Αυτόματη συγχώνευση προφίλ WhatsApp

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. επέβαλλε πρόστιμο 110 εκατομμυρίων ευρώ στην Facebook Inc. για την παροχή εσφαλμένων και παραπλανητικών πληροφοριών στην Επιτροπή κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για τις συνέπειες της εξαγοράς της υπηρεσίας διαδικτυακής επικοινωνίας WhatsApp στον ανταγωνισμό.

Το μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ψευδώς, όπως αποδείχθηκε, ότι μπορούσε να συνδέσει τους λογαριασμούς των μελών του με αυτούς που διατηρούσαν στο WhatsApp (με κλειδί, τον αριθμό του τηλεφώνου τους).

Ενώ το 2014, εν όψει της εξαγοράς, η Facebook Inc. δήλωνε γραπτώς και κατ’επανάληψη απαντώντας στην Επιτροπή, ότι δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, τον Αύγουστο του 2016 άλλαξε τους όρους παροχής των υπηρεσιών της για να συμπεριλάβει την πιθανότητα να συνδέσει τους αριθμούς τηλεφώνου που είχαν δηλώσει οι χρήστες του WhatsApp με τους λογαριασμούς τους στο Facebook.

Η Επιτροπή διαπίστωσε τον Δεκέμβριο του 2016 ότι παρά τις δηλώσεις της εταιρείας περί του αντιθέτου η δυνατότητα να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία συγχώνευσης των στοιχείων υπήρχε ήδη από το 2014 και το προσωπικό της το γνώριζε.

Η αρμόδια Επίτροπος, Μάργκριτ Βεστάγκερ χαρακτήρισε το πρόστιμο ανάλογο της παραβίασης για την παροχή έγκυρων στοιχείων κατά τη διάρκεια της εξέτασης μιας εξαγοράς όσο και αποτρεπτικό για παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον.

  • Η Επιτροπή είχε το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το 1% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας (τα οποία ανήλθαν σε 27,64 δισεκατομμύρια δολάρια ή 24,8 δισ. ευρώ το 2016). Υπολογίζεται λοιπόν πως, το ύψος του προστίμου θα μπορούσε να φτάσει τα 248 εκατομμύρια ευρώ, εντούτοις η Επιτροπή συνυπολόγισε ως ελαφρυντικό στοιχείο την συνεργασία της εταιρείας κατά τη διάρκεια των διαδικασιών για την διερεύνηση της παραβίασης -αφενός την αναγνώρισε, αφετέρου παραιτήθηκε του δικαιώματός της να εξετάσει το σχετικό φάκελο και να ζητήσει προφορική ακρόαση.

Παρά την επιβολή του προστίμου, το γεγονός δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Επιτροπής που ενέκρινε την εξαγορά του 2014.

Από την άλλη, δεν εμποδίζει τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν τα θέματα προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου και προστασίας του καταναλωτή που ενδεχομένως ανακύπτουν από την αλλαγή των όρων παροχής υπηρεσιών της Facebook Inc. τον Αύγουστο του 2016, σημειώνει η Επιτροπή.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Via : tech.in.gr