ILIAS ILIOU

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του Ηλία Ηλιού, του βουλευτή και προέδρου της (Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς, ΕΔΑ). Θεωρήθηκε δικαίως ως ο «Νέστωρας της Αριστεράς» και πρόδρομος της εποχής του καθώς χαρακτήριζε τον εαυτό του ευρωκουμουνιστή, θέτοντας πρώτο τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του δημοκρατικού φάσματος της Αριστεράς και του σταλινισμού που επικρατούσε στη μεταπολεμική ελληνική πολιτική.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα παραμένει επίκαιρος καθώς στη διακαναλική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο πως θα συμπεριφερθεί στους ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε, το μνημόνευσε και επικαλέστηκε την ιστορική του φράση: « Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

Η ιστορία της φράσης

Το 1962 ο Ηλίας Ηλιού, τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, συνοδευόμενος από στελέχη της Νεολαίας, είχε επισκεφθεί τον μακαρίτη Κωνσταντίνο Τσάτσο, τότε υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διαμαρτυρία για τη βία στα πανεπιστήμια κυρίως αλλά και στους δρόμους της Αθήνας από μέλη της ΕΚΟΦ, ασφαλίτες του συνδικαλιστικού τμήματος της Αστυνομίας αλλά και από άλλους πολίτες μέλη παρακρατικών οργανώσεων της Δεξιάς αλλά και αστυνομικούς.
Αφού άκουσε τον Ηλιού ο Τσάτσος, τον παρακάλεσε να μείνουν για λίγο μόνοι. Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο Τσάτσος του είπε «Επειδή εσείς οι μαρξιστές έχετε οριστικά κερδίσει τον ιδεολογικό αγώνα, κατέχετε τον χώρο του πανεπιστημίου και του πολιτισμού. Έχετε αλώσει τη νεολαία. Ηλία, δεν έχουμε άλλο τρόπο. Και δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Θα σας ταράξουμε στο ξύλο».

Και αυτός του απάντησε μετά το ιστορικό: «Και μεις θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», εννοώντας πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Συντάγματος, σύμφωνα και με το άρθρο 114, με αποφυγή κάθε μορφής βίας πέρα από την αυστηρά επιβαλλόμενη εκ των συνθηκών ανάγκη προσωπικής άμυνας.

Η ζωή του 

Ο Ηλίας Ηλιού γεννήθηκε στο Κάστρο της Λήμνου τον Μάιο του 1904. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρωτοδιορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης το 1928. Η πρώτη του επαφή με την πολιτική, ήταν το 1923, όταν ως φοιτητής εντάχθηκε στη νεολαία του κόμματος του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, με το οποίο πολιτεύτηκε αργότερα στο νομό Λέσβου, το 1932 και 1936. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, πήρε ενεργά μέρος στην αντίσταση ως αντάρτης του ΕΑΜ. Το 1945 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Λόγω της πολιτικής του δράσης στα ταραγμένα μετεμφυλιακά χρόνια εξορίστηκε από το 1947 έως το 1951. Το 1951 εξελέγη βουλευτής της ΕΔΑ στην Εκλογική περιφέρεια Λέσβου-Λήμνου αν και ήταν εξόριστος, αλλά η εκλογή του ακυρώθηκε. Εκλέχτηκε ξανά το 1956 και στη συνέχεια σε όλες τις επόμενες εκλογές.
Ως το 1967 ο Ηλίας Ηλιού ήταν μόνιμος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ. Ως νομικός με σπάνια γενική παιδεία και ως μετριοπαθής πολιτικός έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από όλες τις πολιτικές πτέρυγες της Βουλής. Προφητική υπήρξε η καταγγελία του από το βήμα της Βουλής κατά της επερχόμενης τότε «χούντας των στρατοκρατών» και συγκεκριμένα κατά του αντισυνταγματάρχη Παπαδόπουλου στις 23 Ιουλίου 1965, που δυστυχώς όλοι τότε έδειξαν ότι κώφευαν. Επί δικτατορίας εξορίστηκε.
Μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας των συνταγματαρχών (μεταπολίτευση) ανασυγκρότησε την ΕΔΑ της οποίας και έγινε πρόεδρoς. Εξελέγη δε για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους βουλευτής με την Ενωμένη Αριστερά (1974) και με τη Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων (1977). Αποσύρθηκε από την πολιτική το 1981

Πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 1985 (επιπλοκές διαβήτη). Προς τιμήν του, δόθηκε το όνομά του σε κεντρική λεωφόρο του Δήμου Αθηναίων στη συνοικία Νέου Κόσμου.Γιος του ήταν ο επιφανής ιστορικός Φίλιππος Ηλιού ο οποίος πέθανε το 2004.

Via : www.huffingtonpost.gr