Αλέξανδρος Ζέρβας
Ενα από τη σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν αναφορικά με την διαδικασία των επερχόμενων εκλογών της 21ης Μαΐου -πολλώ δε μάλλον σε ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στις 2 Ιουλίου-, αφορά τον διαφαινόμενο «αποκλεισμό» από τις κάλπες δεκάδων χιλιάδων νέων -κατά κύριο λόγο- οι οποίοι θα βρίσκονται εκείνη την περίοδο σε τουριστικές περιοχές για εργασία.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σχεδόν όλων των πολιτικών αναλυτών, η εκλογική συμπεριφορά των νέων ενώπιον της κάλπης αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης.
Γιατί είναι κρίσιμη η ψήφος των νέων (και) σε αυτές τις εκλογές
Η εν λόγω κατάσταση φαίνεται να έχει ακόμη πιο ρευστή τις τελευταίες εβδομάδες με φόντο την τραγωδία των Τεμπών. Μάλιστα, η μεταβολή αυτή -όπως διαφαίνεται από τις μετρήσεις που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα- δείχνει να έχει δύο βασικές πτυχές:
- Η πρώτη αφορά την ακόμη μεγαλύτερη μετακίνηση ατόμων των ηλικιακών ομάδων 18-24 και 25-34 προς την δεξαμενή των αναποφάσιστων
- Η δεύτερη έχει να κάνει με την σαφή απόρριψη της κυβέρνησης και των πολιτικών της από την μεγάλη πλειοψηφία των νέων
Με άλλα λόγια, η ΝΔ πολύ δύσκολα θα καταφέρει να απευθυνθεί στο συγκεκριμένο εκλογικό κοινό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως οι νέοι είχαν πρωταγωνιστήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, οι οποίες είχαν μάλιστα έντονο αντικυβερνητικό «χρώμα».
Υπό αυτό το πρίσμα, η διαφαινόμενη αδυναμία δεκάδων χιλιάδων νέων, οι οποίοι θα βρεθούν στα νησιά για εργασία -ελέω τουριστικής περιόδου, η οποία θα έχει ήδη ξεκινήσει από το Πάσχα- να προσέλθουν στις κάλπες αλλάζει σε ένα βαθμό τους «όρους του παιχνιδιού».
Οι δυνατότητες για ψήφο ως ετεροδημότες και τα βασικά «εμπόδια»
Το πρώτο βήμα αφορά την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)
Εάν κάποιος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την αίτηση ηλεκτρονικά μπορεί να απευθυνθεί είτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ είτε στον δήμο που διαμένει.
Η αίτηση -όπως προαναφέρθηκε- πρέπει να γίνει σχετικά άμεσα προκειμένου να συμπεριληφθεί στην επόμενη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων κάθε δήμου. Με δεδομένο πως η τελευταία αναθεώρηση έγινε στις 28 Φεβρουαρίου, η επόμενη υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου. Οι εκλογικοί κατάλογοι που θα προκύψουν από αυτή την αναθεώρηση θα είναι πιθανότατα εκείνοι που θα ισχύσουν και στις κάλπες της 21ης Μαϊου.
Υπάρχει όμως και ένα ακόμη εμπόδιο το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσουν οι ενδιαφερόμενοι και το οποίο αφορά των ελάχιστο αριθμό των 40 ατόμων από την ίδια περιφέρεια, τα οποία θα πρέπει να εγγραφούν ως ετεροδημότες σε έναν δήμο προκειμένου να συγκροτήσει αυτός κατάλογο ετεροδημοτών από την συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Για να το θέσουμε πιο απλά, προκειμένου να δημιουργηθεί για παράδειγμα κατάλογος ετεροδημοτών από την Μαγνησία στην Σαντορίνη, θα πρέπει να βρεθούν 40 άτομα από την συγκεκριμένη περιφέρεια που να έχουν καταθέσει σχετική αίτηση στον δήμο Σαντορίνης.
Πηγή : https://tvxs.gr