Τις συστάσεις του ο διοικητής της ΤτΕ τις απευθύνει σε πιστωτικά ιδρύματα που σώθηκαν χάρη στα δισεκατομμύρια των φορολογουμένων
Του Βασίλη Γεώργα
Στο «πυρ το εξώτερον» στέλνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με προβλήματα ρευστότητας, καλώντας τις τράπεζες να τις «αποσωληνώσουν» από τη χρηματοδότηση και να τις αφήσουν να κλείσουν. Με συνέντευξή του στους «Financial Times», o κεντρικός τραπεζίτης, αποθεώνοντας τη λογική της «δημιουργικής καταστροφής», δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήνουν τις αδύναμες (μη βιώσιμες) επιχειρήσεις να πτωχεύουν και να ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση σε όλο το εύρος της οικονομίας. Αυτό θα επιστρέψει στη χώρα να γυρίσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος, θιασώτης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης.
Με αυστηρά κριτήρια
Ουσιαστικά, ο διοικητής προτείνει στις τράπεζες να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις επιχειρήσεις εκείνες που με βάση τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια βρίσκονται λίγο πριν από τον θάνατο και σε αυτές που μπορούν να επιβιώσουν μέσα από συγχωνεύσεις και τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων τους.
Και αυτό έπειτα από τέσσερα χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής, που οδήγησαν στη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας και εκτόξευσαν τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σε πάνω από 32 δισ. ευρώ. Καίριοι κλάδοι της οικονομίας που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα η μεταλλουργία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η κλωστοϋφαντουργία, η οικοδομή και η τσιμεντοβιομηχανία, έχουν παραλύσει μέσα στην κρίση εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών τους και των διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων.
Σχέδιο της ελίτ
Η πρόταση αυτή για τη διακοπή της χρηματοδότησης των προβληματικών επιχειρήσεων, που θα οδηγήσει στον ξαφνικό θάνατο χιλιάδες από αυτές, αποτελεί σχέδιο της επιχειρηματικής ελίτ με τη λογική ότι τα «λεφτά δεν φτάνουν για όλους». Στόχος είναι η περιορισμένη διαθέσιμη ρευστότητα για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις να κατευθύνεται πλέον αποκλειστικά σε αυτό που οι ίδιοι θεωρούν «υγιές» τμήμα της οικονομίας. Αν λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του στοιχεία πρόσφατης έκθεσης της Grant Thornton, σύμφωνα με την οποία το 15% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ήδη «ζόμπι» και πρέπει είτε να κλείσουν είτε να εκκαθαριστούν και να πωληθούν σε κομμάτια, μιλάμε για 100.000 με 150.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και πολλές μεγάλες, που από φέτος και τα επόμενα χρόνια θα εξωθηθούν στο λουκέτο ή τη διάλυση.
Βέβαια, ο κ. Προβόπουλος, αλλά και όσοι ευαγγελίζονται αυτό το μοντέλο, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γίνονται προσπάθειες να εξυγιανθούν και να σωθούν ζημιογόνες επιχειρήσεις και φυσικά δεν δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως τι θα γίνει με τις νέες στρατιές των ανέργων που θα προκύψουν, τη μείωση της ζήτησης και των ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.
Για τον διοικητή της ΤτΕ, ο τρόπος με τον οποίο αναδιαρθρώθηκε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για την οικονομία, αποφεύγοντας ωστόσο να πει ότι οι ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων και καλούνται τώρα οι ίδιες να σβήσουν από τον επιχειρηματικό χάρτη χιλιάδες εταιρείες. «Πραγματοποιήθηκε μια ριζική διαδικασία συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα. Οι βιώσιμες τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ 12 μη βιώσιμες τράπεζες, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να βρουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια, οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.
Παρά ταύτα, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να τραβούν χρήμα από την πραγματική οικονομία, χωρίς να δίνουν νέα δάνεια για πολύ καιρό ακόμη. «Κατά τα αρχικά στάδια της ανάκαμψης ωστόσο, η προσφορά δανείων θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν πιστώσεις προς τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας», είπε με νόημα ο κ. Προβόπουλος. Μια αναφορά στο κείμενο της συνέντευξης στους «Financial Times» ότι «μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και όμιλοι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, αν και βαρύνονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων» προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο διοικητής εμφανίστηκε να ανοίγει προεκλογικά μέτωπα με έναν κλάδο στον οποίο καταχρεωμένοι και ζημιογόνοι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να επιβιώνουν παίρνοντας συνεχώς νέα δάνεια…!
Ο ίδιος πάντως, με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρόκειται για δική μου δήλωση αλλά της δημοσιογράφου που επιμελήθηκε τη συνέντευξη», προσθέτοντας ότι «με τη συνέντευξη θέλησε να στείλει μήνυμα στις τράπεζες να μπουν μπροστά στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζοντας να χρηματοδοτούν μόνο τις βιώσιμες και όχι πλέον τις μη υγιείς».
Via : www.efsyn.gr