Λίγο πριν την 48ωρη πανελλαδική-πανκαλλιτεχνική απεργίας, η κυβέρνηση χθες επιχείρησε ακόμα ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, καταθέτοντας τροπολογία μέσω των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποία υποτίθεται πως «στέκεται δίπλα στον καλλιτεχνικό κόσμο», όπως τη διαφήμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πλην όμως δεν αγγίζει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα. Αντίθετα, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, όπως οι ίδιοι οι καλλιτέχνες λένε.
«Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση» όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.
Στην τροπολογία προβλέπεται ότι:
- Οι κάθε είδους αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού των Ο.Τ.Α. και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων αυτών, καθώς και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, καθώς και οι ειδικότητες του καλλιτεχνικού προσωπικού που υπάγονται στο παρόν,καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.
- Εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής του π.δ. 85/2022 (Α1 232) η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, πρόκειται για νέα «ευθεία επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα» καθώς η τροπολογία, «αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς»
Η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν» προσθέτει η ΠΟΘΑ και συνεχίζει:
«Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι “εμπαιγμός”. Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη. Η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας. Δεν θα εξηγήσουμε ξανά ότι οι καλλιτεχνικές σπουδές απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση, αφοσίωση και τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό μας και η αποδοχή των αιτημάτων μας είναι συγκινητική. Συγκινητικό είναι και το γεγονός ότι συγκροτείται ένα μέτωπο πανκαλλιτεχνικό και με την στήριξη των σωματείων τεχνικών».
Στη 48ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία, εκτός από το Σωματείο Τεχνικών Θεάτρου Ελλάδος, συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ενώ και η ΟΛΜΕ συμμετέχει με τρίωρες στάσεις εργασίας και τις δύο ημέρες (11 π.μ.-2 μ.μ.). Από πλευράς της, η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη (11 π.μ.-2 μ.μ.) προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στα μεγάλα συλλαλητήρια.
«Ήδη γνωρίζουμε πως 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα (και άρα σχεδόν διπλάσιες στον αριθμό παραστάσεις που φιλοξενούνται σε αυτά) συμμετέχουν στην απεργία, ενώ στον οπτικοακουστικό τομέα 15 σήριαλ θα σταματήσουν τα γυρίσματα για δύο μέρες. Στην απεργία συμμετέχουν και όλοι οι καθηγητές των δρματικών σχολών μετά τη συμμετοχή που ανακοίνωσε χτες το Σωματείο Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών» αναφέρει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.