Την πρόθεση της για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης απόθεσης 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης.
Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του ότι δύο πανεπιστημιακές εκθέσεις που συντάχθηκαν στο παρελθόν για το συγκεκριμένο υλικό αμφισβητούν τον χαρακτηρισμό του ως “μη επικίνδυνου” κρίνοντας την τεκμηρίωση ως ελλιπέστατη, ασαφή και αβάσιμη. Υπογραμμίζει επίσης ότι η απόθεση του εν λόγω αποβλήτου αποφασίστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου χώρου απόθεσης.
Η Επιτροπή στην απάντησή της δήλωσε ότι θα ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες για τα ζητήματα αυτά.
Με αφορμή την απάντηση της Επιτροπής ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
«Καλώ για άλλη μια φορά τις αρμόδιες αρχές να αποσύρουν την έγκριση της απόφασης απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στον Όλυμπο. Ο Όλυμπος δεν είναι απλά ένα σημείο στο χάρτη αλλά αποτελεί παγκόσμια περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά και απαιτεί τον σεβασμό μας.
Πέραν της υποβάθμισης που θα προκαλέσει η απόθεση των βιομηχανικών αποβλήτων στο περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα και το υδατικό απόθεμα, θα είναι μια αρνητική εξέλιξη και για την τουριστική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί και την “βαριά βιομηχανία” της περιοχής Όλη η προσοχή μας λοιπόν θα πρέπει να εστιάζεται στο πώς θα διατηρήσουμε και πώς θα αναβαθμίσουμε τον τουριστικό τομέα που αποτελεί και μεγάλο εργοδότη στην περιοχή βασιζόμενοι στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.»
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του δήμου Δίου – Ολύμπου, πρόκειται να επιτραπεί η εναπόθεση 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων που προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου (ΗΔΜ), βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων (μπαταρίες).
Η εναπόθεση θα γίνει στους χώρους ενεργού λατομείου που χρήζει αποκατάστασης και το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Λιτοχώρου. Από την απόθεση ελλοχεύει κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα από τοξικά απόβλητα.
Via : www.econews.gr