιδιοκτησίας της.
»Δεν είμαστε απαραιτήτως αντίθετοι στη συμμετοχή ξένων χρηματοπιστωτικών κοινοπραξιών που συνδέονται με το κράτος στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά η Πρέμιερ Λιγκ πρέπει επειγόντως να ενισχύσει τους κανόνες ιδιοκτησίας για να διασφαλίσει ότι είναι συμβατοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι μια ευκαιρία για περισσότερο αθλητικό ξέπλυμα».
Πηγή : https://www.athensvoice.gr/