του Νίκου Τσίτσα
Μειώθηκαν δραματικά οι οργανώσεις του κόμματος. Εγκλωβισμένη η ηγεσία μεταξύ των απαντήσεων από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο πόλεμος των τάσεων.
Σε αναζήτηση …μελών είναι η ΔΗΜΑΡ ενόψει του συνεδρίου που έχει προγραμματίσει το κόμμα για τον Σεπτέμβριο αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν αποδεκατιστεί οι οργανώσεις μετά την εκλογική συντριβή των ευρωεκλογών.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του The TOC, κατατέθηκε πρόταση να συμμετέχουν όλα τα μέλη της οργάνωσης στο συνέδριο χωρίς διαδικασίες εκλογής συνέδρων. Η πρόταση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Μεταρρυθμιστικής Τάσης η οποία έχει ταχθεί εξ αρχή κατά της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου. Στο προηγούμενο συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2013 το κόμμα αριθμούσε περί τα 5.000 μέλη ανά την επικράτεια εκ των οποίων εκλέχτηκαν 1.058 σύνεδροι ακολουθώντας την αναλογία 1 προς 5.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών που έχουν γνώση της οργανωτικής κατάστασης της ΔΗΜΑΡ μετά τις ευρωεκλογές έχουν παραμείνει ενεργά από 900 έως 1300 μέλη ανά την επικράτεια γεγονός που οδήγησε στην πρόταση να συμμετέχουν όλοι στο συνέδριο χωρίς εκλογικές διαδικασίες. Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και την μικρή αναβολή του συνεδρίου όπου η ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αποσαφηνίσει την στρατηγική της αλλά και τις συμμαχίες της.
Μεταξύ ΠΑΣΟΚ και …ΣΥΡΙΖΑ
Η ηγεσία του κόμματος είναι εγκλωβισμένη μεταξύ των δύο θετικών απαντήσεων που έχει δεχτεί από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για να ξεκινήσει διάλογος τόσο για την Κεντροαριστερά όσο και για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Από την μία πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανοίξει την πόρτα του διαλόγου αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι δεν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σχέση με την Κεντροαριστερά και ότι επιδιώκει την δημιουργία ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου κατά των κυβερνητικών επιλογών που επιβάλλει το Μνημόνιο. Στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για την συγκρότηση του αυτόνομου πόλου της Κεντροαριστεράς θέτοντας όμως διακριτικά τον όρο για συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι η Κουμουνδούρου ζητά από την ΔΗΜΑΡ να διαλέξει στρατόπεδο και με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ξεκαθαρίζει για την προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ με την Κεντροαριστερά αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ «Δεν μπορούν να σταθούν αυτή τη στιγμή προσπάθειες οι οποίες πατούν σε δυο βάρκες. Η ΔΗΜΑΡ, ως ένα μεγάλο βαθμό, πληρώνει το γεγονός ότι για ένα διάστημα ακολουθούσε μια τέτοια τακτική. Στη βάση ενός πραγματικού διπολισμού ο καθένας πρέπει να διαλέξει μεριά».
Προς τα πού βλέπουν οι τάσεις και οι βουλευτές
Στο εσωτερικό του κόμματος η ΔΗΜΑΡ κινείται στα όρια της διάσπασης αφού η Μεταρρυθμιστική Τάση έχει ταχθεί κατά του συνεδρίου αλλά και της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική των συμμαχιών έχει διχάσει το κόμμα και είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών (Β. Οικονόμου και Κ.Μάρκου) και την διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού. Εντός του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας επικρατούν τρεΙς απόψεις: η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπερασπίζονται οι βουλευτές Γ. Πανούσης, Δ. Αναγνωστάκης, Γ. Κυρίτσης, Ας. Ξυροτήρη, Μ. Ρεπούση αλλά και η τάση του Αριστερού Δικτύου μαζί με στενούς συνεργάτες του Φ. Κουβέλη.
Οι Θ. Μαργαρίτης και Δ. Χατζησωκράτης προσανατολίζονται κυρίως προς την Κεντροαριστερά αναμένοντας εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η μεταρρυθμιστική τάση ζητά την ένταξη του κόμματος στην συγκρότηση ενός αυτόνομου πολιτικού πόλου της Κεντροαριστεράς.
Μετά την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην επιστολή του Φώτη Κουβέλη η Μεταρρυθμιστική τάση χαρακτήρισε ταπεινωτική την στάση της ΔΗΜΑΡ η οποία έδειξε να αποδέχεται τους όρους που έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείποντας την στρατηγική για την Κεντροαριστερά. Τα στελέχη της Μεταρρυθμιστικής τάσης σημειώνουν ότι τόσο το Ποτάμι όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν αρνητικά στην πρόταση του Φ. Κουβέλη, αλλά η ηγεσία του κόμματος αρνείται να δει την πραγματικότητα με στόχο να υλοποιήσει την στροφή προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της, η ηγετική ομάδα εκτιμά ότι η ΔΗΜΑΡ μετά από τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών δείχνει ότι παραμένει ζωντανή στο πολιτικό παιγνίδι και αναφέρουν ως θετική εξέλιξη την συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Τρίτη και τις θετικές απαντήσεις των κινήσεων των Οικολόγων. Σε κάθε περίπτωση όμως το ρήγμα μεταξύ της πλειοψηφίας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του Σπύρου Λυκούδη διευρύνεται και η επισημοποίηση του αρραβώνα ΔΗΜΑΡ -ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει την αιτία για την διάσπαση του κόμματος
Via : www.thetoc.gr