Περίπου 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά από διαρροϊκές ασθένειες, εκ των οποίων θανάτων οι 1.800 περίπου συνδέονται με το ακάθαρτο νερό και τις κακές συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης. Τα παραπάνω επισημαίνει η Unicef με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, ενώ καλεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες να θυμούνται ότι πίσω από τα στατιστικά στοιχεία βρίσκονται τα πρόσωπα των παιδιών.
«Μερικές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στους μεγάλους αριθμούς και αποτυγχάνουμε να δούμε τις ανθρώπινες τραγωδίες που κρύβονται πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο», επισημαίνει ο επικεφαλής του τομέα Νερού και Υγιεινής της οργάνωσης, Sanjay Wijesekera.
«Αν 90 σχολικά λεωφορεία γεμάτα με παιδιά του νηπιαγωγείου συγκρούονταν κάθε μέρα, χωρίς επιζώντες, ο κόσμος θα το πρόσεχε. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει κάθε μέρα, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής και αποχέτευσης», προσθέτει.
Σχεδόν το 90% των θανάτων παιδιών από διαρροϊκές ασθένειες συνδέονται άμεσα με το μολυσμένο νερό, την έλλειψη αποχέτευσης ή την ανεπαρκή υγιεινή. Αν και οι θάνατοι αυτοί έχουν μειωθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός τους εξακολουθεί να είναι μεγάλος -1,2 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο το 2000, 760.000 το 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, οι μισοί θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών, συμβαίνουν σε πέντε χώρες (Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Κίνα), ενώ σε δύο μόνο χώρες σημειώνεται το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων αυτών(στην Ινδία το 24% και στη Νιγηρία το 11%).
Οι πέντε παραπάνω χώρες έχουν και τους μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων που στερούνται την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση, ενώ όπως επισημαίνει η Unicef, η βελτίωση των συνθηκών θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.
Συγκεκριμένα, από τα 783 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 119 εκατομμύρια είναι στην Κίνα, 97 εκατομμύρια στην Ινδία, 66 εκατομμύρια στη Νιγηρία, 36 εκατομμύρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 15 εκατομμύρια στο Πακιστάν. Ενώ, 814 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία, 477 εκατομμύρια στην Κίνα, 109 εκατομμύρια στη Νιγηρία, 91 εκατομμύρια στο Πακιστάν και 50 εκατομμύρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στερούνται βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.
Όπως τονίζει η οργάνωση, «οι πρόοδοι που έχουν ήδη σημειωθεί από το 1990, δείχνουν ότι με την πολιτική βούληση, με επενδύσεις, με έμφαση στην ισότητα και στην προσπάθεια να φθάσουμε τα παιδιά που είναι πιο δύσκολο να προσεγγισθούν, κάθε παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, ίσως μόνο μέσα σε μια γενιά».
Via : www.enet.gr