Πρωτομαγιά του 1936. Διαδηλωτές κάνουν πορεία στη Θεσσαλονίκη και δέχονται την επίθεση της Αστυνομίας. Δεκάδες εργάτες τραυματίζονται, ενώ συλλαμβάνονται γύρω στους 100. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις επόμενες ημέρες ήταν το αποτέλεσμα και αποκορύφωμα μίας σταδιακής κοινωνικής αναταραχής, που ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες του ’36 και απλώθηκε αρχικά στην εργατική τάξη και αργότερα στα μεσαία στρώματα ολόκληρης της χώρας.
8 Μαΐου 1936: η Μακεδονία τόνισε τη μαζικότητα του κινήματος με τον μεσότιτλο: Απεργεί και ο Θεός.
Μακεδονία, 12 Μαΐου
Τα γεγονότα της απεργίας κορυφώθηκαν το Σάββατο 9 Μαΐου. Μαζί με τους εργάτες κατέβηκαν σε απεργία διαμαρτυρίας οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι φοιτητές. Εκείνη τη μέρα, στις συγκρούσεις με την αστυνομία, έχει επιβεβαιωθεί πως δολοφονήθηκαν 12 πολίτες, 32 ήταν βαριά τραυματισμένοι και πάνω από 200 ελαφρύτερα. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων εκείνων των ημερών, δεν έχει επίσημα καταγραφτεί. Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη την επόμενη μέρα κάνει λόγο για “άγρια σφαγή του λαού της Θεσσαλονίκης – 30 σκοτωμένοι – υπάρχουν φήμες για 100” και δημοσιεύει την περίφημη φωτογραφία με τη μητέρα του δολοφονημένου αυτοκινητιστή Τάσου Τούση, που ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον Επιτάφιο.
Όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν από χωροφύλακες και ασφαλίτες, καθώς τα στρατιωτικά τμήματα αρνήθηκαν να πυροβολήσουν κατά του πλήθους. Η είδηση της δολοφονίας των εργατών και εργατριών της Θεσσαλονίκης συγκλόνισε τη χώρα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν γενικές απεργίες και διαδηλώσεις. Στις κηδείες των θυμάτων, στο δημοτικό νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας, υπολογίζεται ότι παρέστησαν περίπου 150.000 πολίτες.
Via : www.enet.gr