Η Κομισιόν παρουσίασε τη νέα στρατηγική της για την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Παραινέσεις για ΠΓΔΜ στο περιθώριο των συζητήσεων στο Στρασβούργο.
«Προοπτική ένταξης για το 2025, τιποτα περισσότερο, αλλά και τίποτα λιγότερο» προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, όπως επισημαίνει ο Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η Κομισιόν εκφράζει σήμερα μία «σαφή δέσμευση» για την ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ, αναφέρει ωστόσο το 2025 ως ενδεικτική χρονική στιγμή και όχι ως «προθεσμία». Και αυτό γιατί η ένταξη των χωρών-μελών στην ΕΕ εξαρτάται και από τις ίδιες, καθώς παραμένουν και πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια ένταξης.
Επιπλέον, ο Επίτροπος Χαν τονίζει ότι «όλες οι χώρες πρέπει να εργαστούν για να επιλύσουν διμερείς εκκρεμότητες με γειτονικές χώρες» πριν ενταχθούν στην ΕΕ, η οποία «αρνείται να εισαγάγει διμερή προβλήματα». Ακόμη πιο σαφής ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. Με αφορμή τις συνοριακές διαφορές Σλοβενίας-Κροατίας, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη χώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι για να ενταχθούν οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν λύσει όλες τις συνοριακές διαφορές με γείτονές τους. «Δεν θα παίξουμε πια αυτό το παιχνίδι, να ενταχθούμε πρώτα και να το λύσουμε μετά. Όχι με μένα», δήλωσε με έμφαση.
«Συζήτηση Τσίπρα-Καμένου» βλέπει ο Βέμπερ
«Θέλουμε λύση σε διεθνές πλαίσιο για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο Μάνφρεντ Βέμπερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ το πρωί της Τρίτης. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ανέφερε τα εξής: «Η λύση στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να βρεθεί σε διάλογο με την Ελλάδα και όλους τους ενδιαφερόμενους. Αλλά πρέπει να διευκρινιστούν κάποια θέματα και στην Ελλάδα. Βλέποντας τη συζήτηση μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου πιστεύω ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασαφηνίσει τη θέση της».
Ένα ακόμη θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος στο Στρασβούργο: η επικεφαλής της ευρω-ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αίτημα του Ζαν Λυκ Μελανσόν να διαγραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική ομάδα. Για να απαντήσει τα εξής: «Δεν κατανοώ το αίτημα. Μπορούμε να ασκούμε κριτική σε ένα κόμμα της ομάδας, όσον αφορά την Ελλάδα υπάρχουν και σχετικές αφορμές, αλλά η όποια κριτική θα πρέπει να διατυπώνεται εντός της ομάδας. Όχι με τη μέθοδο του αποκλεισμού, την οποία ποτέ δεν υποστήριζα». Αλλά αυτή η προσωπική εκτίμηση, τονίζει η Γκάμπι Τσίμερ, είναι ανεπίσημη, καθώς το θέμα πρόκειται να συζητηθεί αναλυτικά στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Via : www.dw.com