του Μάριου Χριστοδούλου
«Καπνούς» βγάζουν οι περισσότεροι προμηθευτές του Δημοσίου, πνέοντας μένεα κατά του υπουργείου Οικονομικών, καθώς αρκετοί από αυτούς δεν έχουν βάλει στην τσέπη τους ούτε ένα ευρώ από τις οφειλές των 8 δισ. ευρώ του κράτους απέναντί τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δήμοι και οι κοινότητες έως το τέλος Ιανουαρίου δεν είχαν πληρώσει ούτε σεντ από τα χρωστούμενα των 846 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν μέρος αυτών των υποχρεώσεων.
Μεγάλη καθυστέρηση
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εκταμιεύσει από το δάνειο της τρόικας ποσό 255,3 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε πιστώσει στους λογαριασμούς των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως δεν κατάφερε να φθάσει τον ίδιο μήνα στους δικαιούχους.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την εξόφληση των οφειλών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των υπολοίπων κρατικών φορέων, όπως για παράδειγμα οι Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε . Ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία είχε στο ταμείο της 13,48 εκατ. ευρώ, δεν πλήρωσε κανέναν από τους ιδιώτες με τους οποίους συνεργάζεται.
Τα δύο αυτά παραδείγματα είναι ενδεικτικά της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στις διαδικασίες αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου. Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έρχονται να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.
Σύμφωνα με αυτά, από τον Δεκέμβριο του 2012 που η κυβέρνηση πήρε τη σούπερ δόση των 34,4 δισ. ευρώ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013, τα λεφτά που έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία είναι μόλις 264,2 εκατ. ευρώ! Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ποσού 642,2 εκατ. ευρώ έναντι 430,9 εκατ. ευρώ που αποτελούσαν την πρώτη δέσμη των πληρωμών που θα δίνονταν στους ιδιώτες.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν βάλει ως στόχο με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2013 το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης να έχει φθάσει στα 3,7 δισ. ευρώ. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τα ίδια ποσά από τα χρέη θα έχουν εξοφληθεί από τους ιδιώτες.
Γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια που προσπαθεί να εξαλείψει εκ των υστέρων η κυβέρνηση πηγαίνουν πίσω το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μειώνονται διαρκώς και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας που έχουν απομείνει στην οικονομία.
Κανένα επενδυτικό εργαλείο
Η εξόφληση αυτών των χρεών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βραχίονας ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις αλλά και για την ίδια τη χώρα, από τη στιγμή που άλλα επενδυτικά εργαλεία, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, έχουν μείνει πίσω, λόγω της αδυναμίας της επιχειρηματικής κοινότητας να καταβάλει το ποσό της δικής της συμμετοχής σε μια σειρά από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Στο υπουργείο Οικονομικών ήλπιζαν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών, πράγμα το οποίο για την ώρα κρίνεται ανέφικτο όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
………………………………………………………………………………
Έκρηξη χρεών του Δημοσίου
Βουνό τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τους οποίους και δεν εξοφλεί παρότι άρχισε να εισπράττει τις δόσεις από το 3ο Μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν:
* Στα 642,2 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στο τέλος Ιανουαρίου το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης που έχουν λάβει Υπουργεία, Δήμοι, Κοινότητες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Ασφαλιστικά Ταμεία και ο ΕΟΠΠΥ. Από αυτά τα ποσά στους ιδιώτες έχουν φθάσει μόλις τα 264,2 εκατ. ευρώ!
* Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές ανέρχονταν στα 2,538 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο από 2,377 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2012. Το Γενικό Λογιστήριο μετά την αξιολόγηση των δικαιολογητικών που είχαν υποβάλλει οι προμηθεύτριες εταιρίες στον Οργανισμό ενέκρινε την εκταμίευση ποσού 164 εκατ. ευρώ για την εξόφληση αυτών των οφειλών. Τα ποσά που πήραν οι φαρμακευτικές εταιρίες που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΠΥ ανήλθαν στα 157,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του Ιανουαρίου.
* Στα 99,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά του εφάπαξ που έχει δώσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2103 το Ταμείο Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) σε συνταξιούχους του Δημοσίου. Ο αριθμός των δικαιούχων θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος καθώς τα ποσά που μπορούσε να διαθέσει το Ταμείο και είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών αντιστοιχούσαν για εφάπαξ μέχρι του ύψους των 180 εκατ. ευρώ.
* Από όλα τα Υπουργεία μόνο το Ανάπτυξης κατάφερε να πληρώσει μέσα στον Ιανουάριο μέρος των οφειλών που έχει προς τους ιδιώτες και οι οποίες συνολικά φθάνουν τα 87,5 εκατ. ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης που έχει εγκριθεί από τον Δεκέμβριο του 2012 για το συγκεκριμένο υπουργείο ανήλθε σε 7,3 εκατ. ευρώ με το ποσό αυτό να έχει ήδη φτάσει στις τσέπες των ιδιωτών.
* Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 13,5 εκατ. ευρώ και 8,78 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να είχαν καλύψει μέσα στον Ιανουάριο τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών αντίστοιχα, αν τα ποσά είχαν πιστωθεί νωρίτερα στους λογαριασμούς τους και η γραφειοκρατία ήταν πολύ λιγότερη για τους δικαιούχους.
* Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης που έχει αποδεσμευτεί για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπουργείων ανέρχεται σε 29,5 εκατ. ευρώ.
* Οι δήμοι και οι κοινότητες τον Ιανουάριο δεν είχαν πληρώσει ούτε ένα ευρώ από το «φέσι» των 846 εκατ. ευρώ που έχουν στους ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ποσού 255,3 εκατ. ευρώ για την πληρωμή αυτών των οφειλών.
* Δυσκολίες στην πληρωμή αυτών των οφειλών έχουν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και αρκετοί κρατικοί φορείς, όπως για παράδειγμα οι Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε (ΟΣΥ) που, ενώ πήραν 13,4 εκατ. ευρώ από το δάνειο της τρόικας, δεν πλήρωσαν κανέναν από τους προμηθευτές της αγοράς. Παρόλα αυτά τα χρέη τους συνέχισαν να κινούνται ανοδικά –έστω και οριακά– και από 39,3 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012 «ψήλωσαν» στα 39,7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Via : www.efsyn.gr