Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, μετά από πολύωρη κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση.
Η απλή αναλογική «πέρασε» με 179 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αρχικά επί της αρχής. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Στη συνέχεια υπήρξε ψηφοφορία κατ’ άρθρον. Από τους 281 βουλευτές που ψήφισαν, στα άρθρα είπαν:
- Αρθρο 1 (ψήφος στα 17 έτη): 180 «Ναι», 81 «Όχι», 20 «Παρών»
- Αρθρο 2 (απλή αναλογική, κατάργηση μπόνους): 179 «Ναι», 83 «Όχι», 19 «Παρών»
- Αρθρο 3 (πλαφόν 3%): 163 «Ναι», 101 «Όχι», 17 «Παρών»
- Αρθρο 4 (έναρξη ισχύος του νόμου): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»
- Αρθρο 5 (ακροτελεύτιο): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»
Από τους βουλευτές της πλειοψηφίας ο Γ.Δημαράς, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3. Ο Θ.Θεοχαρόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ψήφισε το σύνολο των άρθρων.
Από το Ποτάμι, οι Σπ.Λυκούδης, Σπ.Δανέλλης και Γρ.Ψαριανός δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 2. Οι Γ.Αμυράς και Γ.Μαυρωτάς δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 1, ενώ ο Αμέτ Ιλχάν «παρών» στα άρθρα 1 και 3. Καταψήφισαν όλα τα άρθρα οι Στ.Θεοδωράκης Κ.Μπαργιώτας και Ι.Φωτήλας.
Στα ύψη οι τόνοι
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη με αφορμή αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία υπονοούσε ότι υπήρξαν «παζάρια» της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή για τον εκλογικό νόμο.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε δήλωση του προέδρου της Βουλής ότι δεν υπάρχουν ευπρόσκεδεκτες και μη ευπρόσδκετες ψήφοι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Νίκου Βούτση.
Αλλά και στο κλείσιμο της συνεδρίασης τα πνεύματα οξύνθηκαν εκ νέου όταν ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προτιμά το ρόλο του συμπληρώματος της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη όπως είχε προτιμήσει να πάει με Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη.
«Εσείς τι είδους αριστερά είστε που κυβερνάτε με τους ΑΝΕΛ, την ακροδεξιά απόφυση;» απάντησε η κ. Γεννηματά, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήρε στο κόμμα του «καριερίστες και αριβίστες».
«Ο πρωθυπουργός του μπόνους δεν μπορεί να γίνεται τιμητής. Εμείς είμαστε κόμμα της κεντροαριστεράς με μακρά ιστορία σε μεγάλες αλλαγές, και όχι ένα κόμμα που κυβερνά με τη δεξιά απόφυση. Μιλάτε εσείς που πήρατε τους καριερίστες και τους αριβίστες στο κόμμα σας» είπε η κ. Γεννηματά.
«Να είστε πολύ πιο προσεκτικός, κύριε πρωθυπουργέ, γιατί δεν έχετε αξιοπιστία και κύρος. Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Δεν σας ενδιαφέρει ούτε η απλή αναλογική ούτε η συνεννόηση, γιατί δυο φορές επιδιώξατε να κυβερνήσετε με το κόμμα της ακροδεξιάς και δεν επιδιώξατε με άλλα κόμματα» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού. «Στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αποδείξουν την ηγετική τους στόφα. Χάσατε αυτή την ευκαιρία. Αποδείξατε ότι είστε ουραγός, όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά και των πολιτικών επιδιώξεων που σας υπερβαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Κρίμα. Προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τις επιλογές σας με ύβρεις. Κρίμα».
Το λόγο πήρε και ο κ. Καμμένος, ο οποίος απαντώντας στα περί «ακροδεξιάς απόφυσης», αποκάλεσε την κ. Γεννηματά «παρά φύσιν σοσιαλίστρια».
«Είστε ένα κόμμα που καταρρέει. Όσο θέλετε να γίνετε ηγέτης, σταματήστε να κοιτάτε πίσω σας τον κ. Βενιζέλο. Γυρίστε να δείτε τον κ. Βορίδη. Εσείς είστε χειροκροτητές της ακροδεξιάς απόφυσης», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
«Εσείς, κ. Καμμένε, ήσασταν στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βορίδη, όχι εγώ. Και λυπάμαι για τον πρωθυπουργό. Η αλαζονεία έχει και όρια. Καλό είναι να μάθετε να χάνετε», ανταπάντησε η κ. Γεννηματά.
Οι ομιλίες των αρχηγών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα γιατί η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικά ώριμη πρόταση νόμου που ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων, αποτελεί σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας και δικαιώνει τους αγώνες για πραγματική ισοτιμία και δημοκρατία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό από πλευράς κυβέρνησης. Η απλή αναλογική, είπε, δεν πλήττει τη Νέα Δημοξρατία, αλλά τη Δημοκρατία, και επανέλαβε τα επιχειρήματα περί ακυβερνησίας ή βραχύβιων κυβερνήσεων, με ιστορική αναδρομή στα χρόνια που εφαρμόστηκε. «Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ ότι μέσω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο προσπαθούν να συσκοτίσουν τα μεγάλα προβλήματα και να αποπροσανατολίσουν το λαό.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τόνισε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ότι «φέρνετε την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζετε» και «δεν θα μιλούσατε για απλή αναλογική εάν οι δημοσκοπήσεις σας έβγαζαν πρώτο κόμμα». «Μην αναζητάτε σε εμάς συνενόχους για τα τερτίπια σας. Ψάξτε αλλού για θηράματα στις παγίδες σας» δήλωσε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης προειδοποίησε ότι «αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί, και θα είναι, κοινοβουλευτική ανωμαλία». Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος εκτίμησε πως σε αυτό το κοινοβούλιο μπορούν να υπάρξουν συνθέσεις, και αυτές οι συνθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σταθερότερες κυβερνήσεις, προσθέτοντας ότι «ο μόνο δρόμος είναι αυτός της απλής αναλογικής».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό για την άρνησή του να υπερψηφίσει την απλή αναλογική. «Δεν θα έχουμε ακυβερνησία με την απλή αναλογική. Και θα μείνει ιστορικό στίγμα και για το ΠΑΣΟΚ και για το Ποτάμι αν δεν την ψηφίσει» είπε.
Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές του.
Via : http://news.in.gr