ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
«Λεφτά υπάρχουν» στην Ε.Ε. για την προώθηση της απασχόλησης στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών στην Ελλάδα, αλλά, όπως συνήθως, παραμένουν στα αζήτητα.
Το υπενθύμισε ακόμη μια φορά χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρότασης-σύστασης στα κράτη-μέλη να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και να εκμεταλλευθούν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχει η Ε.Ε.
Αδιαφορία των ελληνικών αρχών; Ανικανότητα; Μάλλον και τα δύο. Και όμως, η κατάσταση είναι τραγική στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνοδεύουν την πρόταση της Επιτροπής.
Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα προσεγγίζει το 60% (57% τον περασμένο Αύγουστο). Φυσικά είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των «27».
Είναι ενδεικτικό ότι έχουμε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (πάνω από 13 %). Επιπλέον, οι ελάχιστοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα για τους εργαζομένους νέους κάτω των 25 ετών έχουν μειωθεί στη χώρα μας κατά 32% σε σύγκριση με τις προηγούμενες τιμές που ορίζονται στην τελευταία Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση…
Στην πρότασή της, η Επιτροπή αναφέρεται στην πρότυπη δράση που ξεκίνησε σε 8 κράτη-μέλη που είχαν στα τέλη του 2011 ποσοστό ανεργίας των νέων πάνω από 30%.
Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σλοβακία και την Πορτογαλία.
Η δράση αυτή βασίζεται στην ανακατανομή των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων, ιδίως του Κοινωνικού, για την ώθηση της απασχόλησης στους νέους στις εν λόγω χώρες.
Πρώτος στόχος: Η κινητοποίηση των κονδυλίων που παρέμεναν αδιάθετα στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος 2007-2013.
Από την επεξεργασία που πραγματοποιήθηκε από τους αρμοδίους υπαλλήλους κατά το πρώτο 6μηνο του 2012, προέκυψε ότι στο τέλος του 2011 παρέμεναν αδιάθετα κονδύλια για την Ελλάδα ύψους 4,3 δισ. ευρώ από το Κοινωνικό και το Περιφερειακό Ταμείο, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν δράσεις για την απασχόληση των νέων.
Έκτοτε, απορροφήθηκε το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο περιμένει. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς αντιμετωπίζει το όλο πρόβλημα η Αθήνα έπειτα από 31 ολόκληρα χρόνια ένταξης στην Ε.Ε.
Αλλά και γενικά στην Ευρώπη η κατάσταση είναι απογοητευτική. Κάπου 5,5 εκατομμύρια νέοι δεν μπορούν να βρουν εργασία, ενώ 7,5 εκατ. βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Επίσης, μόνο το 30 % των νέων που ήταν άνεργοι το 2010 μπόρεσε να βρει θέση εργασίας το 2011.
Via : www.efsyn.gr